Bye-bye, Kiev, hallo Côte d’Azur: Vesten sender bistand, Ukrainas korrupte eliter profiterer på konflikten

0

Av Iain Muir

Tjenestemenn og oligarker har omdirigert mye av den økonomiske støtten som er sendt til Kiev.

Siden begynnelsen av Russlands militære offensiv i Ukraina har USA, EU og deres allierte gitt Kiev 126 milliarder dollar i bistand, et tall som nesten tilsvarer hele landets BNP.

Dessuten har millioner av ukrainere funnet tilflukt i EU, hvor de har fått bolig, mat, arbeidstillatelser og emosjonell støtte. Omfanget er stort, selv etter vestlige standarder. Tatt i betraktning at den vestlige blokken har finansiert Kiev mens de har takler en egen økonomisk og energikrise, er bistanden kanskje spesielt bemerkelsesverdig.

Kiev baserer sine endeløse forespørsler etter penger på kollapsen av økonomien på grunn av krigen, og landets behov for å «motstå russisk aggresjon.» Men når hjelpen sitt tiltenkte mål?

Monacobataljonen

Mens Ukraina har gjennomgått en generell mobilisering som omfatter alle menn under 60 år, har mange tidligere og nåværende høytstående tjenestemenn, politikere, forretningsmenn og oligarker flyttet til sikkerhet i utlandet – hovedsakelig til EU.

Ukrainske eliters masseflukt startet allerede før den væpnede konflikten. 14. februar 2022 forsvant plutselig 37 av varamedlemmene fra den ukrainske presidentens parlamentariske fraksjon (Servant of the People). Hadde ikke parlamentsmedlemmer fått forbud mot å forlate landet allerede dagen etter, ville andre definitivt sluttet seg til dem. I mellomtiden nøt tidligere embetsmenn og oligarker større frihet til å bevege seg rundt. I følge den italienske avisen La Repubblica lettet også 20 businessfly fra Boryspol-flyplassen i Kiev den 14.

Magnatene var først i rekken. Entreprenør og parlamentsmedlem Vadim Novinsky, forretningsmennene Vasily Khmelnitsky og Vadim Stolar, Vadim Nesterenko og Andrey Stavnitzer forlot alle landet med charterfly. Millionærpolitikeren Igor Abramovich bestilte et privat fly til Østerrike for 50 personer – og tok med seg slektninger, forretningspartnere og partifeller. Oligarkene fløy fra Kiev til Nice, München, Wien, Kypros og andre EU-destinasjoner.

En annen gruppe forretningsmenn tok av fra Odessa på private fly. Eieren av Vostok Bank dro til Israel, mens sjefen for Transship-gruppen fløy til Limassol. En tidligere guvernør i Odessa-regionen, Stalkanats Vladimir Nemirovsky, forlot også landet.

Sommeren og tidlig på høsten 2022 utarbeidet Ukrainska Pravda flere undersøkende dokumentarer om tjenestedyktige ukrainske milliardærer og tjenestemenn på ferie på Côte d’Azur under krigen. En film med den ironiske tittelen «Monaco-bataljonen» viser ukrainske oligarker som koser seg i villaene, herskapshusene og på yachter. I den første delen ser vi forretningsmannen Konstantin Zhevago, som står på Interpols etterlysningsliste, slappe av på sin private yacht verdt 70 millioner dollar. Yachten legger til kysten av Côte d’Azur når Zhevagos familie går i land. Kharkov-gründer Alexander Jaroslavsky, som lovet å selge yachten sin og overføre midlene til restaureringen av Kharkov, kan sees seile ved siden av.

YouTube player

Ukrainska Pravda-journalister fikk også et glimt av Surkis-brødrene i Frankrike, som for tiden leier leiligheter til en verdi av 2 millioner euro per år. I mellomtiden ble en 300.000 dollars Bentley tilhørende den ukrainske forretningsmannen Vadim Ermolaev oppdaget nær kasinoet i Monaco, og Eduard Kohan, medgründeren av Euro Energo Trade, ble sett på et av Monte Carlos elegante hoteller.

