Aspartam på WHOs liste over kreftfremkallende stoffer

0
Aspartam brukes i alle former for søtning.

Verdens helseorganisasjon vil gå inn for å klassifisere aspartam som mulig kreftfremkallende. – Endelig, sier ernæringsterapeut.

Av Guro Høgberg.

Fra hemali, 29. juni 2023.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker å klassifisere det kunstige søtningsmiddelet aspartam som et mulig kreftframkallende middel, melder Reuters, som har opplysningen fra to kilder med kjennskap til saken. l følge Reuters vil International Agency for Research on Cancer (IARC), som er en del av WHO, føre opp aspartam på listen over stoffer som er mulig kreftfremkallende for mennesker. Den endelige beslutningen skal offentliggjøres 14. juli.

– Dette er svært gledelige nyheter og må bety at det foreligger nok forskning som gjør at WHO nå tar farene ved inntak av aspartam på alvor, sier ernæringsterapeut og forfatter av bøkene Takk for maten? og Takk for maten!

Eva Fjeldstad er ernæringsterapeut og forfatter av bøkene Takk for maten? og Takk for maten! Foto: Guro Høgberg

Aspartam (E 951) er en kunstig søtning 120 til 180 ganger søtere enn sukker. Aspartam finnes i en rekke varer, blant annet i sukkerfri brus, kjeks, desserter, tyggegummi og yoghurt. Et internettsøk gir resultater som spriker fra “helt trygt” via “skadelig for tarmhelsen” til “kreftfremkallende”.

Ei heller i slankeøyemed

Kunstig søtning forbindes gjerne med sukkerfrie lettprodukter som markedsføres som gunstige for vektnedgang. 15. mai i år lanserte WHO nye retningslinjer om kunstig søtning. Disse slår beina under de sukkerfrie alternativene i et slankeperspektiv. I rapporten heter det blant annet:

Å erstatte fritt sukker med kunstig søtning hjelper ikke med vektkontroll på lang sikt. Folk må vurdere andre måter å redusere fritt sukkerinntak på, for eksempel å spise mat med naturlig forekommende sukker, som frukt, eller usøtet mat og drikke.

Rapporten peker videre på at det kan være potensielle uønskede effekter ved langtidsbruk av kunstig søtning, som økt risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og dødelighet hos voksne.


– Aspartam, og annen kunstig søtning, øker insulinnivået i kroppen, fordi den tror den får søtt. Dette igjen øker sultfølelsen som gjør at du spiser mer og vektøkning kan bli resultatet, forklarer Fjeldstad.


Denne artikkelen ble først publisert av hemali.

Forrige artikkelUkrainas Zaluzhny er tilbake og ber om flere våpen
Neste artikkelHvor lenge vil dollaren være verdens reservevaluta?
Guro Høgberg
Guro Høgberg er journalist i nettavisa hemali.