Den indre fienden

0

Krigsindustrien er en stat i staten, den spiser opp nasjonen innenfra, snubler fra den ene militære fiaskoen til den neste, fratar oss sivile friheter og presser oss til selvmordskriger med Russland og Kina.

Av Chris Hedges, Scheerpost.

Amerika er et stratokrati, en styreform dominert av militæret. Det er aksiomatisk blant de to regjerende partiene at landet må være i en konstant forberedelse til krig. Krigsmaskinens enorme budsjetter er hellige. Dens milliarder av dollar i avfall og svindel blir ignorert. Dens militære fiaskoer i Sørøst-Asia, Sentral-Asia og Midtøsten har forsvunnet ned i det enorme minnehullet av historisk hukommelsestap. Dette hukommelsestapet, som betyr at ingen noen gang blir stilt til ansvar, gir krigsmaskinen fritt leide til å plyndre landet økonomisk og drive imperiet inn i den ene selvødeleggende konflikten etter den andre. Militaristene vinner hvert valg. De kan ikke tape. Det er umulig å stemme mot dem. Krigsstaten er en Götterdämmerung, som Dwight Macdonald skriver, «uten gudene».

Siden slutten av andre verdenskrig har den føderale regjeringen brukt mer enn halvparten av sine skattekroner på tidligere, nåværende og fremtidige militære operasjoner. Det er den største enkeltstående vedvarende aktiviteten til regjeringen. Militære systemer selges før de produseres med garantier for at store kostnadsoverskridelser vil bli dekket. Utenlandsk bistand er betinget av kjøp av amerikanske våpen. Egypt, som mottar rundt 1,3 milliarder dollar i utenlandsk militærfinansiering, er pålagt å bruke støtten til å kjøpe og vedlikeholde amerikanske våpensystemer. Israel har mottatt 158 milliarder dollar i bilateral bistand fra USA siden 1949, nesten alt siden 1971 i form av militærhjelp, hvor det meste går til våpenkjøp fra amerikanske våpenprodusenter. Den amerikanske offentligheten finansierer forskning, utvikling og bygging av våpensystemer og kjøper deretter de samme våpensystemene på vegne av utenlandske myndigheter. Det er et sirkulært system for korporasjonenes velferd. 

Mellom oktober 2021 og september 2022 brukte USA 877 milliarder dollar på militæret, det er mer enn de neste 10 landene, inkludert Kina, Russland, Tyskland, Frankrike og Storbritannia til sammen. Disse enorme militærutgiftene, sammen med de økende kostnadene ved et profittbasert helsevesen, har  drevet  USAs statsgjeld til over 31 billioner dollar, nesten 5 billioner dollar mer enn hele USAs bruttonasjonalprodukt (BNP). Denne ubalansen er ikke bærekraftig, spesielt når dollaren ikke lenger er verdens reservevaluta. Fra januar 2023 brukte USA rekordhøye 213 milliarder dollar på å betjene renten på sin statsgjeld. 

Publikum, som blir bombardert med krigspropaganda, heier på sin egen ødeleggelse. Det nyter den avskyelige skjønnheten til vår militære dyktighet. Det taler gjennom de tanketomme klisjeene som ble spydd ut av massekulturen og massemediene. Den suger inn illusjonen av allmakt og velter seg i selvforherligelse.

Krigens rus er en pest. Den gir et følelsesmessig høydepunkt som er uimottakelig for logikk, fornuft eller fakta. Ingen nasjon er immun. Den alvorligste feilen som ble gjort av europeiske sosialister på tampen av første verdenskrig var troen på at arbeiderklassene i Frankrike, Tyskland, Italia, det østerriksk-ungarske riket, Russland og Storbritannia ikke ville bli delt inn i antagonistiske stammer på grunn av tvister mellom imperialistiske regjeringer. De ville ikke, forsikret sosialistene seg selv, underskrive på selvmordsnedslakting av millioner av arbeidende menn i skyttergravene. I stedet gikk nesten alle sosialistiske ledere bort fra sin antikrigsplattform for å støtte nasjonens inntreden i krigen. De håndfulle som ikke gjorde det, som Rosa Luxemburg, ble sendt i fengsel.

Et samfunn som er dominert av militarister forvrenger sine sosiale, kulturelle, økonomiske og politiske institusjoner for å tjene krigsindustriens interesser. Militærets vesen er maskert med undergrep –  å bruke militæret  til  å utføre humanitære hjelpeoppdrag, evakuere sivile i fare, slik vi ser i Sudan, definere militær aggresjon som «humanitær intervensjon» eller en måte å beskytte demokrati og frihet på, eller hyller militæret for å utføre en viktig samfunnsfunksjon ved å undervise unge rekrutter om lederskap, ansvar, etikk og ferdigheter. Det sanne ansiktet til militæret – industriell slakting – er skjult.

Mantraet til den militariserte staten er nasjonal sikkerhet. Hvis hver diskusjon begynner med et spørsmål om nasjonal sikkerhet, inkluderer hvert svar makt eller trussel om makt. Opptattheten av indre og ytre trusler deler verden i venn og fiende, god og ond. Militariserte samfunn er grobunn for demagoger. Militarister, som demagoger, ser andre nasjoner og kulturer i sitt eget bilde – truende og aggressive. De søker bare herredømme. 

