Aggressivt amerikansk press for militært overherredømme i Arktis kan utløse atomkrig

0
Camp Century. [Kilde: silodrome.com]
Av Jeremy Kuzmarov.

CovertAction Magazine, 14. juli 2023.

Fra 1959 til 1966 lagret USA atomvåpen ulovlig på Grønland som forberedelse til et atomangrep på Sovjetunionen og bygde et underjordisk vitenskapelig forskningssenter som rett ut av en James Bond-film.

Det resulterte i fordrivelse av innfødte og har etterlatt en rest av miljøødeleggelser i Arktis som sannsynligvis vil bli forsterket i den kalde krigens del II.

2.juni kunngjorde utenriksminister Antony Blinken at USA ville åpne sin nordligste diplomatiske stasjon i den norske ishavsbyen Tromsø, den eneste diplomatiske stasjonen nord for polarsirkelen.

Dette trekket kommer mens konkurransen med Russland om Arktis ressurser intensiveres, ettersom polarissmelting åpner tilgang til rike mineralressurser og den nye kalde krigen varmes opp.

Aerial view of Tromsø taken from Mt Storsteinen, that is reached by Fjellheisen cable car.

I 2019 snakket daværende president Donald Trump om å kjøpe Grønland i «vår tids største eiendomsavtale», som ville bidra til å sikre en landmasse tilsvarende en fjerdedel av størrelsen på USA.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kalte budet «absurd» og sa at Grønland ikke var til salgs. (Danmark er Grønlands suverene eier.)

Utover Trumps selvforherligelse lå en kalkulerende imperialistisk strategi der USA ville bruke Grønland, der USA allerede har Thule Air Base, for å projisere sin makt inn i Arktis, en voksende arena for geopolitisk og militær konkurranse.

Polarsirkelmonumentet / Foto: Hurtigruten

I 2018 lanserte Kina Polar Silk Road-initiativet som forsøkte å samkjøre kinesiske arktiske interesser med Belt and Road-initiativet, som involverte bygging av ny infrastruktur og sammenkobling av Kinas økonomi med sine regionale allierte og land rundt om i verden.

Som en del av Silkevei-initiativet begynte Kina å skape nye fraktruter som strekker seg inn i Arktis, som lettere ville muliggjøre utvinning av naturressurser, mens de lanserte en ny satellitt for å spore skipsruter og overvåke endringer i sjøisen der.

Det isbrytende forskningsfartøyet Xue Long i isen 2. januar 2014. [Kilde: hir.harvard.edu]

Russerne har også vært opptatt med å utvide skipsruter inn i Arktis som er farbare på grunn av global oppvarming, og har fullført utrustningen av seks militærbaser på Russlands nordlige kyst og på den ytre arktiske øya, mens de planlegger å åpne 10 arktiske søk- og redningsstasjoner, 16 dypvannshavner, 13 flyplasser og 10 radarstasjoner for luftforsvaret, over hele sin arktiske periferi.

Russisk flyplass på Alexandra Land, en øy rundt to timer med fly fra Murmansk over Arktis, som har en radarstasjon som overvåker amerikanske fly. [Kilde: bbc.com]
Russiske fartøy i Arktis. [Kilde: bbc.com]
På luftvernområdet Tiksi, øst i Russlands arktiske region, viser satellittbilder at det er bygget opp tre radardomer (som beskytter radarsystemer) mellom oktober 2021 og oktober 2022. Den fjerntliggende russiske militære arktiske basen ligger på kysten av Laptevhavet. [Kilde: cnn.com]
[Kilde: regaining-arctic-dominance.castos.com]

New York Times rapporterte i fjor at som svar på Russlands militære oppbygging nær polarsirkelen, har den amerikanske regjeringen investert hundrevis av millioner dollar for å utvide havnen i Nome, på vestkysten av Alaska, som kan endres til et dypvannsknutepunkt som betjener kystvakt- og marinefartøyer som navigerer inn i polarsirkelen.

