Lederen for Ukrainas høyesterett arrestert for «storstilt korrupsjon»

0
Kilde: eXXPRESS

Nok en storstilt korrupsjonsskandale har kommet fra Ukraina ettersom landets nasjonale anti-korrupsjonsbyrå (NABU) og spesialenheten for bekjempelse av korrupsjon (SAPO) har kunngjort betydelige tiltak mot den høyeste domstolen i landet.

«NABU og SAP har avslørt storstilt korrupsjon i Høyesterett, spesielt et opplegg for å oppnå utilbørlige fordeler for ledelsen og dommerne i Høyesterett,» kunngjorde anti-korrupsjonsorganene på sine offisielle sosiale mediekanaler tirsdag. Dermed innrømmer myndighetene at korrupsjonen i landet går helt til topps i det rettsapparatet som er satt til å håndheve lovene mot korrupsjon. Nasjonens øverste dommer er ansvarlig for å tolke og opprettholde loven og er altså tiltalt for grov korupsjon.

Kontrollorganene uttalte at de har «dokumentert at lederen av Høyesterett har mottatt en bestikkelse på 2,7 millioner dollar.» En anti-korrupsjonstjenestemann avslørte i en nasjonal pressebriefing at sjefen for Høyesterett, Vsevolod Knyazev, har blitt arrestert mistenkt for å ha mottatt bestikkelser. De 2,7 millioner dollarene ble beslaglagt i et raid mot toppdommerens hjem.

«På dette tidspunktet er lederen av Høyesterett varetektsfengslet og det iverksettes tiltak for å sjekke andre personer for deltagelse i kriminell aktivitet», heter det videre i en uttalelse.

Knyazev, som har en stilling som tilsvarer høyesterettsjustitiarius hos oss, ble valgt til stillingen i oktober 2021. Han har siden blitt fjernet av en spesiell sesjon med andre dommere ved en «mistillits»-avstemning.

Videre antyder rapporter i ukrainske medier at flere dommere kan bli tiltalt og arrestert midt i den pågående korrupsjonsundersøkelsen. Ifølge flere detaljer som har dukket opp i ukrainske mediekilder, kan saken være toppen av isfjellet.

Dette bildet er delt ut av myndighetene i Ukraina.

NABU-direktør Semen Kryvonos avslørte at byrået hans har dokumentert en rekke kontakter mellom eieren av Finances and Credit Group, Kostiantyn Zhevaho, og en av eierne av en advokatgruppe som ble brukt til å skjule kriminelle aktiviteter. Disse kontaktene innebar en avtale om ulovlige fordeler til fordel for høytstående domstolstjenestemenn for å «treffe den nødvendige avgjørelsen» til fordel for gründeren.

Oligarken Ihor Kolomoisky er den som plukket ut og finansierte Vladimir Zelensky for å gjøre ham til president i Ukraina. Det har lenge vært kjent at Kolomoisky er en økonomisk forbryter av første skuffe.

The New Voice of Ukraine skrev i februar at:

Ukrainas SBU-sikkerhetstjeneste og Det økonomiske sikkerhetsbyrået i Ukraina har raidet huset til oligarken Ihor Kolomoisky i forbindelse med et påstått tilfelle av svindel hos oljeselskapene Ukrtatnafta og Ukrnafta verdt 1 milliard dollar.

Les også: Ukraine Rocked By Corruption Scandal, Wave Of Top Officials Resign: Sports Cars, Mansions & Luxury Vacations As People Suffered

Pandora Papers avslører offshoreformuen til den ukrainske presidenten og hans indre krets

Ukrainas president Volodymyr Zelensky red til makta på løfter om å rydde opp i det korrupsjonen i landet, men Pandora Papers avslørte at han og hans nære krets var deltakere i et nettverk av offshoreselskaper, inkludert noen som eide dyr Londoneiendom.

Dette skrev Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i 2021.

Hovedfunnene

  • Ukrainas president Volodymyr Zelensky og hans partnere innen komedieproduksjon eide et nettverk av offshore-selskaper knyttet til deres virksomhet basert på De britiske jomfruøyene, Kypros og Belize.
  • Zelenskys nåværende sjefassistent, Serhiy Shefir, samt sjefen for landets sikkerhetstjeneste, var en del av offshore-nettverket.
  • Offshore-selskaper ble brukt av Shefir og en annen forretningspartner til å kjøpe kostbar eiendom i London.
  • Rundt tidspunktet for valget i 2019 overleverte Zelensky aksjene sine i et viktig offshore-selskap til Shefir, men de to ser ut til å ha laget en ordning for at Zelenskys familie skal fortsette å motta penger fra offshore.

Skuespiller Volodymyr Zelensky seilte inn til det ukrainske presidentskapet i 2019 på en bølge av offentlig raseri mot landets politiske klasse, inkludert tidligere ledere som brukte hemmelige selskaper for å gjemme formuen sin utenlands.

