Hvem vinner kampen om Afrika?

0

Kan Afrika til sjuende og sist bli den store vinneren i kampen om Afrika?

Av Thomas Fazi.

Rapporter om vold som bryter ut i Afrika får sjelden øyenbrynene i Vesten til å heve seg i disse dager. Kanskje føler vi at det har lite med oss ​​å gjøre, uansett Vestens historiske ansvar for kontinentets problemer. Men som de siste hendelsene i Sudan viser, er dette ikke lenger tilfelle. Uroen som utspiller seg der er langt viktigere for oss enn vi kanskje tror.

Selv om kampene i Sudan umiddelbart er lite mer enn en maktkamp mellom de to rivaliserende fraksjonene som kontrollerer landet, er det også en viktig internasjonal og geopolitisk dimensjon ved konflikten. I hjertet er stormaktenes konkurranse om innflytelse over kontinentet – det som har blitt kalt «den nye kampen om Afrika».

Gitt sine enorme naturressurser, inkludert gull, sin landbruksrikdom og sin geopolitiske strategiske plassering, har Sudan lenge tiltrukket seg regionale og internasjonale maktspill. De siste årene har Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Israel alle dyrket økonomiske og politiske bånd med landets ledelse – og dets to krigsherrer spesielt.

Ett land skiller seg imidlertid ut for sitt «spesielle forhold» til Sudan: Russland. Putin sørget for å dyrke en allianse med landets tidligere leder, Omar al-Bashir, og utplasserte den beryktede Wagner-gruppa i 2017 for å gi ham politisk og militær støtte. Enda viktigere, samme år signerte al-Bashir en militær samarbeidsavtale med Russland som inkluderte å la russerne etablere en militærbase ved Rødehavet, og sikre en permanent tilstedeværelse for den russiske marinen i en avgjørende region og enkel tilgang til den indiske hav.

Al-Bashir ble styrtet i 2019, før avtalen ble realisert, men Russland opprettholdt gode forbindelser til den nye administrasjonens militære ledere, spesielt Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kjent som Hemedti, hvis Rapid Support Forces kontrollerer landets gullgruver. Den midlertidige militær-sivile regjeringa bekreftet beslutninga om å la Russland etablere en base i 2020, men trakk seg tilbake året etter under press fra USA. Men når de sivile regjeringsmedlemmene ble renset ut i enda et kupp, i 2021, ble det igjen blåst liv i avtalen.

I dag er det ingenting som tyder på at spørsmålet om marinebasen spilte en rolle i det nylige utbruddet av kamper, og det er heller ingen av de store utenlandske aktørene som åpent støtter noen av de to krigførende fraksjonene. Men hvis en side eksplisitt skulle innrette seg med, for eksempel, Russland, kan konflikten lett bli enda en front i proxy-krigen mellom Vesten og Russland, sammen med Ukraina, med potensielt katastrofale konsekvenser for hele kontinentet.

For Afrika er allerede scenen for det nye store spillet i det 21. århundre – kampen mellom vestlige land, Kina og Russland om innflytelse over dette umåtelig ressursrike, unge kontinentet som er spådd å bli det neste grenselandet for vekst. I dette spillet er Russland spesielt godt posisjonert. Mer enn Vesten har Russland sterke historiske og ideologiske bånd med mange afrikanske nasjoner. Sovjetunionen var den primære allierte til flere nasjoner på kontinentet under den kalde krigen, og støttet ulike antikoloniale og postkoloniale bevegelser; mange land er fortsatt styrt av partier som ble støttet av Moskva under deres kamper for frigjøring fra kolonialt eller hvitt overherredømme, inkludert Nelson Mandelas African National Congress (ANC).

Vestens appeller om demokrati og nasjonal uavhengighet blir derimot oppfattet som hyklerske, gitt Vestens historie på kontinentet. Derfor vinner Russlands argument om at krigen i Ukraina faktisk er en del av en bredere kamp mot vestlig imperialisme gjenklang i Afrika. Kontinentet har sterke anklager mot Vesten over dens koloniale og nykoloniale praksis. En fersk studie utført av University of Cambridges Bennett Institute for Public Policy viser faktisk at Russland fortsatt er populært over store deler av Afrika i dag.

Dette har ført til at ikke en eneste afrikansk nasjon har sluttet seg til vestlige sanksjoner mot Russland, og har valgt å enten holde seg nøytral – for eksempel ved å avstå fra å stemme i FN-resolusjoner som fordømmer Russland – eller mer eller mindre eksplisitt stille seg på Russlands side, som i tilfellet med Sør-Afrika, som i februar til og med har deltatt i en felles militærøvelse med Russland og Kina. Det er også grunnen til at Russland faktisk har styrket sine militære, sikkerhetsmessige og økonomiske bånd i regionen siden krigens utbrudd i Ukraina. Bare forrige måned samlet delegasjoner fra 40 afrikanske land og 14 ledere seg i Moskva for den internasjonale parlamentariske konferansen «Russland-Afrika i en multipolar verden».

Les: Vladimir Putins erklæring til de afrikanske lederne

I den anledning holdt Putin en hovedtale der han understreket at Russland «alltid har og vil alltid vurdere samarbeid med afrikanske stater som en prioritet». Han minnet om de store russiske investeringsprosjektene som ble gjennomført i Afrika, og understreket viktigheten av elektrisitetsproduksjon på kontinentet. Russland har også militær tilstedeværelse i flere afrikanske land, enten offisielt eller i forkledning via Wagner-gruppa, blant annet i Libya, Nigeria, Zimbabwe, Angola, Madagaskar, Mosambik og Mali. Russland er også regionens største våpenleverandør (nær 50%).

