Gonsalves: Latin-Amerika og EU bør klare å rydde opp i den koloniale arven

0
Ralph Golsalves

Av TeleSUR.

Under åpningen av toppmøtet mellom Den europeiske union (EU) og Fellesskapet av latinamerikanske og karibiske stater (CELAC) på mandag, understreket Ralph Gonsalves, statsminister i Saint Vincent og Grenadinene og midlertidig president for CELAC, at europeiske og latinamerikanske land må søke mekanismer for å bygge en bedre verden.

Den karibiske lederen oppfordret representanter for landene til å gjennomføre «gjennomtenkte» diskusjoner som gjør det mulig å gjøre fremskritt i å løse moderne problemer som påvirker alle nasjoner. Disse inkluderer klimaendringer, fattigdom og matsikkerhet.

Gonsalves understreket viktigheten av å ha ærlige diskusjoner om hvordan man kan reformere den internasjonale finansielle arkitekturen, fremme den digitale overgangen og forbedre multilateralismen.

Statsministeren i Saint Vincent og Grenadinene foreslo også at CELAC-EU-toppmøtet skulle ta opp spørsmålet om historiske erstatninger for konsekvensene av europeisk kolonialisme i Latin-Amerika og Karibia.

«Jeg håper at et avsnitt i erklæringen vil ta opp den historiske arven av innenlandsk folkemord og slaveri av afrikanske mennesker, samt noe om å gjenopprette rettferdighet,» sa han, og la til at han allerede hadde snakket med Europarådets president Charles Michel om dette problemet.

Gonsalves minnet også om at Det Karibiske Fellesskap (Caricom) tidligere hadde foreslått en «restorative justice strategy» som har å gjøre med spørsmål knyttet til gjeldslette og sosial inkludering i utdanning, helse og kultur.

Før starten av CELAC-EU-toppmøtet holdt Gonsalves et møte med Cubas president Miguel Díaz-Canel. Begge de karibiske lederne var enige om relevansen av toppmøtet som en mekanisme for å bygge internasjonale relasjoner basert på respekt for statlig suverenitet og for å fremme vekstmuligheter for utviklingsland.


Denne artikkelen ble publisert av TeleSUR:

CELAC-EU Should Address Colonial Legacies Reparation: Gonsalves

Oversatt av Bertil Carlman.


EU prøvde å sette Ukraina på dagsordenen for møtet med CELAC og å få dem til å invitere Vladimir Zelensky. Begge deler ble kontant avvist.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTelegraph: Ukraina og Vesten står overfor et knusende nederlag
Neste artikkelKan Erdogan få til en fornyelse av Black Sea Grain Initiative?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.