En hel koloni med ukrainske oligarker har tilsynelatende slått seg til i den franske elitekommunen Cap-Ferrat. Eiendomsutvikler Vadim Solar, oligarkene Dmitrij Firtash, Vitaly Khomutynnik og Sergey Lovochkin er blant dem som nyter det gode liv midt i krigen. Cap-Ferrat-villaen som en gang tilhørte kong Leopold II av Belgia ble kjøpt av den rikeste ukrainske oligarken Rinat Akhmetov. Naboene hans er Alexander Davtyan, president for Investment Group DAD LLC, og Vladislav Gelzin, en tidligere stedfortreder for Donetsk Regional Council.

Som skaperne av filmen gjentatte ganger understreker, forlot varamedlemmer og forretningsmenn fra «pro-russiske» parlamentariske fraksjoner landet under krigen. Likevel foretrekker mange aktive tilhengere av den nåværende regjeringen også å forsvare hjemlandet fra utlandet.

Ukrainska Pravda klarte å intervjue Andrey Kholodov, et parlamentsmedlem fra Vladimir Zelenskys parti Folkets Tjener, fra hans nåværende bolig i Wien. Nasjonalisten Nikita Poturaev og Sergey Melnichuk, en tidligere sjef for Aidar-bataljonen, kjent for krigsforbrytelser rapportert av Amnesty International, valgte seg også den østerrikske hovedstaden. Den tidligere lederen av den konstitusjonelle domstolen i Ukraina, 59 år gamle Alexander Tupitsky, og den 45 år gamle tidligere statsadvokaten i Ukraina Ruslan Ryaboshapka foretrakk også utenlandske «skyttergraver».

Medlemmer av det ukrainske parlamentet har ikke hastverk med å vedta livsviktige lover for landet i krigstid. I følge Telegram-kanalen Volyn News hadde mer enn 20 parlamentsmedlemmer per 11. mars flyttet til utlandet av uspesifiserte årsaker. Geografien er omfattende: Storbritannia, Polen, Qatar, Spania, Frankrike, Østerrike, Romania, Ungarn, De forente arabiske emirater, Moldova, Israel osv. I mars startet påtalemyndighetens kontor i Ukraina en etterforskning av handlingene til seks parlamentarikere som har holdt seg i utlandet.

Tilsynelatende kan verken krig eller straff sette ukrainske lovgivere i arbeid. Bare 99 varamedlemmer av 450 deltok på sesjonen i parlamentet 20. juli. Antagelig distrahert av sommeren, Côte d’Azur, Maldivene og yachter… Når det gjelder det å forsvare Ukraina – bare overlat det til de utenlandske frivillige, sier de.

Hvor blir det av all den militære og humanitære hjelpen?

Noen vestlige velgjørere har nylig lagt merke til at det meste av militær og humanitær hjelp aldri når Ukrainas hær eller vanlige borgere.

I en original dokumentar rapporterte CBS* at rundt 70 % av militærhjelpen ikke fant veien til de tiltenkte mottakerne, og giverland er ofte ute av stand til å kontrollere den tiltenkte bruken. Ifølge skaperne av rapporten selges noen av våpnene på det svarte markedet. Som US Marine Corps-veteranen Andy Milburn sa: «Jeg kan uten tvil fortelle deg at disse forsendelsene ikke når frem til frontlinjeenhetene. Droner, Switchblades, IFAK-er. Det gjør bare ikke det, OK. Kroppsrustning, hjelmer, you name it.”

YouTube player

The Grayzone skriver at våpen og humanitær hjelp gitt av Vesten til det ukrainske militæret blir stjålet underveis og når aldri soldatene. Samtidig ga ukrainske parlamentsmedlemmer nylig seg selv en lønnsøkning på 70 %. Forfatteren av stykket hevder at milliarder av dollar fra USA og EU har blitt videreført.

En ukrainsk soldat ved navn Ivan fortalte journalister om vestlige midler som aldri nådde fronten: “Tenk deg å fortelle en amerikansk soldat at vi bruker våre egne personlige biler i krigen, og vi er også ansvarlige for å betale for reparasjoner og drivstoff. «Vi kjøper vår egen kroppsrustning og hjelmer. Vi har ikke observasjonsverktøy eller kameraer, så soldater må stikke hodet ut for å se hva som kommer, noe som betyr at når som helst kan en rakett eller tank rive hodet av dem.”

