Sluttspillet i Ukrainakrigen nærmer seg med lynets hastighet

0
Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu inspiserer serbiske tropper i Beograd. Shutterstock / Av Sasa Dzambic Photography
Gilbert Doctorow.

I dag (20. juni 2023) kom den russiske forsvarsministeren Sergei Sjoigu med en kunngjøring som ennå ikke har blitt omtalt i vestlige medier, men som er av den mest alvorlige karakter.

I følge de siste etterretningsrapportene mener Russland at de ukrainske væpnede styrkene nå har til hensikt å dekke sin mislykkede motoffensiv i Donbas ved å bruke USA-levert Himars flerutskytningsartilleri og Storbritannia-leverte Storm Shadow-kryssermissiler, muligens versjoner med lengre rekkevidde, for å angripe Krim.

Hvis dette skjer, sier Sjoigu, vil Russland vurdere både USA og Storbritannia for å ha gått helt inn i krigen som medkrigere. Og Russland vil umiddelbart svare på ethvert slikt angrep på sitt territorium ved å ødelegge «beslutningssentrene» til Kiev-regimet. Dette er en ganske gjennomsiktig trussel om å «nøytralisere» deres regjeringsapparat og personell, og logisk nok inkludert president Zelensky.

Uttalelsen fra Sjoigu levner liten tvil om at vi går inn i sluttfasen av Ukrainakrigen som en krig begrenset til Ukrainas geografi, og er muligens på vei inn i en bredere krig med uforutsigbare konsekvenser både for europeere og (endelig) for amerikanere.

Ballen er på banehalvdelen til Washington og London.

©Gilbert Doctorow, 2023

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHykleriets nødvendighet for oppdagelsen av naturens overflod
Neste artikkelOverdødeligheten i Norge kom med vaksinene
Gilbert Doctorow er en uavhengig politisk analytiker med base i Brussel. Han valgte denne tredje karrieren som "offentlig intellektuell" etter å ha avsluttet en 25-årig karriere som konsernsjef og ekstern konsulent for multinasjonale selskaper som driver virksomhet i Russland og Øst-Europa, som kulminerte i stillingen som administrerende direktør i Russland i årene 1995-2000. Han har publisert sine memoarer fra sine 25 år med virksomhet i og rundt Sovjetunionen/Russland, 1975 - 2000. Memoirs of a Russianist, bind I: Fra grunnen ble utgitt 10. november 2020. Bind II: Russland i Roaring 1990s ble utgitt i februar 2021.