EU avslørte storstilt korrupsjon i Ukraina – og overførte så 7,8 milliarder euro

0
Kilde: eXXPRESS

Mellom 2014 og 2021 overførte Brussel 7,8 milliarder euro, tre ganger det østerrikske hærbudsjettet, til Kiev. Pengene strømmet inn til tross for at EU-myndighetene advarte om stor korrupsjon i Ukraina – og også etterforsket 22 ukrainske oligarker.

I en rapport som er offentliggjort av den østerrikse nettavisan eXXpress kom revisorene til en klar dom 23. september 2021: «Ukraina har lidd av korrupsjon i mange år, spesielt storstilt korrupsjon. EU har støttet flere reformer for å styrke rettsstaten og kampen mot korrupsjon i Ukraina.»

EU-støtte kom også i form av økonomisk bistand: mer enn 7,8 milliarder euro i skattepenger fra EU-borgere strømmet til Kiev mellom 2014 og 2021.

Figur 1 – Det ukrainske systemet legger til rette for korrupsjon i stor skala

Denne enorme summen ble overført selv om EU-ledelsen sannsynligvis visste hvor korrupte makthaverne i Ukraina er. Sitat fra Revisjonsrettens rapport: «Regjeringens innhenting av blokker av mektige politiske og forretningsmessige eliter, som har en pyramideformet struktur og er etablert i offentlige institusjoner og næringsliv, har blitt identifisert som en særegenhet ved korrupsjon i Ukraina.»

Rapporten er her: Special Report 23/2021: Reducing grand corruption in Ukraine: several EU initiatives, but still insufficient results

Og det blir enda verre: milliardene strømmet ut av Brussel til tross for pågående undersøkelser av ikke mindre enn 22 ukrainske oligarker. De ble spesifikt mistenkt for å ha underslått statlige midler. Som siterer domstolens rapport:

«I 2014 innførte rådet sanksjonsregime for underslag for å fryse eiendelene til 22 personer anklaget for å ha underslått statsmidler i Ukraina. I 2020 forble bare ti av de opprinnelig navngitte på sanksjonslisten da rådet fjernet de andre fra listen etter en avgjørelse fra EU-domstolen. EEAS hadde ikke samlet inn tilstrekkelig robust informasjon.»

Til tross for kunnskap om korrupsjon ble Ukraina en kandidat for EU-medlemskap

Så EU-ledelsen visste om den massive korrupsjonen i Ukraina, de visste også om minst 22 ukrainske oligarker som underslår statlige midler – og likevel sendte 7,8 milliarder euro av europeiske skattepenger til Kiev. Og: Til tross for denne kunnskapen om utrolig korrupsjonskriminalitet og til tross for alle påstandene som kan leses i den gjeldende EU-revisjonsrettens rapport, ga EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-parlamentet Ukraina status som EU-kandidat.

Vil ta milliarder fra vanlige folk i Norge og gi dem til et av verdens mest korrupte land

Regimet i Ukraina er korrupt

Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land, skriver Per Anders Johansen i Aftenposten om Ukraina. Han fortsetter:

Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere. …

En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby. 84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre.

Den klassen av oligarker som eier den ukrainske staten har vært flinke til å tappe Vesten for finansiell og politisk støtte. Denne klassen har spesialisert seg på å plyndre offentlige selskaper, drive utpresning og sluse penger og ressurser inn i sine egne lommer og konti. Når selskaper privatiseres, blir de solgt til elitens venner for knapper og glansbilder. Se her i den ukrainske avisa Kyiv Post.

I en knusende rapport til EU med tittelen Ukraine’s unimplemented anti-corruption reform i 2017 heter det at:

«Nesten tre år etter Euromaidan-revolusjonen, har Ukrainas lederskap kommet forferdelig til kort når det gjelder å innfri sine løfter om å kjempe mot korrupsjon innen rettsvesenet, rydde opp i finansiering av politiske partier og desentralisere regjeringsfunksjoner.»

Den ukrainske ledelsen har lovt å bekjempe korrupsjon, men har etter CEPS’ vurdering ikke klart å levere på noen måte. Tiltak som skulle bekjempe korrupsjonen er systematisk blitt bekjempet, forsinket og manipulert eller de er bare blitt utført på papiret. Situasjonen var så ille at EU truet med å trekke støtten.

Transparency International skriver i 2021 på sin rapport om korrupsjon i verden:

Ukraina fikk 32 poeng av 100 mulige i Corruption Perceptions Index (CPI) for 2021. Poengsummen vår har gått ned med ett poeng, og nå er Ukraina på 122. plass av 180 land i KPI. Den afrikanske staten Eswatini (Swaziland) ligger ved siden av Ukraina, og har også scoret 32 poeng. Zambia, Nepal, Egypt, Filippinene og Algerie er ett poeng foran – alle med 33 poeng hver.

Transparency vurderer Russland til å være enda litt mer korrupt, men konklusjonen er klar:

Alle tilgjengelige data slår fast at : Ukraina er ekstremt korrupt.

Partiene Rødt og MDG overgår hverandre i ønsket om å ta penger fra den norske statskassa og øse dem over Ukraina, et land som er så korrupt at sjøl Verdensbanken nøler med å gi dem flere lån. Og hvor vil disse pengene havne? Hos vanlige ukrainere? Går det an å være så naiv? Økonomien i Ukraina kontrolleres av søkkrike oligarker. De vil knapt la skattemilliardene fra Norge få en pause før de skyfles videre til skatteparadiser.

Les også: Støre gir 10 milliarder skattekroner til et av Europas mest korrupte land

Les også Forsvarets Forum: Vestlige eksperter advarer mot å tro på alt Zelenskyj sier

Forrige artikkelVil vi se et opprør i Tyskland når høsten kommer?
Neste artikkelTilliten til amerikanske medier, myndigheter og rettssystemet kollapser