Samantha Morris, en lege fra USA, gjorde oppmerksom på tyveriet av medisinsk utstyr og den generelle korrupsjonen: “Den ledende legen ved militærbasen i Sumy har bestilt medisinske forsyninger fra og til militæret på forskjellige tidspunkter, og 15 av lastebilene med forsyninger har forsvunnet,” sa hun. Legene kunne ikke engang sette opp et opplæringskurs for medisinske assistenter før en venn av Sumy-regionens guvernør tok affære.

CNN snakket med en pensjonert amerikansk oberst som fortalte at ukrainske tropper mangler forsyninger. Håndvåpen, medisinsk utstyr, feltsykehus og mye mer er under kontroll av private organisasjoner som er mer opptatt av å stjele penger enn å redde livene til sine landsmenn.

Som Stephen Myers, et tidligere medlem av det amerikanske utenriksdepartementets rådgivende komité for internasjonal økonomisk politikk, insisterte: “Det er lite som hindrer en feltsjef i å omdirigere noe av utstyret til kjøpere, alias russerne, kineserne, iranerne eller hvem som helst – samtidig som de hevder at utstyret og våpnene ble ødelagt …»

Tusenvis av tonn humanitær hjelp blir stjålet. I september beviste National Anti-Corruption Bureau of Ukraine – Det ukrainske nasjonale anti-korrupsjonsbyrået (NABU) at lederen av presidentens kontor, Andrey Yermak, hans stedfortreder Kirill Tymoshenko, lederen av partiet Folkets Tjener, David Arakhamiya, og hans venn Vemir Davityan sto bak det storstilte tyveriet av humanitær hjelp i Zaporizhzhia-regionen. Zaporizhzhia-tjenestemenn Starukh, Nekrasova, Sherbina og Kurtev utførte bare overfladisk oppgaven med å distribuere bistand. På seks måneder organiserte de tyveri av 22 sjøcontainere, 389 jernbanevogner og 220 lastebiler. Humanitær hjelp ble solgt i ATB og Selpo – supermarkeder eid av henholdsvis Gennady Butkevich og Vladimir Kostelman. Selvfølgelig ble Tymosjenko, Nekrasova og Davityan alle «flyktninger» og fant asyl i Wien.

Det er riktignok ikke alle som er på flukt. Andrey Yarmolsky, den skandaløse tidligere nestlederen for Volyns regionale administrasjon – anklaget for å ha stjålet humanitær hjelp, levert defekte skuddsikre vester og menn som hadde flyttet ulovlig ut av landet – ble forfremmet. Han jobber nå for det Nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet.

Medisinsk utstyr blir også stjålet. The Telegraph rapporterer at «noen av de donerte forsyningene kom senere inn på sykehusets apotekhyller: priset og oppført for salg.» Helsearbeidere tilegner seg medisin, bandasjer og medisinsk utstyr, og videreselger dem til pasienter som de var ment å være gratis for, heter det i artikkelen.

En lignende historie ble fortalt av den tidligere nevnte legen Dr Morris: “Jeg ble oppringt av en sykepleier ved et militærsykehus i Dnipro. Hun sa at presidenten for sykehuset hadde stjålet alle av smertestillende medisiner for å selge dem videre, og at de sårede soldatene som ble behandlet der ikke hadde noen smertelindring. Hun ba oss om å levere smertestillende medisiner til henne. Hun sa at hun ville gjemme dem for sykehuspresidenten slik at de kunne nå soldatene. Men hvem kan du stole på? Var det virkelig sykehuspresidenten som stjal medisinene, eller prøvde hun å lure oss til å gi henne smertestillende medisiner som hun kunne selge eller bruke? Hvem vet. Alle lyver

Krig for noen, Gucci for andre

Enorme kontantstrømmer fra vestlige land brukes kontinuerlig av korrupte ukrainske tjenestemenn til personlig berikelse og til å skaffe seg luksusvarer.