Pentagon har videre planer om å øke sin tilstedeværelse og kapasitet, med hæren som lanserer sin første strategiske plan for å «Gjenvinne arktisk dominans US Air Force har overført dusinvis av F-35 jagerfly til Alaska, og kunngjør at staten vil være vert for «flere avanserte jagerfly enn noe annet sted i verden.»[1]

Frem til nå har konkurransen i Arktis i stor grad vært forhandlet gjennom Arktisk råd, grunnlagt i 1996, som inkluderer Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA, og fremmer forskning og samarbeid. Rådet har imidlertid ikke en sikkerhetskomponent, og snart vil alle medlemmer bortsett fra Russland være medlemmer av Den nordatlantiske traktats organisasjon (NATO).

Admiral Alexander Moiseyev, kommandør for Peter den store, flaggskipet i den russiske nordflåten, anklaget NATO-styrker og USA for militære handlinger i Arktis som økte risikoen for konflikt.

«Det har ikke vært så mange av styrkene deres her på mange år. Tiår. Ikke siden andre verdenskrig,» sa han til en BBC-reporter som fortalte ham at NATO ga Russland skylden for økningen i spenningen. «Vi ser på slik aktivitet som provoserende så nær den russiske grensen hvor vi har veldig viktige ressurser. Med det mener jeg atomstyrker.»

[Kilde: wtokensw.com]

Første iskalde krig

[Kilde: cup.columbia.edu]

Kristian H. Nielsen og Henry Nielsen,[2] viser i sin siste bok Camp Century: The Untold Story of America’s Secret Arctic Military Base Under the Greenland Ice, at dagens farlige situasjon har røtter i den opprinnelige kalde krigen.

USAs militæringeniører bygde da den underjordiske byen, Camp Century, under Grønlandsisen nær polarsirkelen, under dekke av å utføre polarforskning, og undersøkte muligheten for Project Iceworm, en plan for å lagre og lansere hundrevis av ballistiske missiler med atomstridshoder rettet mot Sovjetunionen fra innsiden av isen.

Beskrevet av to danske journalister som «et monstrøst fantasifoster som kunne vært med i en tidlig James Bond-film»,[3] ble Project Iceworm rettferdiggjort under 1950-tallets militære doktrine om «massiv gjengjeldelse», og Eisenhower-administrasjonens «New Look»-politikk som talte for en massiv konvensjonell og kjernefysisk våpenoppbygging for å motvirke potensiell sovjetisk aggresjon.

[Kilde: rolstonhistory12.weebly.com]

USA hadde fått rett til å etablere militærbaser på Grønland i henhold til vilkårene i en forsvarsavtale fra 1951, signert av Danmark og USA, som var basert på NATOs vilkår.

To år senere gjorde en endring i den danske grunnloven formelt Grønland til en del av det forente kongeriket Danmark, og satte landet på et administrativt nivå med et dansk fylke.

USAs utenriksminister James Byrnes (1945-1947) hadde forsøkt å kjøpe Grønland for 1 milliard dollar fra Danmark, men til ingen nytte.

USA ønsket på den tiden å bygge en «arktisk festning» på Grønland, for å beskytte amerikansk territorium fra ethvert mulig kjernefysisk eller konvensjonelt militært angrep fra Sovjetunionen.

I 1946 beskrev general Henry «Hap» Arnold, kommandør for US Army Air Forces under andre verdenskrig, til National Geographic, hvordan et overraskende fiendtlig angrep i fremtiden ville kunne komme «fra verdens tak», med mindre «vi er i besittelse av tilstrekkelige flybaser som utflankerer en slik innflygingsrute».[4]

James F. Byrnes [Kilde: wikipedia.org] «Hap» Arnold [Kilde: wikipedia.org]

Arnolds kommentarer eksemplifiserer den amerikanske tendensen til å fremstille militær aggresjon og imperialistisk ekspansjon som rent defensiv av natur.

[Kilde: wikipedia.org]

Hans visjon, som vant støtte fra mange andre militære ledere i sin tid og fortsatt er grunnlaget for Pentagons strategi, ble kalt «polarkonseptet». Den ble omfavnet av Strategic Air Command (SAC), som iverksatte Operasjon Nanook som involverte rekognosering og kartlegging i Alaska, den aleutiske øygruppen, Sibir og Nord-Grønland.

