
Magasinet Fortune reiser spørsmålet om dollaren står overfor en reell utfordrer som verdens reservevaluta.
Dette skriver Mihaela Papa, Fortune.
I august 2023 vil Sør-Afrika være vertskap for lederne av Brasil, Russland, India , Kina og Sør-Afrika – en gruppe nasjoner kjent under forkortelsen BRICS. Blant punktene på agendaen er opprettelsen av en ny felles BRICS-valuta.
Som en forsker som har studert BRICS-landene i over et tiår, kan jeg absolutt se hvorfor snakket om en BRICS-valuta, vel, får valuta for pengene. BRICS-toppmøtet kommer mens land over hele verden står overfor et skiftende geopolitisk landskap som utfordrer den tradisjonelle dominansen til Vesten. Og mens BRICS-landene har forsøkt å redusere avhengigheten av dollaren i over et tiår, har vestlige sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina fremskyndet prosessen.
I mellomtiden har stigende renter og den nylige gjeldstak-krisen i USA skapt bekymring blant andre land om deres dollar-denominerte gjeld og dollarens fall dersom verdens ledende økonomi noen gang skulle misligholde.
Når alt er sagt, står en ny BRICS-valuta overfor store hindringer før den blir en realitet. Men det valutadiskusjoner viser er at BRICS-landene søker å oppdage og utvikle nye ideer om hvordan man kan riste opp i internasjonale anliggender og effektivt koordinere politikk rundt disse ideene.
Momentum for avdollarisering?
Med 88 % av internasjonale transaksjoner utført i amerikanske dollar, og dollaren står for 58 % av globale valutareserver, er dollarens globale dominans udiskutabel. Likevel har avdollarisering – eller å redusere en økonomis avhengighet av amerikanske dollar for internasjonal handel og finans – akselerert etter den russiske invasjonen av Ukraina.
BRICS-landene har tatt en lang rekke initiativer for å redusere sin avhengighet av dollar. I løpet av det siste året har Russland, Kina og Brasil vendt seg til større bruk av ikke-dollarvalutaer i sine grenseoverskridende transaksjoner. Irak, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater utforsker aktivt dollaralternativer. Og sentralbanker har forsøkt å flytte mer av valutareservene sine bort fra dollaren til gull.
Alle BRICS-nasjonene har vært kritiske til dollarens dominans av forskjellige grunner. Russiske tjenestemenn har vært forkjempere for avdollarisering for å lindre smerten fra sanksjoner. På grunn av sanksjoner har russiske banker ikke vært i stand til å bruke SWIFT, det globale meldingssystemet som muliggjør banktransaksjoner. Og Vesten frøs Russlands 330 milliarder dollar i reserver i fjor.
I mellomtiden gjeninnsatte valget i Brasil i 2022 Luiz Inácio Lula da Silva som president. Lula er en langvarig talsmann for BRICS som tidligere forsøkte å redusere Brasils avhengighet av og sårbarhet overfor dollaren. Han har gitt ny energi til gruppens forpliktelse til å avdollarisere og snakket om å skape en ny euro-lignende valuta.
Den kinesiske regjeringen har også klart uttrykt sine bekymringer med dollarens dominans, og betegnet den som «hovedkilden til ustabilitet og usikkerhet i verdensøkonomien». Beijing beskyldte direkte Feds renteøkning for å forårsake uro i det internasjonale finansmarkedet og betydelig svekkelse av andre valutaer. Sammen med andre BRICS-land har Kina også kritisert bruken av sanksjoner som et geopolitisk våpen.
Appellen til avdollarisering og en mulig BRICS-valuta ville være å dempe slike problemer. Eksperter i USA er dypt delt i utsiktene. USAs finansminister Janet Yellen mener dollaren vil forbli dominerende ettersom de fleste land ikke har noe alternativ. Likevel ser en tidligere økonom i Det hvite hus en mulighet for at en BRICS-valuta kan gjøre slutt på dollardominansen.