Det var ikke i vår nasjonale interesse å føre krig i to tiår over hele Midtøsten. Det er ikke i vår nasjonale interesse å gå til krig med Russland eller Kina. Men militarister trenger krig slik en vampyr trenger blod.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd drev Mikhail Gorbatsjov og senere Vladimir Putin lobbyvirksomhet for å bli integrert i vestlige økonomiske og militære allianser. En allianse som inkluderte Russland ville ha opphevet oppfordringene om å utvide NATO – som USA hadde lovet at de ikke ville gjøre utover grensene til et samlet Tyskland – og ha gjort det umulig å overbevise land i Øst- og Sentral-Europa om å bruke milliarder på amerikanske våpensystemer. Moskvas forespørsler ble avvist. Russland ble gjort til fienden, enten det ville være det eller ikke. Ingenting av dette gjorde oss tryggere. Washingtons beslutning om å blande seg inn i  Ukrainas innenrikssaker ved å støtte et kupp i 2014 utløste en borgerkrig og Russlands påfølgende invasjon. 

Men for dem som tjener på krig, er det å antagonisere Russland, som å motarbeide Kina, en god forretningsmodell. Northrop Grumman og Lockheed Martin så aksjekursene sine øke med henholdsvis 40 prosent og 37 prosent som følge av Ukrainakonflikten. 

En krig med Kina, som nå er en industrigigant, ville forstyrre hele den globale forsyningskjeden med ødeleggende effekter for USA og global økonomi. Apple produserer 90 prosent av produktene sine i Kina. USAs handel med Kina var 690,6 milliarder dollar i fjor. I 2004 var produksjonen i USA mer enn det dobbelte av Kinas. Kinas produksjon er nå nesten det dobbelte av USAs. Kina produserer det største antallet skip, den største mengden stål og smarttelefoner i verden. Det dominerer den globale produksjonen av kjemikalier, metaller, tungt industrielt utstyr og elektronikk. Det er verdens største eksportør av sjeldne jordarter, har verdens største reserve av disse og er ansvarlig for 80 prosent av raffineringen på verdensbasis. Sjeldne jordarters mineraler er avgjørende  for produksjon av databrikker, smarttelefoner, TV-skjermer, medisinsk utstyr, fluorescerende lyspærer, biler, vindturbiner, smarte bomber, jagerfly og satellittkommunikasjon. 

Krig med Kina ville resultere i massiv mangel på en rekke varer og ressurser, noen avgjørende for krigsindustrien, og lamme amerikanske virksomheter. Inflasjonen og arbeidsledigheten vil skyte oppover. Rasjonering ville bli iverksatt. De globale børsene, i det minste på kort sikt, ville bli stengt. Det vil utløse en global depresjon. Hvis den amerikanske marinen var i stand til å blokkere oljeforsendelser til Kina og forstyrre sjøveiene, kan konflikten potensielt bli kjernefysisk.

I «NATO 2030: Unified for a New Era» ser militæralliansen på fremtiden som en kamp for hegemoni med rivaliserende stater, spesielt Kina. Det krever forberedelse av langvarig global konflikt. I oktober 2022 presenterte luftforsvarets general Mike Minihan, sjef for luftmobilitetskommandoen, sitt «mobilitetsmanifest» til en fullsatt militærkonferanse. Under denne uhemmede fryktinngytende striden hevdet Minihan at hvis USA ikke dramatisk trapper opp forberedelsene til en krig med Kina, vil USAs barn finne seg selv «underlagt en regelbasert orden som bare gagner ett land [Kina]».

Ifølge New York Times trener Marine Corps enheter for strandangrep, der Pentagon mener de første kampene med Kina kan finne sted, på tvers av «den første øykjeden» som inkluderer «Okinawa og Taiwan ned til Malaysia samt Sør-Kinahavet og omstridte øyer i Spratlys og Paracels.»

Militarister tapper midler fra sosiale programmer og infrastrukturprogrammer. De skyter penger i forskning og utvikling av våpensystemer og neglisjerer fornybar energiteknologi. Bruer, veier og elektriske ledningsnett opplever kollapser. Skoler forfaller. Innenlandsk produksjon går ned. Publikum er fattig. De tøffe formene for kontroll militaristene tester og perfektionerer i utlandet migrerer tilbake til hjemlandet. Militarisert politi. Militariserte droner. Overvåkning. Store fengselskomplekser. Suspensjon av grunnleggende sivile friheter. Sensur.

De som i likhet med Julian Assange utfordrer stratokratiet, som avslører dets forbrytelser og selvmordstanker, blir nådeløst forfulgt. Men krigsstaten har kimen til sin egen ødeleggelse i seg. Det vil kannibalisere nasjonen til den kollapser. Før da vil den slå ut, som en blindet kyklop, og søke å gjenopprette sin avtagende kraft gjennom vilkårlig vold. Tragedien er ikke at den amerikanske krigsstaten vil selvdestruere. Tragedien er at den vil ta med seg så mange uskyldige ned i dragsuget.


Denne artikkelen ble først publisert av Scheerpost:

The Enemy From Within

Forrige artikkelKina: Droneangrepet krysser den stilltiende røde linja mellom Russland og Ukraina
Neste artikkelVi må ikke glemme idiotiet under sirkus korona
Chris Hedges
Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisa. Han har tidligere jobbet i utlandet for The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet The Chris Hedges Report.