I mellomtida blir de kinesisk-afrikanske relasjonene også djupere, med Kina nå som kontinentets største handelspartner og hovedkilde for prosjektfinansiering i forbindelse med Belt and Road Initiative. Dette har inkludert massive infrastrukturprosjekter, inkludert Addis Abeba-Djibouti og Mombasa-Nairobi jernbaner og den planlagte Angola-Tanzania jernbane, som vil være det første jernbaneprosjektet som forbinder Atlanterhavskysten med Det indiske hav, på toppen av veier, demninger, havner og flyplasser. Kina er også den største politiske og økonomiske støttespilleren for African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA), som har 43 parter og ytterligere 11 underskrivere, noe som gjør det til det største frihandelsområdet i befolkning og geografisk størrelse, som spenner over 1,3 milliarder mennesker.

Selv om det ikke er noe bevis for at Kina er engasjert i såkalt gjeldsfellediplomati, som vestlige representanter hevder, har kinesiske aktiviteter i Afrika vært assosiert med dårlige arbeidsforhold og uholdbar miljøpraksis. Likevel er det et faktum at «afrikanske tjenestemenn overveldende ser positivt på Kinas rolle i Afrika», som Rand Corporation bemerket i 2014, og det samme gjør flertallet av afrikanske borgere. Dette er ikke bare fordi  de ser Kinas konkrete bidrag til sine nasjoners infrastruktur og generelle økonomiske aktivitet, men også fordi Kinas tilnærming til globale anliggender og utvikling – tilsynelatende basert på ikke-innblanding i andre nasjoners indre anliggender og på å prioritere samfunnsstabilitet og økonomisk utvikling fremfor politiske reformer – tilbyr et alternativ til den vanlige vestlige utviklingsmodellen, som i stor grad anses å ha  mislykkes.

Det er nokså talende at Kina har oppnådd alt dette uten å ty til eksplisitt militærmakt: i dag opererer Kina en enkelt militærbase på det afrikanske kontinentet, i det lille østafrikanske landet Djibouti, som ble innviet i 2017. Kontrasten med Amerikas tilnærming til kontinentet kunne ikke vært sterkere. Som en del av «Krig mot terror» etter 9/11, utvidet USA massivt sin militære tilstedeværelse i Afrika, og plasserte tropper i minst 15 land. I 2008, for å koordinere sin voksende tilstedeværelse i Afrika, plasserte USA ansvaret for kontinentet under en enkelt amerikansk Afrikakommando, eller Africom. Dette førte til en betydelig økning i antall amerikanske tropper, baser og droneangrep over hele kontinentet, de fleste med terrorbekjempelse som det uttalte oppdraget, så vel som i kupp (forsøkt og i noen tilfeller lyktes) utført av USA-trente tropper.

Det mest kjente eksemplet på Africoms innvirkning er den USA-ledede bombekampanjen mot Libya i 2011, som kastet landet ut i anarki og vold. Men flere andre afrikanske land har vært målet for amerikanske bomber de siste årene. Bare i fjor bombet USA Somalia og Niger. I mellomtida, som Politico nylig rapporterte, spiller amerikanske spesialoperasjonsteam en direkte rolle i militære aksjoner i minst åtte afrikanske land, inkludert Somalia, Kenya, Tunisia og Niger, under et sett med klassifiserte «surrogatprogrammer». Offisielt har USA bare én permanent base i Afrika – Camp Lemonnier i Djibouti. Men tidligere klassifiserte dokumenter innhentet av The Intercept viser at USAs militære fotavtrykk i Afrika er mye større, og omfatter 29 baser lokalisert i 15 forskjellige land eller territorier. Ifølge CBS News «har USA en viss militær tilstedeværelse i praktisk talt alle afrikanske nasjoner, selv om den er liten».

Det ser ut til å endelig gå opp for amerikanske beslutningstakere at denne militærsentriske tilnærmingen – som har utløst motstand i mange afrikanske stater – kanskje ikke er den beste måten å motvirke kinesisk innflytelse på kontinentet på. De siste månedene har flere høyprofilerte amerikanske representanter, inkludert Kamala Harris, Anthony Blinken og Jill Biden, reist til Afrika på det som har blitt beskrevet som en «sjarmoffensiv«, mens president Biden har lovet å besøke dette året. «USA er all in på Afrika og al in med Afrika,» sa han i desember i fjor på det andre toppmøtet for USA-Afrika-ledere i Washington.

Det signaliserte at Amerika ser ut til å fange opp det faktum at afrikanske nasjoner ikke lenger ønsker å bli sjefet omkring, de ønsker å bli kurtisert. De vet at de i dag ikke trenger å velge side, slik de gjorde under den kalde krigen, men de kan gjøre forretninger med alle og enhver samtidig. Og dette gir dem makt – mer makt enn de noen gang har hatt. Som et resultat vil den virkelige vinneren i den nye kampen om Afrika sannsynligvis være Afrika sjøl.


Denne artikkelen ble først publisert på UnHerd:

Who is winning the scramble for Africa?

Forrige artikkelEr ikke kampen for fred noen sak for fagbevegelsen lenger?
Neste artikkelHvor er Ukrainas motoffensiv?
Thomas Fazi
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).