Nå beviser lekkede dokumenter at Zelensky og hans indre krets har hatt sitt eget nettverk av offshore-selskaper. To som tilhørte presidentens partnere ble brukt til å kjøpe dyr eiendom i London.

Dokumentene viser at Zelensky og hans partnere i et TV-produksjonsselskap, Kvartal 95, opprettet et nettverk av offshore-firmaer som dateres tilbake til minst 2012, året selskapet begynte å lage regelmessig innhold for TV-stasjoner eid av Ihor Kolomoisky, en oligark forfulgt ved påstander om svindel på flere milliarder dollar. Offshores ble også brukt av Zelensky-medarbeidere til å kjøpe og eie tre førsteklasses eiendommer i sentrum av London.

Dokumentene viser også at like før han ble valgt, ga han sin eierandel i et viktig offshore-selskap, de britiske jomfruøyene-registrerte Maltex Multicapital Corp., til sin forretningspartner – som seinere ble hans fremste presidentassistent. Og til tross for at han ga fra seg aksjene, viser dokumentene at det snart ble gjort en ordning som ville tillate offshore å fortsette å betale utbytte til et selskap som nå tilhører hans kone.

Bye-bye, Kiev, hallo Côte d’Azur: Vesten sender bistand, Ukrainas korrupte eliter profiterer på konflikten

Tjenestemenn og oligarker har omdirigert mye av den økonomiske støtten som er sendt til Kiev utenlands, skriver Iain Muir.

Monacobataljonen

Mens Ukraina har gjennomgått en generell mobilisering som omfatter alle menn under 60 år, har mange tidligere og nåværende høytstående tjenestemenn, politikere, forretningsmenn og oligarker flyttet til sikkerhet i utlandet – hovedsakelig til EU.

Ukrainske eliters masseflukt startet allerede før den væpnede konflikten. 14. februar 2022 forsvant plutselig 37 av varamedlemmene fra den ukrainske presidentens parlamentariske fraksjon (Servant of the People). Hadde ikke parlamentsmedlemmer fått forbud mot å forlate landet allerede dagen etter, ville andre definitivt sluttet seg til dem. I mellomtiden nøt tidligere embetsmenn og oligarker større frihet til å bevege seg rundt. I følge den italienske avisen La Repubblica lettet også 20 businessfly fra Boryspol-flyplassen i Kiev den 14.

Magnatene var først i rekken. Entreprenør og parlamentsmedlem Vadim Novinsky, forretningsmennene Vasily Khmelnitsky og Vadim Stolar, Vadim Nesterenko og Andrey Stavnitzer forlot alle landet med charterfly. Millionærpolitikeren Igor Abramovich bestilte et privat fly til Østerrike for 50 personer – og tok med seg slektninger, forretningspartnere og partifeller. Oligarkene fløy fra Kiev til Nice, München, Wien, Kypros og andre EU-destinasjoner.

En hel koloni med ukrainske oligarker har tilsynelatende slått seg til i den franske elitekommunen Cap-Ferrat. Eiendomsutvikler Vadim Solar, oligarkene Dmitrij Firtash, Vitaly Khomutynnik og Sergey Lovochkin er blant dem som nyter det gode liv midt i krigen. Cap-Ferrat-villaen som en gang tilhørte kong Leopold II av Belgia ble kjøpt av den rikeste ukrainske oligarken Rinat Akhmetov. Naboene hans er Alexander Davtyan, president for Investment Group DAD LLC, og Vladislav Gelzin, en tidligere stedfortreder for Donetsk Regional Council.

Tidligere innenriksminister Arsen Avakov, lederen av presidentens kontor, Andrey Yermak, Ukrainas andre president, Leonid Kuchma, tidligere statsminister Arseny Yatseniuk og mange andre tok alle sine familier og formuer, anslått til rundt en milliard dollar, ut av landet, for ikke å nevne de mange politisk tilknyttede oligarkene.

Svindlere av mindre størrelse kan også «individuelt bli med i EU«. Et system med bestikkelser lar menn i militæralder forlate landet. I følge Izvestia er avgiften for øyeblikket mellom 8.000 og 10.000 dollar. Ukrainske medier rapporterer også aktivt om folk som betaler for å krysse grensen.

Ifølge Ukraine Support Tracker er Norge blant de åtte landene som gir aller mest til Ukraina, og det er før Kiev har begynt å cashe inn det 75 milliardene som et samlet Storting har vedtatt å pøse inn i landet fra og med i år.

Her er det tre muligheter: Enten har vi noen av verdens mest lettlurte politikere, eller så har vi noen av verdens mest uvitende politikere, eller så er de like korrupte sjøl. Det er ikke godt å vite hva som er verst.

Les også: 20 milliarder dollar sporløst forsvunnet

EU avslørte storstilt korrupsjon i Ukraina – og overførte så 7,8 milliarder euro

Vil ta milliarder fra vanlige folk i Norge og gi dem til et av verdens mest korrupte land

Forrige artikkelUkrainas nyliberalisme på steroider, Europas økonomiske selvmord
Neste artikkel«Hvordan COVID gjorde folk til fascister»