Vil ta milliarder fra vanlige folk i Norge og gi dem til et av verdens mest korrupte land

0
Slik dekket vestlige medier Ukraina før Russlands invasjon. Nå er det ikke opportunt lenger og vestlige politikere vil øse penger inn i landet. Til gode for hvem?

Partiene Rødt og MDG overgår hverandre i ønsket om å ta penger fra den norske statskassa og øse dem over Ukraina, et land som er så korrupt at sjøl Verdensbanken nøler med å gi dem flere lån. Og hvor vil disse pengene havne? Hos vanlige ukrainere? Går det an å være så naiv? Økonomien i Ukraina kontrolleres av søkkrike oligarker. De vil knapt la skattemilliardene fra Norge få en pause før de skyfles videre til skatteparadiser.

Partiet Rødt skriver på Facebook: Visste du at Ukraina hadde 130 milliarder dollar i utenlandsgjeld allerede før krigen?

Landet måtte bruke en fjerdedel av eksportinntektene på gjelden, og nå tar de opp enda mer gjeld for å finansiere forsvaret mot Russland. Gjeldsbyrden gjør at ukrainerne må bruke penger på renter og avdrag istedenfor på mat, medisiner og gjenoppbygging.

Norge er en kreditor via IMF og Verdensbanken. Skal Norge kreve inn gjeld fra et land som bombes sønder og sammen av Putin? Rødt mener Norge må jobbe for gjeldslette i samarbeid med andre land internasjonalt Ved å få med flere kreditorer kan bidraget til Ukraina bli større enn det Norge selv kan gi.

Hva syns du om forslaget?

Hvis spørsmålet var rettet til oss, ville vi ha sagt: Det er et elendig forslag. Tror dere virkelig at disse pengene vil bli brukt til mat, medisiner og gjenoppbygging?

Une Bastholm fra MDG er enda rausere med norske skattebetaleres penger. Hun vil gi bort 1500 milliarder!

Hun skriver:

«Akkurat nå tjener Norge mye på krigen i Ukraina. Olje- og gassprisene skyter i været, og analytikere tror Norge kan tjene så mye som 1500 milliarder kroner ekstra i år på krigen og energikrisen vi hadde fra før. … Vi foreslår at de enorme summene plasseres i et solidaritetsfond for Ukraina og andre land som er indirekte rammet av krigen. Pengene må gå til humanitær hjelp og gjenoppbygging av Ukraina, til å gjøre Europa uavhengig av russisk gass, og til å hindre sosial nød som følger av energipriser og matvarepriser i fattige land.»

Det er ikke sånn at «Norge» tjener så mye på de økte oljeprisene. Oljefondet kan øke sin formue, men den er plassert på Wall Street der finanskapitalen drar nytte av den, og er ikke noe norske skattebetalere ser noe til. Milliarder til Ukraina vil ikke bli trukket fra Oljefondet, men fra statsbudsjettet, og dermed blir det mindre til veier, skoler, sjukehus og infrastruktur i Norge. Slik er virkeligheten.

Slik Ukraina fungerer kunne Rødt og MDG like gjerne foreslått at Norge sendte penger direkte til de ukrainske oligarkenes konti i skatteparadisene, for det er der de kommer til å havne uansett.

Vladimir Zelenskij drev valgkamp mot sin korrupte forgjenger Petro Porosjenko, som var notorisk kjent for å smugle sine formuer til skatteparadiser. Zelenskijs valgkamp var finansiert av den enda mer korrupte oligarken Ihor Kolomoiski, som også har formuer i skatteparadiser (Kilde: New York Times og Biden-administrasjonen). Og, som Pandora Papers viser, er ikke Zelenskij stort bedre enn sine forgjengere: Revealed: ‘anti-oligarch’ Ukrainian president’s offshore connections.

Inntil den folkerettstridige russiske invasjonen i Ukraina, var det godt kjent i mediene og blant politikerne i vest at Ukraina er akkurat så korrupt.

Regimet i Ukraina er korrupt

Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land, skriver Per Anders Johansen i Aftenposten om Ukraina. Han fortsetter:

Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere. …

En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby. 84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre.

Den klassen av oligarker som eier den ukrainske staten har vært flinke til å tappe Vesten for finansiell og politisk støtte. Denne klassen har spesialisert seg på å plyndre offentlige selskaper, drive utpresning og sluse penger og ressurser inn i sine egne lommer og konti. Når selskaper privatiseres, blir de solgt til elitens venner for knapper og glansbilder. Se her i den ukrainske avisa Kyiv Post.

I en knusende rapport til EU med tittelen Ukraine’s unimplemented anti-corruption reform i 2017 heter det at:

«Nesten tre år etter Euromaidan-revolusjonen, har Ukrainas lederskap kommet forferdelig til kort når det gjelder å innfri sine løfter om å kjempe mot korrupsjon innen rettsvesenet, rydde opp i finansiering av politiske partier og desentralisere regjeringsfunksjoner.»

Den ukrainske ledelsen har lovt å bekjempe korrupsjon, men har etter CEPS’ vurdering ikke klart å levere på noen måte. Tiltak som skulle bekjempe korrupsjonen er systematisk blitt bekjempet, forsinket og manipulert eller de er bare blitt utført på papiret. Situasjonen var så ille at EU truet med å trekke støtten.

Transparency International skriver i 2021 på sin rapport om korrupsjon i verden:

Ukraina fikk 32 poeng av 100 mulige i Corruption Perceptions Index (CPI) for 2021. Poengsummen vår har gått ned med ett poeng, og nå er Ukraina på 122. plass av 180 land i KPI. Den afrikanske staten Eswatini (Swaziland) ligger ved siden av Ukraina, og har også scoret 32 poeng. Zambia, Nepal, Egypt, Filippinene og Algerie er ett poeng foran – alle med 33 poeng hver.

Transparency vurderer Russland til å være enda litt mer korrupt, men konklusjonen er klar:

Alle tilgjengelige data slår fast at : Ukraina er ekstremt korrupt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBok: The Real Anthony Fauci
Neste artikkelAnken til Assange ble avslått