Kan Erdogan få til en fornyelse av Black Sea Grain Initiative?

0
Von i hangande kornaks?

Tyrkia har spilt en nøkkelrolle i tidligere avtaler med Russland, og Erdogan har nå hatt telefonkontakt med Putin for å diskutere spørsmål rundt fremtiden til kornavtalen. Erdogan har også sagt at Putin vil komme til Tyrkia i august, selv om Kreml ennå ikke har bekreftet at en slik reise er planlagt.

Av Romy Rohmann.

Erdogan hevder Moskva ville forlenge avtalen dersom Russlands krav blir oppfylt.

Kornavtalen gikk ut etter at Moskva nektet å forlenge den, med henvisning til USAs og EUs manglende evne til å holde sin del av avtalen og tillate eksport av russiske matvarer og gjødsel.

Kornavtalen ble signert i juli 2022 etter mekling av både FN og Tyrkia, og det ble skapt en korridor for sikker passasje av fartøyer med ukrainsk korn gjennom Svartehavet.

Russland har forventninger til at avtalen oppfylles, om og så gjøres er Russland for en aktiv drift av denne kornkorridoren, sa Erdogan til journalister fredag.

Vi er klar over at Russlands president Vladimir Putin har visse forventninger til vestlige land, og det er avgjørende for disse landene å ta grep i denne forbindelse, sa Erdogan til avisen Daily Sabah.

Den 22.7 skriver Daily Sabah at USAs utenriksminister Antony Blinken uttalte fredag, da Russland kunngjorde at de trakk seg fra den banebrytende avtalen tidligere denne uka, at Tyrkia spiller en «lederrolle» i fornyelsen av Black Sea Grain Initiative.

https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/us-highlights-turkiyes-leading-role-in-renewing-grain-deal

Erdogan advarer og sier at avslutningen av Svartehavets kornavtale vil få en rekke konsekvenser, alt fra økningen i globale matvarepriser til knapphet i visse regioner og potensielt føre til nye migrasjonsbølger.

Han hadde også tillit til at denne avtalen kunne forlenges, og beskriver kornavtalen som en «konsensus … som tjener menneskeheten i et krigsmiljø,» og la til at han var ivrig etter å bruke «alle instrumenter for diplomati» for å sikre at den fortsetter.

Vil EU og USA stoppe sanksjonene mot eksport av Russiske varer eller fortsatt hindre kornavtalen: FNs generalsekretær Antonio Guterres har også sendt Putin brev om forlengelsen av avtalen. Han støtter fjerning av hindringer for Russlands eksport av mat og gjødsel – et annet element som Moskva har klaget over blir ikke respektert.

Fredag 21.møttes FNs sikkerhetsråd for å diskutere Russlands uttrekning fra avtalen om eksport av korn fra Ukraina.

NRK nyheter skriver også 22.7:

https://www.nrk.no/nyheter/zelenskyj-og-erdogan-har-snakket-sammen-om-kornavtalen-1.16491470

Vi forbereder oss på å ønske Putin velkommen i august, og vi er enige om utvidelsen av Svartehavets kornkorridor, sier Erdogan.

Russlands viseambassadør til FN, Dmitry Polyansky, sa til Sikkerhetsrådet at Ukraina hadde brukt kornavtalen til å frakte nye skipslaster med våpen inn til Odessa.

Fem EU-land har stanset import av ukrainsk korn fordi det utkonkurrerer landenes egen produksjon. Det forteller oss at Ukraina har solgt/selger mye av sitt korn til rike land, ikke fattige land, som det heter i NATO-propagandaen.

Her er Russlands krav for å gjenopprette kornavtalen:

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGonsalves: Latin-Amerika og EU bør klare å rydde opp i den koloniale arven
Neste artikkelNår EØS-avtalen overkjører vår egen Grunnlov