Lekkasjer: FBI hjelper Ukraina med å sensurere Twitter-brukere og få informasjon om dem

0

FBI hjalp ukrainsk etterretningstjeneste i en innsats for å utestenge Twitter-brukere og samle inn dataene deres, viser nye lekkasjer. Twitter nektet å sensurere journalister som er målrettet av Ukraina, inkludert The Grayzones Aaron Maté.

Av Aaron Maté.


Federal Bureau of Investigation har hjulpet ukrainsk etterretningstjeneste i en innsats med å sensurere brukere av sosiale medier og skaffe deres personlige opplysninger, avslører lekkede e-poster.

I mars 2022 sendte en spesialagent fra FBI en liste over kontoer til Twitter, dette på vegne av Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU), Ukrainas viktigste etterretningsbyrå. Kontoene, skrev FBI, «er mistenkt av SBU for å spre frykt og desinformasjon.» I et vedlagt notat ba SBU Twitter om å fjerne kontoene og overlevere brukerdataene deres.

Den ukrainske regjeringens mål, hjulpet av FBI, strekker seg til medlemmer av media. SBUs liste som FBI ga Twitter inkluderte mitt navn og Twitterprofil. I sitt svar til FBI, gikk Twitter med på å gjennomgå kontoene for «manglende autensitet», men reiste bekymringer om inkluderingen av meg og andre «amerikanske og kanadiske journalister.»

FBIs forsøk på å stenge Twitter-kontoer på forespørsel fra ukrainsk etterretning er blant de mest åpenlyse forespørslene om sensur som er avslørt til dags dato i Twitterfilene, en cache av lekket kommunikasjon fra den sosiale mediegiganten.

FBIs sensurforespørsel ble videresendt i en e-post 27. mars 2022 fra FBI spesialagent Aleksandr Kobzanets, assisterende juridisk attaché ved den amerikanske ambassaden i Kiev, til to ledere i Twitter. Fire FBI-kolleger ble kopiert på korrespondanseutvekslingen.

«Tusen takk for at du tok deg tid til å diskutere bistanden til Ukraina,» skrev Kobzanets. «Jeg inkluderer en liste over kontoer jeg mottok i løpet av et par uker fra sikkerhetstjenesten i Ukraina. Disse kontoene mistenkes av SBU for å spre frykt og desinformasjon. For din gjennomgang og vurdering.»

Det vedlagte dokumentet, utarbeidet av Ukrainas SBU, inneholdt 163 kontoer, inkludert min. (Listen er nummerert til 175, men noen kontoer har to tilsvarende talllinjer).

SBU hevdet at de oppførte Twitterprofilene har blitt «brukt til å spre desinformasjon og falske nyheter for å unøyaktig reflektere hendelser i Ukraina, rettferdiggjøre krigsforbrytelser fra russiske myndigheter på den ukrainske statens territorium i strid med Folkeretten.»
For å «stoppe russisk aggresjon på informasjonsfronten,» fortsatte SBU, «ber vi Dem vennligst om å ta hastetiltak for å blokkere disse Twitter-kontoene og gi oss brukerdata spesifisert under registreringen.»

SBU uttrykte sin «takknemlighet for det nåværende nivået av interaksjon.»

Om dette hadde blitt imøtekommet, ville brukerne på listen ikke bare blitt utestengt fra Twitter, men fått sitt telefonnummer, fødselsdato og e-postadresse oppgitt til både FBI og SBU.

Les hele listen over kontoer målrettet av FBI og SBU her:
Twitter-Dissinf_20220327 SBU list

Som svar informerte Yoel Roth, Twitters daværende sjef for tillit og sikkerhet, spesialagent Kobzanets og hans FBI-kolleger om at Twitter ville «gjennomgå de rapporterte kontoene i henhold til våre regler.» Men han advarte om at listen inkluderte «noen få kontoer til amerikanske og kanadiske journalister (f.eks. Aaron Mate).» Derfor, sa Roth, vil Twitters gjennomgang «først og fremst fokusere på å identifisere potensielle ikke-autentiske konti.»

Roth foreslo da at han ville være åpen for å suspendere autentiske kontoer hvis det kunne bevises at de hadde en skjult tilknytning til en utenlandsk regjering. Journalister «som dekker konflikten med en pro-russisk holdning, vil neppe bli funnet i strid med våre regler uten annen kontekst som kan etablere en slags skjult/villedende assosiasjon mellom dem og en regjering,» skrev Roth. «All tilleggsinformasjon eller kontekst rundt dette er selvfølgelig velkommen og verdsatt.»

Twitter-sjef Yoel Roths svar på FBIs sensurforespørsel flagger for inkludering av journalister, «f.eks. Aaron Mate.»

I sitt svar anerkjente ikke Kobzanets direkte Roths bekymringer om Ukrainas FBI-støttede innsats for å sensurere journalister. «Forstått,» sa Kobzanets til Roth. «Uansett hva gjennomgangen din avdekker og hva Twitter anser er passende.» Han indikerte også at FBI ikke ville imøtekomme Roths forespørsel om noen «kontekst» som kunne etablere bånd mellom journalister og en utenlandsk regjering: «Det er usannsynlig at det vil være noen tilleggsinformasjon eller kontekst.»

Inne på Twitter videresendte Roth FBIs forespørsel til to kolleger. «Dette er resultatet av vårt møte med FBI forrige uke,» skrev han. «Listen over kontoer er blandet drops – det er noen statlige medier blandet inn med en haug med andre ting – men gitt konteksten, tror jeg et dypdykk her var berettiget.» (Roth forlot Twitter i november 2022).

