20 milliarder dollar sporløst forsvunnet

0
Menton on Côte d'Azur in south France

Biden-administrasjonen klarer ikke å redegjøre for hvor det er blitt av Ukrainapengene

President Bidens administrasjon strever med å spore de nesten 20 milliarder dollar i militærhjelp den har sendt til Ukraina mens republikanerne advarer om forestående revisjoner når de tar kontroll over huset i januar.

Den trolig fremtidige presidenten i Representantenes hus, Kevin McCarthy, har sagt at partiet hans ikke vil gi Ukraina en «blankosjekk» for å avverge Russlands invasjon. En potensiell revisjon vil avgjøre hvor mye, om noe, av den amerikanske bistanden som havner i feil hender. Biden-administrasjonens tidligere sporingsarbeid har kun kontrollert en brøkdel av bistanden gitt til landet.

Det republikanske presset for å øke tilsynet har litt støtte fra noen demokrater i kongressen. Noen trofaste ukrainske allierte frykter imidlertid at partiet vil kutte bistanden til landet fullstendig.

Representant Marjorie Taylor Greene, R-Ga., har sverget å «holde myndighetene våre ansvarlige» for Ukrainas utgifter, og noen av hennes kolleger over midtgangen gjentar budskapet.

«Skattebetalerne fortjener å vite at investeringene går dit de er ment å gå,» sa rep. Jason Crow, D-Colo., til Washington Post. «I enhver krig kan det være feiltrinn og feilfordeling av forsyninger.»

Lovgiverne er enige om at nåværende kontrollinnsats er sørgelig utilstrekkelig. Biden-administrasjonen inspiserte bare 10% av de 22.000 våpnene USA har levert til Ukraina mellom februar og 1. november, ifølge Post.

Bye-bye, Kiev, hallo Côte d’Azur: Vesten sender bistand, Ukrainas korrupte eliter profiterer på konflikten

Siden begynnelsen av Russlands militære offensiv i Ukraina har USA, EU og deres allierte gitt Kiev 126 milliarder dollar i bistand, et tall som nesten tilsvarer hele landets BNP.

Noen vestlige velgjørere har nylig lagt merke til at det meste av militær og humanitær hjelp aldri når Ukrainas hær eller vanlige borgere.

I en original dokumentar rapporterte CBS* at rundt 70 % av militærhjelpen ikke fant veien til de tiltenkte mottakerne, og giverland er ofte ute av stand til å kontrollere den tiltenkte bruken. Ifølge forfatterne av rapporten selges noen av våpnene på det svarte markedet. Som US Marine Corps-veteranen Andy Milburn sa:

«Jeg er ikke i tvil om at disse forsendelsene ikke når frem til frontlinjeenhetene. Droner, Switchblades, IFAK-er. Det gjør bare ikke det, OK. Kroppsrustning, hjelmer, you name it.”

Kongressmedlemmer i USA stiller i hvert fall spørsmål – norske stortingsrepresentanter gjør ikke en gang det

Norge har git mer enn 14 milliarder kroner til Ukraina. I forhold til vårt BNP har vi gitt mer enn USA. Men ingen aner hvor disse pengene er blitt av. Og ingen stortingsrepresentanter, ei heller fra Rødt eller SV, spør hvor det er blitt av pengene. Kongressmedlemmene i USA er kjent for ikke å være de skarpeste knivene i skuffen, norske stortingsrepresentanter er enda sløvere.

Forrige artikkelDen kapitalistiske løsninga for å «redde» planeten: Gjør den til en ny type eiendom og selg den (2)
Neste artikkelFelles europeisk interessefront mot USA – eller?