Hvor kommer trusselen mot Sverige fra?

0
Illustrasjon: Bjørn Richter

Av Bertil Carlman.

I en fersk artikkel skriver Terje Sørensen kort og innsiktsfullt om Sveriges NATO-provoserte holdning til Russland. Han avslutter artikkelen med følgende vennlige kommentar om seg selv: «Pensjonert advokat, bosatt i nesten 12 år i Sverige, et land hvori jeg stortrives, hvis befolkningen har mottatt meg med stor vennlighet, og som jeg ønsker fortsatt fred, frihet og alt godt!» Dette, samt en svært irritert kommentar fra min kone nylig, får meg, i likhet med Terje, til å påpeke noe av riktigheten av sitatet av Simone Weil.

Hva sa kona? Vi satt som vanlig og så på TV-nyhetene sammen. Etter en stund sa jeg irritert: » Sverige är ett skitland! Kolla på den där skitreportern i Ukraina.» Da sa kona til meg like irritert: » Jag vill inte höra dina otrevliga kommentarer i tid och otid!» Selvfølgelig har hun rett. Den negative energien bør heller omdannes til noe positivt. Det er derfor jeg gjør det nå.

Jeg tar utgangspunkt i en artikkel fra RT eller Russia Today (russisk: Россия Сегодня) som det het tidligere, er en russisk statseid nettverk av nyhetskanaler på flere språk som kringkastes over kabel, satellitt og internett i hele verden: USA som planlegger å blande seg inn i russiske valg. – Det begynner slik«’Washington har åpent omfavnet målet om å destabilisere Moskva, med sikte på presidentvalget i 2024,’ sa Russlands utenriksminister Sergey Lavrov mandag». Lavrov kom med sine bemerkninger på et partimøte i Forent Russland (Еди́ная Росси́я). Videre sa Lavrov: «USA stopper ikke sin onde praksis med å blande seg inn i suverene lands indre anliggender.»  «Formene for slik innblanding er svært varierte, inkludert trusler, utpressing og organiseringen av ‘fargerevolusjoner’. Det blodige statskuppet som lyktes i Ukraina i 2014 ble gjort igjen seks år senere i Hviterussland, uten suksess» «Dette vil åpenbart ikke være det siste skrittet. De satte åpent målet om å undergrave den innenrikspolitiske stabiliteten i landet vårt – i forbindelse med presidentvalget [i Russland] i 2024.»

Ifølge artikkelen påpekte Lavrov også at situasjonen i verden i dag ikke er lett, men at hovedtrenden er en styrking av multipolariteten. Dette kan sees i fremveksten av nye sentre for vekst og global beslutningstaking. Disse sentrene dukker opp i Eurasia, Stillehavet, Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika, og de er basert på «folks naturlige, umistelige rett til å bestemme sin egen skjebne» som han uttrykte det. Men hva bryr den svenske politiske klassen, det svenske informasjonsapparatet og Sveriges øverstkommanderende seg om «alle folks umistelige rett til å bestemme sin egen skjebne»? For dem er det viktigste å innordne seg USA/EU/NATO-rekkene.

RT-artikkelen fortsetter med å påpeke at den russiske presidenten Vladimir Putin sa at presidentvalget i 2024 vil bli avholdt «i strengt samsvar med loven» og i samsvar med alle demokratiske og konstitusjonelle prosedyrer. I USA, så vel som i Sverige og andre vasallstater, kan vi være sikre på at valget vil bli fremstilt på samme måte; solid omvendt! Den offisielle stemningen vil være fullstendig hysterisk, hvis Putin, hatet av Vesten, vil stille til gjenvalg.

Vi vet at USAs president Joe Biden i mars 2022 offentlig erklærte at Putin «ikke kan forbli ved makten», selv om tjenestemenn i Washington senere sa at han uttrykte en personlig følelse og ikke en faktisk politisk endring. Vi vet også at tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton flere måneder senere åpent talte for ‘regimeendring’ i Russland og åpent oppfordret USA til å oppmuntre «russerne selv til å forverre splittelsene blant de med reell autoritet» for å få til en revolusjon.

Siden den svenske politiske klassen nå er som den er, fordi det svenske informasjonsapparatet nå skriver og sier som det gjør, og fordi Sveriges øverstkommanderende er den ydmyke (og underdanige) embetsmannen han nå er, vet vi absolutt hva vi kan forvente. Vi kan forvente fortsatt frikobling fra nøytralitet. Vi kan forvente ytterligere forverring av levekårene fordi vi, som alle vasallstater, ikke vil forbedre vårt forhold til sentrene som vokser frem i Eurasia, Stillehavet, Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika, og som er basert på «folkenes naturlige, umistelige rett til å bestemme sin egen skjebne». 

Verken Sveriges politiske klasse, Sveriges mer etablerte journalister eller Sveriges militære ledelse bryr seg om hva som er grunnleggende for svensk sikkerhetspolitikk. Terje skriver forsiktig, eller kanskje ironisk, i sin oppsummering «Så noen nylig(e) konfrontasjon(er) og/eller krig(er) landene imellom har det ikke vært, og Den Svenske Riksdagens forförsvarskomités utspill synes for meg overdrevent.» Men kjære Terje, det er ikke bare overdrevet, det er dypt løgnaktig. Alle mennesker i alle land vet at all sikkerhetspolitikk må ha som utgangspunkt å sikre at folk får dekket sine behov for mat, energi, husly og helsehjelp på en rimelig måte. Så mens den militære trusselen bare er fremprovosert ‘NATO-propaganda’, er den virkelige trusselen noe som ikke blir tatt alvorlig. Og at trusselen ikke blir tatt på alvor er fordi den hovedsakelig kommer fra USA.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKiev «høyner» innsatsen med grenseoverskridende angrep med nynazister
Neste artikkelFreia og sanksjonsspøkelset fra Kiev