Fransk politi får rett til å spionere på nettet

0
Demonstranter ved foten av monumentet for republikken på Place de la République i Paris. Foto: Shutterstock

En ny lov tillater myndighetene å aktivere kameraene og mikrofonene til mistenktes mobiltelefoner.

Politiet i Frankrike har fått rett og makt til å aktivere og overvåke kameraet, mikrofonen og GPS-en til en mistenkts enheter under en såkalt «lov om rettsreform» som nasjonalforsamlingen vedtok onsdag, ifølge medieoppslag.

Blant annet skriver La Quadrature du Net om dette.

Loven, som ble vedtatt med et flertall på 80-24, tillater politiet å bruke bærbare datamaskiner, biler, telefoner og annen tilkoblet elektronikk for å overvåke terrormistenkte, så vel som de som er mistenkt for organisert kriminalitet og kriminalitet generelt.

Lovforslaget inkluderer angivelig unntak for «sensitive yrker» som journalister, dommere, advokater, leger og parlamentsmedlemmer.

Lovgivere fra president Emmanuel Macrons parti la til en endring som begrenser fjernspionasje til «når det er rettferdiggjort av forbrytelsens art og alvor» og «for en strengt proporsjonal varighet» som ikke overstiger seks måneder. Politiet vil kun kunne bruke geolokalisering når de etterforsker forbrytelser som har minst fem års fengsel, og en dommer må kvittere for hver bruk av makten.

De nye tiltakene «vekker alvorlige bekymringer over brudd på grunnleggende friheter», sa La Quadrature du Net i en uttalelse. De hevdet at «retten til sikkerhet, retten til et privatliv og til privat korrespondanse» hang i en tynn tråd, så vel som «retten til å komme og gå fritt».

Fordi lovforslaget er vagt om hva som utgjør en alvorlig forbrytelse, kan regjeringen bruke de nye politimyndighetene til å tie politiske aktivister og andre som ikke utgjør noen reell trussel mot staten, hevdet gruppen.

Paris Bar, en profesjonell gruppe på 30.000 advokater, advarte i en uttalelse om at lovforslaget utgjorde et «spesielt alvorlig brudd på respekten for personvernet», og hevdet at det «ikke kan rettferdiggjøres av beskyttelsen av den offentlige orden» og klaget over at det ikke forbyr politiet fra å snoke på beskyttede samtaler mellom advokat og klient.

Frankrike, som andre stater i Europa utvikler seg raskt og sikkert mer og mer i retning av å bli et totalitært samfunn. Og bli ikke overrasket om liknende lover blir foreslått og vedtatt i Norge.

Forrige artikkelBiden nominerer Elliott Abrams til offentlig diplomatikommisjon
Neste artikkelFolk i Storbritannia manipulert til å godta mer lockdown