Russland begeistret for enkel kinesisk drone – du får den på Elkjøp

0
DJI Mavic-dronen

Den kinesiske droneprodusenten DJI får ros av en tidligere russisk hærgeneral fordi dronene deres har vist seg så nyttige under Russlands militære operasjoner. Det er PCmag.com som skriver dette. En leser sendte oss dette tipset.

Som South China Morning Post rapporterer, er hærgeneral Yuri Baluyevsky den tidligere sjefen for generalstaben til de væpnede styrkene i den russiske føderasjonen. En ny bok skrevet av Baluyevsky sier at DJI Mavic-dronen spesifikt har hatt en «revolusjonær» innvirkning på krigføring ved å forbedre nøyaktigheten til artillerivåpen. Ved å holde Mavic svevende over et mål, sammenligner Baluyevsky nøyaktigheten som man får med presisjonsstyrte missiler.

Problemet for DJI og Kina er at Russland bestemmer seg for å utbasunere at de elsker disse dronene. Fredag ​​publiserte den russiske ambassaden i Kina et innlegg på mikrobloggtjenesten Weibo som siterer en rapport fra det russiske statsmediet Sputnik om Balujevskijs bok. Innlegget inkluderte et sitat fra Baluyevsky som sa: «Mavic quadcopter-dronen laget av Kinas DJI har blitt et sant symbol på moderne krigføring.»

Den russiske ambassaden har siden tatt ned innlegget, men ikke før kinesiske brukere reagerte rasende på dets «ondsinnede hensikt» ved å oversvømme innlegget med kommentarer. DJI svarte med sitt eget innlegg på Weibo og sa: «Alle DJI-produkter er designet for sivile formål og kan ikke oppfylle kravene til militære spesifikasjoner … Vi støtter ikke applikasjoner for militære formål.»

I fjor plasserte USA DJI på en investeringsforbudsliste fordi det tjente Kinas militærindustrielle kompleks, med overvåking av uigurer i Xinjiang som konkret eksempel. Så i april i år forsøkte DJI å hindre at dronene deres ble brukt av Russland i krigen med Ukraina. Salget av alle DJI-droner ble suspendert i Russland, men basert på Baluyevsky-kommentarer var det tydeligvis for lite for sent.

Kanskje de vil kjøpe dem på Elkjøp?

Droner forandrer krigføringa

Under krigen om Nagorno-Karabakh ble det for første gang tatt i bruk dronesvermer i krig, og det var som om ryttere til hest skulle slåss mot tanks, skriver våpeninspektøren Scott Ritter. Aserbajdsjan satte inn tyrkiske og israelsk droner, både for å overvåke slagmarka og plukke ut de armenske stillingene og for å bombe dem sønder og sammen.

Scott Ritter skrev:

«Det som skjedde med den armenske hæren i den korte, men brutale 44-dagers krigen med Aserbajdsjan, går utover det å bare tape en krig. Det handlet mer om måten Armenia tapte på og nærmere bestemt hvordan landet tapte. Det som skjedde over himmelen i Nagorno-Karabakh – der Aserbajdsjan satte inn en rekke tyrkiske og israelskproduserte droner, ikke bare for å overvåke og finne koordinatene til armenske posisjoner, men forme og dominere slagmarken hele tiden – kan sammenlignes med en revolusjon i militære anliggender. Det har en likhet med da stridsvogner, mekaniserte pansrede kjøretøyer og fly kom tidlig på 1900-tallet, som til slutt førte til at hestekavaleriet var dødt.

Det er ikke slik at de armenske soldatene ikke var modige, eller godt trente og utstyrte – de var det. Det var at de kjempet en slags krig som var blitt innhentet av teknologi, hvor uansett hvor besluttsomme og modige de var overfor fienden, ble resultatet forhåndsbestemt – deres uunngåelige død og ødeleggelsen av utstyret deres; omlag 2425 armenske soldater mistet livet i kampene, og 185 T-72 stridsvogner, 90 pansrede kampvogner, 182 artilleristykker, 73 flere rakettkastere og 26 luft-rakett-systemer ble ødelagt.»

I en artikkel i Wall Street Journal skriver James Marson og Brett Forrest noe av det samme:

Mindre militære makter over hele verden setter inn billige droner utstyrt med missiler mot pansrede fiender, en ny slagmarktaktikk som viste seg vellykket i fjor i regionale konflikter, og flyttet den strategiske balansen rundt Tyrkia og Russland. Droner bygd i Tyrkia med rimelige digital teknologi ødela tanks og andre pansrede kjøretøyer, samt luftforsvarssystemer, til russiske protegéer i kamper i Syria, Libya og Aserbajdsjan. Disse dronene peker på at fremtidig krigføring blir formet like mye av billige, men effektive våpen som dyre våpen med den mest avanserte teknologien.

«Dette betyr en fullstendig endring av spillet,» sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace i en tale i fjor, med henvisning til Syrias store tap mot tyrkiske droner.

Eksemplet med DJI-dronen viser hvor håpløst det er å prøve å stanse militær buk av det som er blitt billig og lett tilgjengelig forbrukerelektronikk.

Forrige artikkelTo selvinnlysende erfaringer fra covidpandemien
Neste artikkelSlik kvittet norske politikere seg med det norske arvesølvet