Hvor lenge vil dollaren være verdens reservevaluta?

0
Vector illustration of a hand with scissors and the BRICS flags symbol cutting a dollar banknote, a risk to the American economy since the brics refuse to conduct trade in dollars

Magasinet Fortune reiser spørsmålet om dollaren står overfor en reell utfordrer som verdens reservevaluta.

Dette skriver Mihaela Papa, Fortune.

I august 2023 vil Sør-Afrika være vertskap for lederne av Brasil, Russland, India , Kina og Sør-Afrika – en gruppe nasjoner kjent under forkortelsen BRICS. Blant punktene på agendaen er opprettelsen av en ny felles BRICS-valuta.

Som en forsker som har studert BRICS-landene i over et tiår, kan jeg absolutt se hvorfor snakket om en BRICS-valuta, vel, får valuta for pengene. BRICS-toppmøtet kommer mens land over hele verden står overfor et skiftende geopolitisk landskap som utfordrer den tradisjonelle dominansen til Vesten. Og mens BRICS-landene har forsøkt å redusere avhengigheten av dollaren i over et tiår, har vestlige sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina fremskyndet prosessen.

I mellomtiden har stigende renter og den nylige gjeldstak-krisen i USA skapt bekymring blant andre land om deres dollar-denominerte gjeld og dollarens fall dersom verdens ledende økonomi noen gang skulle misligholde.

Når alt er sagt, står en ny BRICS-valuta overfor store hindringer før den blir en realitet. Men det valutadiskusjoner viser er at BRICS-landene søker å oppdage og utvikle nye ideer om hvordan man kan riste opp i internasjonale anliggender og effektivt koordinere politikk rundt disse ideene.

Momentum for avdollarisering?

Med 88 % av internasjonale transaksjoner utført i amerikanske dollar, og dollaren står for 58 % av globale valutareserver, er dollarens globale dominans udiskutabel. Likevel har avdollarisering – eller å redusere en økonomis avhengighet av amerikanske dollar for internasjonal handel og finans – akselerert etter den russiske invasjonen av Ukraina.

BRICS-landene har tatt en lang rekke initiativer for å redusere sin avhengighet av dollar. I løpet av det siste året har Russland, Kina og Brasil vendt seg til større bruk av ikke-dollarvalutaer i sine grenseoverskridende transaksjoner. Irak, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater utforsker aktivt dollaralternativer. Og sentralbanker har forsøkt å flytte mer av valutareservene sine bort fra dollaren til gull.

Alle BRICS-nasjonene har vært kritiske til dollarens dominans av forskjellige grunner. Russiske tjenestemenn har vært forkjempere for avdollarisering for å lindre smerten fra sanksjoner. På grunn av sanksjoner har russiske banker ikke vært i stand til å bruke SWIFT, det globale meldingssystemet som muliggjør banktransaksjoner. Og Vesten frøs Russlands 330 milliarder dollar i reserver i fjor.

I mellomtiden gjeninnsatte valget i Brasil i 2022 Luiz Inácio Lula da Silva som president. Lula er en langvarig talsmann for BRICS som tidligere forsøkte å redusere Brasils avhengighet av og sårbarhet overfor dollaren. Han har gitt ny energi til gruppens forpliktelse til å avdollarisere og snakket om å skape en ny euro-lignende valuta.

Den kinesiske regjeringen har også klart uttrykt sine bekymringer med dollarens dominans, og betegnet den som «hovedkilden til ustabilitet og usikkerhet i verdensøkonomien». Beijing beskyldte direkte Feds renteøkning for å forårsake uro i det internasjonale finansmarkedet og betydelig svekkelse av andre valutaer. Sammen med andre BRICS-land har Kina også kritisert bruken av sanksjoner som et geopolitisk våpen.

Appellen til avdollarisering og en mulig BRICS-valuta ville være å dempe slike problemer. Eksperter i USA er dypt delt i utsiktene. USAs finansminister Janet Yellen mener dollaren vil forbli dominerende ettersom de fleste land ikke har noe alternativ. Likevel ser en tidligere økonom i Det hvite hus en mulighet for at en BRICS-valuta kan gjøre slutt på dollardominansen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAspartam på WHOs liste over kreftfremkallende stoffer
Neste artikkelDen offisielle slutten på hegemoniet?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.