Litt om Sveriges NATO-provoserte holdning til Russland:

0
Illustrasjon Terje Sørensen

Hvis Man Ikke Kjenner Fortiden, Forstår Man Ikke Nåtiden Og Egner Seg Ikke Til Å Forme Fremtiden

Simone Weil, fransk forfatter og filosof, 1909 – 1943

Av Terje Sørensen, pensjoner advokat.

Den Svenske Riksdagen kan ikke utelukke russisk angrep, fremgår det av ulike nyheter, som jeg – i enkel stikkordsform – omtaler litt nærmere:

 • Landets forsvarskomité planlegger angivelig å advare om truslene fra Moskva
 • Et russisk angrep på Sverige kan ikke helt utelukkes, meddelte den svenske allmennkringkasteren SVT søndag, med henvisning til en rapport utarbeidet av landets parlamentariske forsvarskomité
 • Russland har også senket terskelen for bruk av militærmakt ytterligere og viser en høy politisk og militær risikovilje, heter det i dokumentet
 • Russlands evne til å gjennomføre operasjoner med luftstyrker, marinestyrker, langtrekkende våpen eller atomvåpen mot Sverige er fortsatt intakt
 • I fjor gikk Sverige bort fra sin langvarige alliansefrihet og søkte om å bli med i NATO, med henvisning til Russlands pågående militæroperasjon i Ukraina
 • Søknadsprosessen har siden stoppet opp ettersom Ungarn og Tyrkia så langt har nektet å godkjenne Sveriges søknad
 • Sverige kunngjorde planer om å drastisk øke sitt forsvarsbudsjett tidligere i år og holdt i april til mai sin største militærøvelse på over 25 tiår
 • Stockholm har forsynt Kiev med tunge våpen, og lovet å levere sine tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner og Archer-mobile artillerikanoner
 • Russland har gjentatte ganger sagt at militærhjelp til Ukraina gjør vestlige land de facto direkte parter i konflikten Moskva understreket også at den fortsatte utvidelsen av NATO ville føre til ytterligere eskalering og lovet å vedta «motforanstaltninger»

Så langt mitt korte nyhetssammendrag. Her følger min beskjedne vurdering:

 1. Noen særlig trussel mot Sverige synes jeg ikke Russland/Sovjetunionen har utvist opp gjennom historien. Her er en oversikt jeg har samlet om noen av de viktigste historiske angrepene/konfrontasjonene mellom Russland/ Sovjetunionen og Sverige. Det er viktig å merke seg at landene har hatt et langvarig forhold som har variert mellom perioder med fredelig sameksistens og perioder med konflikt. Listen er ikke uttømmende; det har vært mange mindre konfrontasjoner, grensehendelser og spenninger mellom Sverige og Russland opp gjennom historien.
 • Den russisk-svenske krig (1554-1557 – det er 466 år siden): Konflikten brøt ut da Russland, under ledelse av Ivan den grusomme, invaderte og erobret flere svenske festninger langs grensen. Krigen endte med en fredsavtale som bekreftet status quo og etablerte fredelige forbindelser mellom de to landene.
 • Den store nordiske krig (1700-1721 – det er 302 år siden): Sverige var involvert i en langvarig konflikt med en allianse ledet av Russland. Krigen involverte flere slag og kamper, inkludert beleiringen av svenske festninger som Narva og Poltava. Krigen endte med Nystad-traktaten, der Sverige mistet betydelige territorier til Russland.
 • Krimkrigen (1853-1856 – det er 167 år siden): Sverige deltok på alliert side sammen med Storbritannia og Frankrike i kampen mot Russland. Svenske styrker deltok i kamphandlinger, spesielt i beleiringen av Bomarsund, en russisk festning på Åland. Krigen endte med Paristraktaten og brakte en periode med økt spenning mellom Sverige og Russland.
 • Spionasje og etterretningsoperasjoner: Under den kalde krigen var Sverige og Sovjetunionen involvert i omfattende etterretningsvirksomhet mot hverandre. Det ble avdekket flere tilfeller av spionasje og kontraspionasjeaktiviteter, deriblant spionasjeaktiviteter fra begge sider langs grensen.

Så noen nylig(e) konfrontasjon(er) og/eller krig(er) landene imellom har det ikke vært, og Den Svenske Riksdagens forsvarskomités utspill synes for meg overdrevent.

Les gjerne Simone Weils ovennevnte ettertanke én gang til!

+++000+++

Terje Sørensen

Pensjonert advokat, bosatt i snart 12 år i Sverige, et land hvori jeg stortrives, hvis befolkning har mottatt meg med stor vennlighet, og som jeg ønsker fortsatt fred, frihet og alt godt!

Forrige artikkelAmerikanske generaler ny sårbar gruppe som må beskyttes
Neste artikkelEuropa taper mot USA og avstanden øker