Ukrainsk media spør «hvem burde bli den neste» etter bilbombing av russisk forfatter

0

En ukrainsk mediegruppe som samarbeider med BBC, Der Spiegel og andre vestlige publikasjoner spurte leserne om hvilken russisk intellektuell som burde bli myrdet etter et bilbombeangrep mot forfatteren Zakhar Prilepin. Biden-administrasjonen har gitt grønt lys for Kievs terrorkampanje.

Av Alexander Rubinstein

Timer etter at den russiske forfatteren og aktivisten Zakhar Prilepin nesten ble drept i en målrettet bilbombing, sendte et populært ukrainsk nyhetsbyrå ut en meningsmåling som spurte leserne: «Hvem synes du bør være neste i det russiske pantheonet av avskumspropagandister?»

Ifølge det ukrainske nyhetsbyrået UNIAN er det nå fri jaktsesong for russiske intellektuelle som støtter regjeringens krigsinnsats. Etter en bilbombe ment å drepe den russiske forfatteren Zakhar Prilepin i Nizhny Novgorod-regionen i Russland, spurte UNIAN sitt publikum om å delta i en meningsmåling på Telegram, og ga en liste over navn på fremtredende russere som kunne bli myrdet.

Med unntak av de to rapporterte attentatforsøkene på Russlands president Vladimir Putin, er Prilepin den tredje høyprofilerte russeren som er målrettet for attentat av ukrainske agenter. Lemlestingen av ham følger bilbomben som drepte Dariya Dugina, som var ment for hennes far, den russiske nasjonalistiske filosofen Alexander Dugin, og bombingen av en offentlig begivenhet der Vladlen Tatarsky, som drev en populær Telegram-kanal deltok. Telegram-innlegget av UNIAN refererer eksplisitt til Dugin, Tatarsky og Prilepin.

«UNIAN, en del av 1+1 mediekonsernet majoritetseid av Kolomoysky, genererer meningsmålinger på sin Telegram-kanal om hvilken russisk journalist som neste gang bør myrdes. Klienter til UNIAN er blant andre AP, BBC, Reuters, VoA og Deutsche Welle.«

Blant listen over potensielle mål var operatører av andre Telegram-kanaler, RT-sjefredaktør Margarita Simonyan (rått referert til i innlegget som «beaver eater») [nedsettende begrep mot lesbiske kvinner], russiske TV-nyhetsverter Dmitry Kiselyov og Sergey Mardan, og andre. Omtrent 50 000 Telegram-brukere har stemt i avstemningen på tidspunktet for denne artikkelens publisering.

I følge UNIANs om oss-side er de «partnere i informasjonsspredning og utveksling» med amerikanske byråer som Reuters og publikasjoner som Bloomberg, mens klientene inkluderer fremtredende utenlandske medier som BBC og Der Spiegel.

UNIAN er eid av av 1+1 Media Group som tilhører den ukrainske oligarken Ihor Kolomoisky, som lenge har vært støttespilleren til Ukrainas president Vlodomyr Zelensky og den nynazistiske Azov-bataljonen. Konglomeratet er også morselskapet til TSN, TV-nyhetsprogrammet som nylig utlovte dusør for drone-terrorangrep på Røde plass under Moskvas årlige feiring av seieren over nazismens den 9. mai.

Ukrainsk bankmann tilbyr kontanter for drone-terror i Russland

Oligark Volodymyr Yatsenko tilbød en dusør på 500.000 dollar til enhver våpenprodusent som
kunne lande en drone på Den røde plass under Moskvas kommende Seiersdag-parade.

Attentatforsøket mot den russiske forfatteren Zakhar Prilepin falt sammen med raid inne i Ukraina som arresterte 11 krigskommentatorer, inkludert Gonzalo Lira, en amerikansk statsborger. Ukrainas SBU etterretningsbyrå kunngjorde 4. mai at de hadde arrestert «enda et nettverk av fiendtlige internett-agitatorer».

«Det ukrainske hemmelige politiet kunngjør at de har arrestert 11 «internettagitatorer». Et tegn på hva som kommer til den vestlige verden hvis eliten skal bli trodd når de sier at dette er en krig for demokratiets fremtid

Amerikanske journalister med bånd til amerikansk etterretning har forsøkt å rettferdiggjøre målrettingen av nettinfluensere. Christo Grozev, den ledende Russland-etterforskeren ved Bellingcat, som er finansiert av den amerikanske regjeringen, rettferdiggjorde bombingen av et offentlig arrangement på en kafé i St. Petersburg med den begrunnelse at målet var en «propagandist».

På samme måte filmet Sarah Ashton-Cirillo, en amerikansk journalist og tidligere representant for det demokratiske partiet som vervet seg til Ukrainas væpnede styrker, et fantasmagorisk forsvar av arrestasjonen av amerikanske Gonzalo Lira av ukrainske etterretningsagenter på samme grunnlag. Mens SBU bare hadde offentliggjort bilder av Lira med ansiktet hans uskarpt, var Ashton-Cirllo på en eller annen måte i stand til å produsere usensurerte versjoner.

I mellomtiden har Biden-administrasjonen gitt grønt lys for Ukrainas terrorkampanje inne i Russland. Etter det andre attentatforsøket på Russlands president Vladimir Putin, ble utenriksminister Antony Blinken spurt om USAs syn på angrep inne på russisk territorium. «Dette er avgjørelser for Ukraina å ta om hvordan det skal forsvare seg selv,» svarte Blinken.

Blant mengden av topphemmelige dokumenter lekket av medlem av nasjonalgarden, Jack Teixeira, og som nå sannsynligvis sakte går i oppløsning nede i et arkivskap hos topp amerikanske redaksjoner, er et dokument som beskriver USAs dystre prognoser for en ukrainsk motoffensiv. Ettersom håpet om å gjenerobre hele territoriet før 2014 svekkes, tyr Ukraina til en kampanje med målrettede attentater mot sine mest vokale kritikere i Russland, og får de som forblir innenfor landets rike til å forsvinne.


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

Ukrainian media asks ‘who should be next’ after car bombing of Russian writer

Oversatt til norsk for steigan.no av Kari Angelique Jaquesson.

Forrige artikkelNynazistisk terrortrussel vokser etter hvert som Ukraina-krigere vender hjem
Neste artikkelSlik ser dystopia ut
Alexander Rubinstein
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.