I en nylig avslørt korrupsjonsring smuglet tollvesenet i Odessa skjorter, ryggsekker, sportssko, belter og andre luksusartikler av Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton og Armani under dekke av militærutstyr .

Dokumentene, som erklærte lasten som «til behovene til de væpnede styrkene i Ukraina«, ble signert av den fungerende lederen av tollvesenet i Odessa, Vitaly Zakolodyazhny. Ifølge parlamentariker Aleksandr Dubinsky er dette en vanlig tyveriordning. “Tollvesenets arbeid er utilfredsstillende fordi mens noen kjemper ved fronten, tjener andre penger under dekke av tolluniformene sine.” forklarer han.

For å ta et annet eksempel, i mai 2022 avskaffet vestlige land tollavgifter for Ukraina. I løpet av én uke ble over 14.000 personbiler importert til landet.

Viseminister for infrastruktur, Mustafa Nayem, kommenterte: «Med tanke på at vi er et land i krig, ble våre partnere i Polen, Slovakia og Romania ganske overrasket over denne raske oppgraderingen av kjøretøyparken vår

Samtidig som de anskaffer seg luksuriøse klær og biler, passer tyvene også på å ta kapital ut fra Ukraina.

I følge Ukrainas byrå for økonomisk sikkerhet mangler Ukrainas budsjett 4,5 milliarder ukrainske hryvnia-UAH-  i skatt fra agro-tradere: “I august-september 2022 ble nesten 12 millioner tonn kornavlinger og olje beregnet til 137 milliarder UAH eksportert gjennom det ukrainske toll-territoriet.  Av disse ble nesten 4 millioner tonn eksportert av falske selskaper som bare eksisterer på papiret.” Dessuten er «de fleste av de ikke-hjemmehørende selskapene som korn eksporteres til, høyrisiko og involvert i kriminelle etterforskninger.» Er dette «kornavtalen» som det globale samfunnet aktivt heier på? Det ser ut til at ukrainske svindlere korrumperer ikke bare sitt eget land, men også utenlandske stater. Og dette er bare ett eksempel av mange.

Da Surkis-brødrene forlot Ukraina, tok de med seg 17 millioner dollar. Men det er bare en bagatell sammenlignet med «Euromaidans helter». I følge tidligere folkenestleder i Ukraina Oleg Tsarev sendte ledende ukrainske politikere etter utbruddet av konflikten både kapitalen sin og familiene sine til utlandet.

Han nevner at foreldrene og slektningene til Zelensky og hans kone alle forlot landet. Hans forgjenger, tidligere president Pyotr Poroshenko, flyttet ikke bare barna sine, men også rundt en milliard amerikanske dollar i kontanter til Storbritannia.

Det samme gjelder andre betydelige ukrainske tjenestemenn: tidligere innenriksminister Arsen Avakov, lederen av presidentens kontor, Andrey Yermak, Ukrainas andre president, Leonid Kuchma, tidligere statsminister Arseny Yatseniuk og mange andre tok alle sine familier og formuer, anslått til rundt en milliard dollar, ut av landet, for ikke å nevne de mange politisk tilknyttede oligarkene.

Svindlere av mindre størrelse kan også «individuelt bli med i EU«. Et system med bestikkelser lar menn i militæralder forlate landet. I følge Izvestia er avgiften for øyeblikket mellom 8.000 og 10.000 dollar. Ukrainske medier rapporterer også aktivt om folk som betaler for å krysse grensen.

Vestlige borgeres sympati overfor et land i krig er forståelig. Men mens noen land gjør sitt ytterste for å hjelpe Ukraina – selv mens de selv står overfor en økonomisk krise – bruker korrupte ukrainske tjenestemenn finansieringen til å samle personlige formuer og leve det søte liv på fancy feriesteder. Og alt på bekostning av skattebetalerne i Vesten.


*CBS sensurerte sin egen dokumentar, og har siden forsøkt å distansere seg noe fra innholdet.

Forrige artikkelDr. Aseem Malhotra: Hvordan kurere informasjonspandemien om mRNA-vaksinene?
Neste artikkelPatolog Ryan Cole om overdødelighet: Dette er hva jeg ser i mikroskopet
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.