I 1951 kjøpte Truman-administrasjonen den fortsatt operative Thule Air Base på Grønland, etter å ha signert en avtale om å flytte lokalbefolkningen som besto av 27 innfødte inuit-familier, med tre ukers varsel.

I november 1952 ankom de første Lockheed F-94B «Starfire» jagerflyene for å gi luftvern rundt Thule-basen, som var en viktig komponent i den amerikanske polarstrategien.

Antenne operert av romskvadron på Thule Air Base, Grønland, 26. juli 2016. [Kilde: defense.gov]
H.C. Hansen. Han løy til den danske offentligheten da han sa at Danmark «under de nåværende omstendighetene» ville nekte å motta atomvåpen på dansk jord, da han i hemmelighet hadde antydet for amerikanerne at de kunne plassere atombomber og missiler på Grønland. [Kilde: wikipedia.org]

En del av målet med Thule-basen var å tanke langtrekkende Boeing B-29 «Super-fortress» bombefly, som kunne fly direkte fra USA til Sovjetunionen med atomvåpen, inkludert hydrogenbomben.[5]

Basen fungerte også som radarstasjon. Fra 1958 til 1965, med hemmelig sanksjonering av den danske statsministeren H.C. Hansen, lagret den ulovlig atomvåpen, inkludert Nike-, Hercules- og Iceman-missiler med atomstridshoder, som ville kunne nå mål i Sovjetunionen raskere enn Minuteman-missilene som ble lagret på Great Plains i USA.[6]

I 1958 begynte USA i hemmelighet å fly over Grønland med B-52 som fraktet kjernefysiske enheter som en del av en luftbåren varslingsstrategi, ment å garantere at Amerika kunne sette i gang massive atomangrep mot Sovjetunionen på kort varsel.[7] Thule Air Base var også knyttet til Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS), bygd mellom 1958 og 1960.

Amerikanske forsvarsmyndigheter som drev det amerikanske romprogrammet hadde på den tiden fattet stor interesse for Nord-Grønland, dels som oppskytningssted og praktisk kommunikasjonsterminal for satellitter, og dels som treningssted for astronauter.

BMEWS-stasjonens deteksjonsbuer. [Kilde: upload.wikimedia.org]

Byen under isen – et science-fiction-scenario som går i oppfyllelse

I 1960 begynte den amerikanske hæren å sette i gang forskningsprosjekter nær Camp Thule på den underjordiske, atomdrevne Camp Century, som ble etablert som et slags science-fiction-scenario fra virkeligheten.

Prosjektene hadde som mål å forstå miljø og klima på innlandsisen, slik at USA bedre kunne etablere og sikre sin nordligste militære posisjon.

[Kilde: blogs.egu.eu]

Forskerne og militært personell ble fløyet inn til Camp Centurys beskjedne flystripe. De bodde i underjordiske bunkere som var koblet til kjøkken- og bofasiliteter som inkluderte et bibliotek, samt deres forskningsstasjon, i et nettverk av underjordiske tunneler som strekker seg mer enn 6000 fot.[8]

Sistnevnte ble gravd ved hjelp av en sveitsisk oppfinnelse, Peter Plough, som brukte roterende blader for å fjerne et en til to fots lag med snø av overflaten, blåse det høyt opp i luften og ut til den ene siden.

Peter Plough brukt i bygging av underjordiske tunneler i Camp Century. [Kilde: justacarguy.blogspot.com]

Installasjonen av en atomreaktor inni Grønlandsisen på Camp Century, var en enorm og vanskelig ingeniørinnsats, og en forbløffende prestasjon.

Forskerne var i stand til å bore helt til bunnen av isen og trekke ut en ubrutt kjerne av isen, 1.390 meter (4.560 fot) lang, en prøve som hjalp danske og amerikanske glasiologer til å oppnå en ny og dypere forståelse av jordens klima de siste hundre tusen årene.

Nesten alle journalistene som ble invitert til å besøke Camp Century tidlig på 1960-tallet, feiret de store vitenskapelige prestasjonene, samtidig som de minimerte den kalde krigens kontekst og militære formål bak leiren.

Et eksempel på triumferende litteratur av en journalist som besøkte Camp Century. [Kilde: pinterest.com]

Karakteristisk var CBS sin stjernereporter (og fremtidige ankermann) Walter Cronkite, som dro til den nybygde Camp Century sommeren 1960, og produserte en mye sett TV-sending, «The City Under Ice», som ble sendt i januar 1961.

