De fleste europeere ønsker å holde seg langt unna en krig mellom USA og Kina om Taiwan

0

Det later til å være mer dømmekraft og realisme blant europeere flest enn blant dem som hevdes å være deres ledere.

Bare 23 prosent av innbyggerne i 11 land ønsker å ta USAs side, mens 62 prosent ønsker å holde seg nøytrale, heter det i rapporten fra en ny meningsmåling. Dette skriver South China Morning Post.

Undersøkelsen var en del av en studie fra European Council on Foreign Relations, som viser at mange europeiske borgere (43 prosent) fortsetter å se på Kina som en nødvendig partner de ønsker å samarbeide med – mer enn noen annen kategori.

Keeping America close, Russia down, and China far away: How Europeans navigate a competitive world

«Europeiske borgere ønsker å forbli nøytrale i en amerikansk-Kina-konflikt og er motvillige til å fjerne risikoen fra Kina – selv om de anerkjenner noen risikoer i Kinas økonomiske tilstedeværelse i Europa,» skrev forskerne.

Studien kommer midt i en livlig debatt om hvordan EU bør forholde seg til Kina.

Her ser vi, dessverre ikke overraskende, at de tidligere nøytrale svenskene er blant de aller mest krigerske i Europa. Dersom man skal tro målinga, vil en av tre svensker delta i en krig mot Kina!

Det er da også svenskene som ifølge undersøkelsen i størst grad ser på Kina som en motstander:

Føler så mange svensker at de fortsatt har noe å hevne etter nederlaget mot Russland i slaget ved Poltava i 1709?

Ikke overraskende finner man de to USA-vasallene Nederland og Polen i det samme sjiktet. Tyskerne derimot viser veldig liten krigsentusiasme overfor Kina. Det samme viser Italia og Ungarn. De største fredsvennene overfor Kina finner man i Østerrike og Bulgaria.

Norge var ikke med i undersøkelsen, men vi frykter det verste. Med den blodtørstige militarismen som nå også har druknet «venstresida» i en verdensoppfatning og en krigsentusiasme som man tidligere bare fant på den mest ytterliggående proamerikanske høyresida, har vi våre bange anelser.

Forrige artikkelSaudi-russisk enighet er hemmeligheten bak OPEC+
Neste artikkelKraftig økning i antall døde i fjor – vil noen vennligst gi oss en forklaring?