Høyesterett nekter Assange retten til å anke og setter ham farlig nær utlevering

0
The High Court at the Royal Courts of Justice. (David Castor/Wikimedia Commons)

High Court of England og Wales avviste i en tresiders avgjørelse alle de åtte grunnene for anke, og åpnet for at Julian Assange kan bli utlevert til USA.

Av Joe Lauria.

Consortium News.
En enkelt dommer ved High Court of England og Wales har avvist den fengslede WikiLeaks -utgiveren Julian Assanges nesten ett år gamle anmodning om å anke den britiske avgjørelsen om å utlevere ham til USA for å stilles for rettssak for spionasje og datainnbrudd. 

Assanges juridiske team har en siste klagesak i Storbritannia og har fem dager på seg til å be om en høring for retten. 

Stella Assange, Assanges kone, kom med denne uttalelsen torsdag:

«Tirsdag neste uke vil mannen min Julian Assange fremme en fornyet søknad om anke til Høyesterett. Saken vil deretter gå videre til en offentlig høring for to nye dommere ved High Court, og vi er fortsatt optimistiske om at vi vil seire og at Julian ikke vil bli utlevert til USA hvor han står overfor siktelser som kan føre til at han vil tilbringe resten av sitt liv i et maksimalt sikkerhetsfengsel for å ha publisert sann informasjon som avslørte krigsforbrytelser begått av den amerikanske regjeringen.»

En enkelt dommer ved domstolen, Sir Jonathan Swift, utstedte den tre sider lange avgjørelsen på tirsdag. Den er ennå ikke offentlig tilgjengelig på Høyesteretts nettside.  

I desember anket Assange til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Retten kan gi et nødforføyning for å stoppe Assanges utlevering inntil den har undersøkt saken.    

Assange vant først saken mot utlevering i underretten basert på hans helse og forholdene i amerikanske fengsler. Dette ble omgjort av Høyesterett etter at retten godtok amerikanske skriftlige forsikringer om at Assange ikke ville bli mishandlet i amerikanske fengsler.  

En søknad fra Assange til Storbritannias høyesterett om å anke denne avgjørelsen ble ikke innvilget. I juli i fjor sendte Assanges team inn en kryssanke til Høyesterett på åtte punkter, inkludert at påtalemyndigheten var politisk og at den brøt utleveringsavtalen mellom USA og Storbritannia som hindrer utlevering for politiske lovbrudd.  

Det var denne ankesøknaden Swift avslo 11 måneder senere. 

Reaksjonen fra pressefrihetsgrupper var rask.

«Det er absurd at en enkelt dommer kan avgi en tre-siders avgjørelse som kan føre Julian Assange i fengsel resten av livet og permanent påvirke klimaet for journalistikk i hele verden,» sa Rebecca Vincent, direktør for kampanjer i Reporters Without Borders. 


Denne artikkelen ble først publisert av Consortium News:

High Court Denies Assange Right to Appeal Putting Him Perilously Close to Extradition

Forrige artikkelHva skjer med koronasertifikatet?
Neste artikkelNATO har ikke noe i Asia å gjøre
Joe Lauria
Joe Lauria er sjefredaktør for Consortium News og tidligere FN-korrespondent for Wall Street Journal, Boston Globe og en rekke andre aviser, inkludert The Montreal Gazette og The Star of Johannesburg. Han var en undersøkende reporter for Sunday Times of London, en finansiell reporter for Bloomberg News og begynte sitt profesjonelle arbeid som en 19 år gammel stringer for The New York Times.