«The City Under Ice» inkluderte et intervju med kaptein Thomas Evans, lederen av Camp Century, som beskrev hærens prestasjon som å ha erobret «en av jordens siste grenser», ved å stasjonere en hel enhet inne i isdekket.

Programmet demonstrerte at livet i Camp Century, «byen under isen», var ganske komfortabelt og trygt, selv om temperaturen i vintermånedene «faller til 70 under null [-57 Celsius] og vinden uler med en hastighet på 100 miles [161 km] i timen».

Cronkite forklarte sine amerikanske seere at Grønland var en dansk øy «på toppen av verden» og at Danmark, «et annet NATO-medlem», hadde vært så snill å gi amerikanerne tillatelse til å sette opp en viktig radarstasjon og en stor flybase ved Thule, i tillegg til Camp Century, som ligger på iskappen.

Walter Cronkite [Kilde: newsweek.com]

Til tross for disse uttalelsene understreket Cronkite først og fremst de vitenskapelige og teknologiske aspektene ved Camp Century, med vekt på kampen for å undertrykke naturen, ikke Sovjetunionen.

Ved å akseptere denne offisielle informasjonen som et «vitenskapelig anlegg», skjulte Cronkite at forskerne som jobbet fra Camp Century var involvert i å skaffe lite kjent informasjon om de geografiske og meteorologiske forholdene på Grønland og Arktis, som var nødvendig for å realisere polarstrategien og etablere amerikansk militær overlegenhet i Arktis.[9]

Mer åpenhjertig var en amerikansk journalist som skrev under pseudonymet «Ivan Colt», som i en artikkel publisert i oktober 1960, inkluderte en levende beskrivelse av baser for utskytning av missiler under overflaten av isdekket, som ville være «i stand til å pulverisere alle større sovjetiske byer, H-bombedepoter og missilanlegg».

Dristig kaldkrigsprosjekt

I 1997 var en gruppe danske historikere i stand til å finne et klassifisert dokument som viste at USA så Camp Century som det første skrittet mot et kolossalt tunnelsystem som ville gjøre det mulig for den amerikanske hæren å starte et angrep med atomraketter på nesten alle mål i Sovjetunionen.[10]

Disse missilene vil bli beskyttet på grunn av deres avstand fra det amerikanske fastlandet, og plassering i et hemmelig underjordisk anlegg.

Camp Century. [Kilde: silodrome.com]

Nielsen og Nielsen skriver at «Danmark var like overrasket som Grønland over avsløringen av det enorme og dristige kaldkrigsprosjektet, som hadde blitt planlagt i ytterste hemmelighet av strateger i Pentagon.»[11]

Helse- og miljøskader og farene ved at historien gjentar seg

Camp Century ble stengt i 1966, da tunnelsystemet under overflaten på Grønlandsisen var ekstremt vanskelig og kostbart å vedlikeholde, og utviklingen av Polaris-atomraketter som kunne skytes ut fra ubåter gjorde den stort sett foreldet. Imidlertid kan restene snart dukke opp igjen på grunn av global oppvarming.

Grønland, i dag en stort sett selvstyrt del av Danmark, truet med å bringe saken inn for FNs internasjonale domstol dersom Danmark ikke straks tok på seg ansvaret for oppryddingen av Camp Century-området.

Det resterende vrakgodset, om lag 35-70 meter (115-230 fot) under overflaten av isen, er kjent for å inneholde ikke bare bygninger og strukturelle elementer, men også radioaktivt, kjemisk og biologisk avfall.[12]

Gjennom årene utviklet mange arbeidere på Thule-basen kreft fra strålings-eksponering, og det samme gjorde medlemmer i et oppryddingsmannskap som ble kalt inn for å samle snø forurenset med plutonium for transport til USA, etter at en B-52 Stratofortress med hydrogenbomber krasjet syv kilometer fra Thule Air Base i 1968.[13]

Helse- og miljøødeleggelsen er et eksempel på en enorm og ukjent kostnad av den kalde krigens våpenkappløp, som dessverre blir gjenopplivet i dag.

