Soft power i fotformsko (2)

0
For annen gang på ett år er Taliban invitert til Oslo. Denne gangen til Oslo Forum. Til en «fredskonferanse» i regi av UD.

Taliban på «fredskonferanse» i Oslo

Av Eva Thomassen.

Hva er Oslo Forum?

Oslo forum har etablert seg som en av de fremste møteplassene i verden for fredsmeklere, beslutningstakere, parter i konflikt, FN-representanter og andre aktører engasjert i fredsprosesser. Årets Oslo forum skal drøfte hvordan mekling og forhandlinger best kan anvendes i en verden preget av økt geopolitisk rivalisering, høyere konfliktnivå og effektene av klimaendringer. 

Oslo forum skal vi drøfte mulighetene for å løse konflikter på en fredelig måte i en verden i endring. Det er i vår alles interesse å bidra til en trygg og stabil verden, sier Huitfeldt.  

Oslo forum er minst like relevant i dag som da forumet ble etablert i 2003. Selv om verden kan framstå som dyster og komplisert, må vi aldri slutte å lete etter løsninger, sier Huitfeldt. 

Konfliktløsning og hvordan sette klimatiltak på agendaen i forhandlinger med væpnete grupper. 

Omkring 100 fredsmeklere, beslutningstakere, eksperter og parter i konflikt fra hele verden samles 13. og 14. juni utenfor Oslo. De skal utveksle erfaringer fra fredsdiplomati og diskutere noen av våre tids vanskeligste konflikter.

Hvorfor er Taliban invitert til Oslo Forum?

Huitfeldt dypt bekymret

 Jeg er dypt bekymret for utviklingen i Afghanistan. Den har gått i feil retning i lang tid. Det rammer hele den afghanske befolkningen. Situasjonen er særlig alarmerende for afghanske jenter og kvinner og den blir stadig verre. Afghanistan er et land i dyp krise. Vårt budskap til Taliban er tydelig: Å stenge jenter og kvinner ute fra utdanning og arbeid er fullstendig uakseptabelt.

Det er i det afghanske folks interesse at vi holder Taliban ansvarlige for situasjonen i landet. Og det er i Norges interesse at Afghanistan ikke igjen blir et oppmarsjområde for terrorisme. – Å isolere Afghanistan nå vil være uheldig, både for det afghanske folk og for oss. Det kan forverre situasjonen for det afghanske folket, og det kan føre til at terrorgrupper som IS bygger seg opp i landet. Det ville øke sikkerhetstrusselen også i Europa.

Hvordan vet Huitfeldt  at det er i det afghanske folkets interesse å holde Taliban ansvarlig for situasjonen i landet? Var det i det afghanske folkets interesse at Norge og allierte okkuperte Afghanistan i 20 år og gjeninnsatte Taliban? Vesten satte igjen tonnevis av våpen i Afghanistan som nå benyttes av blant annet IS. Hadde det skjedd om ikke vesten hadde okkupert Afghanistan?

Huitfeldts plan

UD mener at møtene er en mulighet til å påvirke Taliban på to områder:

Den kritiske humanitære situasjonen i landet.

Holde Taliban ansvarlige for brudd på menneskerettigheter.

Det er også et håp om at Taliban-representantene under besøket i Oslo skal ha mulighet til å holde samtaler med representanter for den afghanske opposisjonen i eksil. 

Hvorfor kommer Taliban til Oslo? For å sitte vis a vis opposisjonen i landet som ønsker å bli kvitt nettopp Taliban fra makten ved hjelp fra vestlige land? Som støtter den tidligere vestliginnsatte regjeringen. Skal Huitfeldt opprette en menneskerettighetsdomstol i Oslo? Som skal dømme Taliban for brudd på menneskerettigheter i Afghanistan?

«Fredsnasjonen» Norge

Har Huitfeldt noe med å fordømme noe som helst i Afghanistan? Å stille krav til Taliban? Nei. Hvorfor gjør hun det da? Fordi hun har fått beskjed om det. 

Huitfeldt legitimerer kontakten med Taliban ved at også «nære allierte har kontakt med Taliban». Hvem er «nære allierte»? Disse «fredsmøtene» er et bestillingsverk. USA vil ikke sitte i «fredsforhandlinger» som den tapende parten i Afghanistan. I forhandlinger med en terrorgruppe som de i 20 års krig forsøkte å bekjempe, men som kom traskende i sandaler inn i presidentpalasset i Kabul, mens USA løp for livet ut av landet.

Taliban kommer til Oslo for å få pengene som tilhører den afghanske staten.

Penger som vesten bruker som våpen. Som pressmiddel. Hadde Huitfeldt og andre vært opptatt av Afghanistan hadde de ikke latt folk sitte i kulda på gata og selge barna sine for å få penger til mat. Da hadde ikke Biden stjålet millioner av dollar fra den afghanske statskassa. Penger han «donerte» amerikanske veteraner fra krigen i Afghanistan.

Krigen i Ukraina

Krigen i Ukraina er ikke på programmet

NATOs krig mot Russland i Ukraina driver oss stadig nærmere en atomkrig. NATO pumper våpen inn i den blodigste krigen siden 2.verdenskrig. Den foregår på kontinentet Huitfeldt regjerer. Det kommer ikke et ord om fred eller forhandlinger ut av munnen på Huitfeldt. Snarere tvert om. Hundretusener av unge ukrainske gutter ofres i en krig mot Russland. Å invitere 100 deltakere til et «fredsmøtet» i Oslo der forhandlinger er løsningen på konflikter i verden og ikke diskutere en slutt på krigen i Ukraina, er det mest eklatante uttrykk for vestens arroganse og kynisme. Her i norsk tapning.

Forrige artikkelTeknogigantene i USA sparker titusener av ansatte og vil erstatte dem med lavtlønte utlendinger
Neste artikkelNATO starter de største flyøvelsene noensinne