Kiev «høyner» innsatsen med grenseoverskridende angrep med nynazister

0
Kommandanten i Det russiske korpset av frivillige, Denis Kapustin, nær den russiske grensen i Ukraina 24. mai. Mannen ved siden av ham har på seg et nynazistisk merke.
Av Kyle Anzalone

19. juni 2023

En militant, som er alliert med nynazister og har ledet grensekryssende raid inn i Russland ved hjelp av amerikansk militærutstyr, fortalte Washington Post at hans styrker eskalerte spenningene med Moskva. En alliert milits forbereder en ny grunnlov for Russland etter at den bidrar til å styrte Vladimir Putin-regjeringen. Mens Kiev benekter offentlig støtte til militsen, forsøker ukrainske embetsrepresentanter i kulissene å utvide operasjonene.

Det russiske korpset av frivillige (RVC), ledet av Denis Kapustin, er en av de to paramilitære gruppene som gjennomfører operasjoner inne på russisk territorium. I et intervju publisert på YouTube sa han: «Dette er fullskala angrep på Russlands territorium mens det er under okkupasjon av Kreml-regimet,» og la til: «Innsatsen blir høyere – og vi høyner den.»

Washington Post nevner at medlemmer av RVC har ekstremistiske ideer, inkludert lederen. Kapustin «er en tidligere kamppromotør i Moskva og har en historie med voldelig ekstremisme. I 2019 ble han utestengt fra Vest-Europa for høyreekstrem hooligan-virksomhet», ifølge avisen. Kapustin beskrev sine militsmedlemmer som «konservative, tradisjonelle og sannsynligvis også sosialistiske». På et bilde publisert av The Post, sitter Kapustin ved siden av en kriger iført en svart sol-merke, et nynazistisk symbol.

Den andre paramilitære gruppen er Freedom of Russia Legion (FRL), ledet av Ilya Ponomarev, et tidligere medlem av den russiske statsdumaen. FRL presenteres som mer moderat enn RVC, men et av medlemmene erkjente at han var en del av en «radikal høyreorientert opposisjonsgruppe», før han ble med i legionen. De fleste medlemmene av militsene er russere, men har alliert seg med Kiev i krigen.

De to gruppene jobber sammen, ifølge Ponomarev. «Vi har ikke tid til å debattere politikk», sier han. «Vi er begge her for å beseire putinismen.» Ponomarev sier målet er å danne en ny russisk regjering, og han er i ferd med å utarbeide en ny grunnlov.

FRL-lederen sier målet med de grenseoverskridende angrepene er å vinne det russiske folket. «Vi ønsker å vinne hjerter og sinn, men foreløpig er det irrelevant. Det vil bare bli viktig den dagen vi kommer inn i Moskva», forklarte han. En kriger i legionen gjentok lederens følelser. «Vi er deres frigjørere, og vi ønsker å frigjøre Russland.» Når det gjelder Putin, sa han: «Denne gangen må vi kutte av tyrannens hode.»

Krigeren sa at FRL ikke besto av «banditter og terrorister». RVC håper imidlertid å skremme russiske borgere med grenseoverskridende angrep. Militsens «mål er å gi russiske sivile en smak av død og ødeleggelse som president Vladimir Putins krig har påført Ukraina, og å vise at Putin ikke klarer å holde det russiske moderlandet trygt».

Kiev har forsøkt å holde avstand til de paramilitære. Legionen hevder å være «under ledelse av den ukrainske kommandoen». Medlemmene rapporterer om kontakter på høyt nivå i det ukrainske militæret, og at Kiev betaler dem. Selv om Kapustin sier at RVC ikke er koblet til Kievs væpnede styrker.

En tidligere høytstående ukrainsk etterretningsoffiser fortalte Washington Post i et intervju at benektelsen bare var offentlig, og at Kiev forsøkte å utvide sin støtte til militsene. Noen av Ukrainas vestlige støttespillere kan se på støtten til gruppene som problematisk på grunn av krigernes nynazistiske synspunkter og risikoen for å eskalere til direkte krig med Moskva.

I forrige måned rapporterte Financial Times at RVC brukte amerikansk militærutstyr for å angripe Russlands Belgorod-region.


Denne artikkelen ble publisert av Libertarian Institute:

Kiev ‘Elevating’ the Stakes with Cross-Border Attacks Using Neo-Nazis

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Conflict of Interest, sammen med Will Porter og Connor Freeman.

Forrige artikkelEuropa taper mot USA og avstanden øker
Neste artikkelHvor kommer trusselen mot Sverige fra?
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.