Etter hvert som Russland, Kina og USA konkurrerer om fornyet kontroll over Arktis og setter opp enda flere militærbaser der, vil nedfallet igjen være betydelig, selv om atomvåpnene aldri blir utplassert, og tragedien i Camp Century vil bli gjentatt.

Jeremy Kuzmarov.

Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine.

Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obamas Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, with John Marciano (Monthly Review Press, 2018).

Han kan nås på: jkuzmarov2@gmail.com.

  1. I 2018 etablerte NATO en ny operativ kommando basert i Norfolk, Va. hvis formål er å forsvare Atlanterhavsrutene, Skandinavia og Arktis. Den 4. juni rapporterte The New York Times videre at Canada utvidet militærøvelser på den arktiske grensen nær Nunavut ved hjelp av inuittsoldater da inuittene hadde en lang historie med å bli manipulert av den kanadiske regjeringen. Norimitsu Onishi, «I maktkampen om Arktis vender Canada seg til de som kjenner det best»The New York Times, 4. juni 2023, A1. 
  2. Kristian og Henry Nielsen er professorer ved Aarhus Universitet i Danmark. 
  3. Kristian H. Nielsen og Henry Nielsen, Camp Century: The Untold Story of America’s Secret Arctic Military Base under the Greenland Ice (New York: Columbia University Press, 2021), 256. 
  4. Nielsen og Nielsen, Camp Century, 8. 
  5. Den danske hysj-hysj-politikken om amerikanske fly som krysser grønlandsk luftrom med atomvåpen og om hemmelig lagring av slike våpen på Thule Air Base og eksponering av ansatte for stråling, ble avslørt i den danske journalisten Poul Brinks bok, The Thule Affair: A Universe of Lies
  6. Lagring av atomvåpen var ulovlig fordi det danske parlamentet aldri godkjente det. Det var først i 1995 at den amerikanske regjeringen innrømmet å ha lagret våpnene. 
  7. Under president Kennedy ble den luftbårne operasjonen offentlig kjent som «Chrome Dome», som holdt minst et dusin B-52-fly bevæpnet med kjernefysiske enheter i luften til enhver tid, dag og natt. 
  8. Planer var på plass for å forbinde de underjordiske tunnelene med en undergrunns-jernbane som ville forbinde Camp Century og Thule Air Base, selv om konstruksjonen aldri ble realisert. 
  9. I 1950 etablerte US Army Corps of Engineers et nytt vitenskapelig institutt kalt Snow, Ice, and Permafrost Research Establishment (SIPRE), hvis oppgave var å «gi det militære etablissementet data, som kan brukes som grunnlag for å øke effektiviteten av militære operasjoner i et miljø dominert av tilstedeværelsen av snø, is, sesongfrossen eller permafrost.» 
  10. I april 1997 ble kontrollen over Thule Air Base overført fra US North Atlantic Command til SAC, og statusen ble endret fra en støttebase med tankfly til en faktisk operasjonsbase for strategiske bombefly. 
  11. Nielsen og Nielsen, Camp Century, 3, 4. 
  12. Nielsen og Nielsen, Camp Century, 1. 
  13. Tuk Erik Jørgen-Jensen, en ansatt i det danske forsvarets etterretningstjeneste (DDIS), stasjonert på Grønland fra mars 1960 til august 1963 på Thule Air Base, møtte en kaptein Page som jobbet på atomreaktoren PM-2A på Camp Century. Page kom til å se mer og mer syk ut, og forlot plutselig leiren. Jørgen-Jensen er overbevist om at Page hadde blitt utsatt for et overskudd av stråling da reaktoren ble startet i oktober/november 1960, og at det var problemer med strålingsnivåer som oversteg de tillatte grensene. 

Denne artikkelen ble publisert i CovertAction Magazine:

Aggressive U.S. Push for Military Supremacy in the Arctic Could Trigger Nuclear War

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Forrige artikkelRapport: USA nedskalerte nesten NATOs kommuniké om Ukraina etter Zelensky-tweet
Neste artikkelTotale sivile tap under krigshandlingene i Ukraina sammenlignet med USAs kriger
Jeremy Kuzmarov
Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine. Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama's Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).