Ett år siden drapet på Shireen Abu Akleh

0
Shireen Abu Akleh, udatert. (Al Jazeera Media Network – Al Jazeera Media Network, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Rettferdighet for Al Jazeera-journalisten, så langt forsinket, vil tjene pressefriheten i de okkuperte områdene, der minst 20 journalister har blitt drept av israelske styrker de siste to tiårene.

Av Peoples Dispatch, 11. mai, 2023.

Ett år har gått siden den høytstående Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble drept av israelske sikkerhetsstyrker, men kampen for rettferdighet fortsetter ettersom ingen har blitt stilt til ansvar for forbrytelsen.

Rettferdighet i Aklehs tilfelle har betydning både for pressefriheten i de okkuperte palestinske områdene og for å få slutt på israelsk straffrihet i forbrytelser mot palestinere.

Akleh og hennes kolleger dekket et raid utført av okkupasjonsmakten mot en flyktningleir i Jenin, på den nordlig okkuperte Vestbredden, da de ble angrepet. Akleh ble skutt i hodet og hennes kollega Ali al-Samoudi ble skadet i angrepet, men kom seg senere.

Begge ble beskutt til tross for at de hadde på seg pressevester, noe som tydelig identifiserte dem som journalister.

Umiddelbart etter at hun ble drept, hevdet israelske tjenestemenn at hun ble drept av palestinske krigere under kryssild med israelske styrker. Israel ble imidlertid raskt tvunget til å trekke tilbake påstanden etter at den israelske menneskerettighetsgruppen B’Tselem publiserte en undersøkende video som avslørte dem.

20. mai 2022 kunngjorde de at det israelske militærpolitiets avdeling for kriminaletterforskning, ikke ville etterforske drapet på den palestinsk-amerikanske journalisten, angivelig på grunn av frykt for at etterforskningen kunne demoralisere den israelske hæren som opererer «under forsiktighet» og skape kontrovers i det israelske samfunnet.

Forsinket opptak

I september 2022 innrømmet Israel endelig at Akleh kan ha omkommet ved et utilsiktet skudd forårsaket av en israelsk soldat, men nektet å stille noen til ansvar.

I mellomtiden ble det gjennomført en rekke uavhengige undersøkelser av internasjonale og palestinske menneskerettighetsorganisasjoner, som fastslo at Akleh var et utvetydig mål for de israelske skytterne, og at drapet på henne var forsettlig.

Under hennes begravelsesprosesjon på den okkuperte Vestbredden som ble holdt dager etter drapet, angrep israelske styrker sørgende og angrep folk som bar kisten hennes, og fikk den nesten til å falle til bakken. Ingen er siktet for dette angrepet heller.

Angrepet på begravelsen til Shireen Abu Akleh i mai 2022. (Osama Eid / Flickr, Public domain)

Aklehs familie, hennes kolleger og verdenssamfunnet håper fortsatt at Israel vil bli stilt til ansvar for disse forbrytelsene. Søndag 7. mai fortalte niesen Lina Abu Akleh, til Al-Jazeera under en minnemesse at de «fortsatt kjemper for rettferdighet».

Kamp mot israelsk straffefrihet

Rettferdighet for Akleh kan åpne dørene for å få slutt på israelsk straffefrihet og etablere pressefrihet i de okkuperte områdene, der minst 20 journalister har blitt drept av israelske styrker de siste to tiårene, og minst 16 andre har blitt fengslet.

Selv om Akleh er amerikansk statsborger, har Washington vært motvillig til å gripe inn på noen meningsfull måte for å søke rettferdighet i hennes sak. Den ga først Israel rent rulleblad ved blindt å stole på at deres versjon av Aklehs død var et uhell. Familien hennes svarte med å si at USA «fornærmet» hennes minne.

Først etter press fra Aklehs familie, hennes kolleger og andre, satte Biden-administrasjonen i gang en FBI-granskning i november, nesten syv måneder etter drapet. Den etterforskningen drar også ut, uten offentlig informasjon om noen fremgang så langt.

Israel har allerede nektet å samarbeide med granskningen. Den daværende israelske forsvarsministeren Benny Gantz hadde kalt USAs beslutning om å starte en FBI-granskning, «en alvorlig feil» som utgjør ekstern intervensjon i Israels innenrikssaker.

Shireen Abu Akleh graffiti på barrieren på Vestbredden i Betlehem. (Dan Palraz, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Faktisk har Israel aldri holdt sine sikkerhetsstyrker ansvarlige for å ha drept journalister i de okkuperte områdene. Selv om en etterforskning blir gjennomført, er det ingen garanti for at noen, noen gang vil bli straffet.

Som den israelske menneskerettighetsgruppen B’Tselem sa, «ingen bør forvente at de [Israel] vil gi rettferdighet til palestinerne.» Gruppen uttalte også at i stedet for å gjennomføre en meningsfull etterforskning, hvitvasker Israel bare forbrytelsene til sine væpnede styrker.

I en rapport utgitt like før årsdagen for drapet på Akleh, bekreftet den New York-baserte Committee to Protect Journalists (CPJ) påstandene fra B’Tselem. Ifølge rapporten har israelske væpnede styrker drept minst 20 journalister inne i de okkuperte palestinske områdene siden 2001, inkludert Akleh, men så langt har ingen etterforskning holdt en eneste israeler ansvarlig for noen av disse drapene.

Aklehs familie, de palestinske selvstyremyndigheteneAl-Jazeera og andre har formelt bedt om, eller støttet en etterforskning av drapet, fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC).


Denne artikkelen er fra Peoples Dispatch.

A Year Since Shireen Abu Akleh’s Killing

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelPakistans høyesterett: Arrestasjonen av Khan var ulovlig
Neste artikkelIrak og Syria gjenåpner viktig oljerørledning
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.