I en e-post spurte jeg spesialagent Kobzanets om han hadde undersøkt Ukrainas liste over forespørsler om sensur før han sendte den til Twitter. Etter å ha blitt informert av Twitters Roth om at FBI prøvde å sensurere journalister på SBUs vegne, spurte jeg også Kobzanets om det hadde ført til noen gjennomgang eller revisjon av hans bistand til ukrainsk etterretning. Kobzanets svarte ikke.
FBIs nasjonale pressekontor nektet også å svare på spørsmål. Blant flere spørsmål påkalte jeg Twitters advarsel om at FBIs «hjelp til Ukraina» innebar sensurering av journalister, og spurte om det har ført til endringer i byråets samarbeid med ukrainsk etterretning.

«Selv om vi setter pris på din henvendelse. Vår sedvane er å hverken bekrefte, avkrefte, eller på annen måte kommenterer spesifikke interaksjoner eller bekrefte korrespondansens pålitelighet,» skrev en FBI-talsperson.

Les hele FBI-Twitter-korrespondansen her:
FBI-SBU Twitter Request

FBI-tjenestemennene som ble kopiert på Kobzanets utveksling med Twitter inkluderer Elvis Chan, en assisterende spesialagent (ASAC) ved FBIs feltkontor i San Francisco, hvor han leder Cyber-avdelingen. Chan var aktiv i FBIs kontakter med Twitter på den tiden da sosiale medier-giganten sensurerte rapportering om Hunter Bidens bærbare datamaskin, kort før valget i november 2020. (Som jeg nylig rapporterte, var han også involvert i FBIs beslutning om å gi avkall på en direkte inspeksjon av serverne til det demokratiske partiet og i stedet stole på det Hillary Clinton-finansierte cyberfirmaet CrowdStrike i byråets etterforskning av påstått russisk hacking i 2016).

Av de 163 kontoene navngitt av SBU, ble 34 suspendert og 20 eksisterer ikke lenger. Resten forblir aktive.

De som er merket for sensur av Ukraina, men som fortsatt er på nett, inkluderer russiske politikere som Gennady Zyuganov, et mangeårig medlem av Russlands kommunistparti og parlamentariker som tapte for Boris Jeltsin i Russlands presidentvalg i 1996; Dmitry Rogozin, Russlands tidligere visestatsminister; og Sergey Mironov, en russisk politiker og parlamentariker. Listen inkluderer også russiske journalister Vladimir Solovyov, TV-nyhetsvert; og Margarita Simonyan, sjefredaktør for det russiske statskontrollerte nettverket RT. Flere russiske myndighetsorganer og medier ble også listet opp.

De ukrainske statsborgerne som er i sikte for SBUs forespørsel om utestenging inkluderer Anatoly Shariy, en videoblogger og politiker som flyktet fra Ukraina i 2012 og deretter fikk EU-asyl; og Andriy Portnov, en ukrainsk advokat og politiker som fungerte som senior embetsmann under den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj frem til sistnevntes avsetting i Maidan-kuppet i februar 2014. (Både Shariy og Portnovs Twitter-kontoer forblir aktive).

Avsløringen av et samarbeid om sensur mellom FBI og SBU er det siste dokumenterte tilfellet av ukrainske statsbundne forsøk på å målrette mot utenlandske stemmer. Et ukrainsk nettsted kjent som Myrotvorets opprettholder en liste over det det kaller «Ukrainas fiender». Jeg ble nylig lagt til den listen sammen med The Grayzones Anya Parampil, samt komikeren og YouTube-verten Jimmy Dore. Myrotvorets-databasen ble medstiftet av Anton Gerashchenko, tidligere viseminister i Ukrainas innenriksdepartement, hvor han nå fungerer som rådgiver.

I fjor trakk den globale teknologi-/mediekonferansen Web Summit tilbake en taleinvitasjon til The Grayzones Max Blumenthal og meg etter at Olena Zelenska, kona til Ukrainas president Volodymyr Zelensky, krevde kansellering av oss. (En annen Grayzone-kollega, Kit Klarenberg, ble nylig varetektsfengslet og avhørt om sin journalistikk av britiske myndigheter).

Nyheter om FBIs arbeid med ukrainsk etterretning for å sensurere Twitterbrukere, og før dette, rapportering fra journalist Lee Fang om at FBI har presset Facebook til å fjerne kontoer og innlegg som av SBU anses å være russisk «desinformasjon». I følge Fang definerte en høytstående ukrainsk tjenestemann i jevnlig kontakt med FBI «desinformasjon» i så brede termer at det kan bety synspunkter som «rett og slett motsier den ukrainske regjeringens fortelling».


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

Leaks reveal FBI helps Ukraine censor Twitter users and obtain their info

Oversatt til norsk for steigan.no av Kari Angelique Jaquesson.

Forrige artikkelJordvern og matproduksjon – alltid lavest på prioriteringslista
Neste artikkelKrigsdagbok del 61 – 4. til 11. mai 2023
Aaron Maté
Aaron Maté er journalist og produsent. Han er vertskap for Pushback med Aaron Maté på The Grayzone. I 2019 ble Maté tildelt Izzy-prisen (oppkalt etter I.F. Stone) for enestående prestasjon i uavhengige medier for sin dekning av Russiagate i magasinet The Nation. Tidligere var han vert/produsent for The Real News and Democracy Now!.