Et kongelig forslag: Brev fra Julian Assange til kong Charles III

0

Av Julian Assange

5. mai 2023

Til Hans Majestet Kong Charles III,

Ved kroningen av min konge synes jeg det bare var passende å gi Dem en hjertelig invitasjon til å minnes denne betydningsfulle begivenheten ved å besøke Deres eget rike i riket: Hans Majestets fengsel Belmarsh.

De vil uten tvil huske de kloke ordene til en anerkjent dramatiker: «Barmhjertighetens kvalitet er ikke anstrengt. Den faller ned som det milde regnet fra himmelen på stedet nedenfor.» (William Shakespeare, “The Merchant of Venice,” o.a.)

Ah, men hva kunne denne skalden vite om barmhjertighet overfor regnskapet ved begynnelsen av Deres historiske regjeringstid? Tross alt kan man virkelig kjenne kvaliteten til et samfunn etter hvordan det behandler sine fanger, og Deres rike har ganske visst utmerket seg i den forbindelse.

Your Majesty’s Prison Belmarsh ligger på den prestisjetunge adressen One Western Way, London, kun en kort revejakt fra Old Royal Naval College i Greenwich. Hvor herlig det må være å ha et så anerkjent etablissement som bærer Deres navn.

«Man kan virkelig kjenne kvaliteten til et samfunn ved hvordan det behandler sine fanger»

Det er her 687 av Deres lojale undersåtter holdes, og støtter Storbritannias renommé som nasjonen med den største fengselspopulasjonen i Vest-Europa. Som Deres edle regjering nylig har erklært, gjennomgår kongeriket Deres for øyeblikket «den største utvidelsen av fengselsplasser på over et århundre», med sine ambisiøse anslag som viser en økning av fangebefolkningen fra 82.000 til 106.000 i løpet av de neste fire årene. Litt av et ettermæle å få.

Som en politisk fange, holdt på Deres Majestets nåde på vegne av en flau utenlandsk hersker, er jeg beæret over å bo innenfor murene til denne institusjonen i verdensklasse. Sannelig, Deres rike kjenner ingen grenser.

Under besøket Deres vil De ha muligheten til å nyte de kulinariske herlighetene tilberedt for dine lojale undersåtter på et sjenerøst budsjett på to pund per dag. Nyt de blandede tunfiskhodene og de allestedsnærværende rekonstituerte formene som angivelig er laget av kylling. Og ikke bekymre Dem, for i motsetning til mindre institusjoner som Alcatraz eller San Quentin, er det ingen felles servering i en messehall. På Belmarsh spiser fanger alene i cellene sine, og sikrer den ytterste intimitet ved måltidet.

Utover de smakfulle gledene, kan jeg forsikre Dem om at Belmarsh gir rikelig med utdanningsmuligheter for fagene Deres. Som Ordspråkene 22:6 sier: «Opplær et barn i veien det skal gå, og når det blir gammelt, skal det ikke vike fra det.» Observer de snublende køene ved medisinluken, der innsatte samler reseptene sine, ikke for daglig bruk, men for den horisontutvidende opplevelsen av en «stor dag ute» – alt på en gang.

De vil også få muligheten til å vise respekt til min avdøde venn Manoel Santos, en homofil mann som sto overfor deportasjon til Bolsonaros Brasil, som tok sitt eget liv bare åtte meter fra cellen min ved å bruke et grovt tau laget av sengetøyet sitt. Hans utsøkte tenorstemme ble nå stille for alltid.

«Min avdøde venn Manoel Santos … tok sitt eget liv bare åtte meter fra cellen min»

Gå lenger inn i dypet av Belmarsh, og De vil finne det mest isolerte stedet innenfor murene: Healthcare, eller «Hellcare» som innbyggerne kjærlig kaller det. Her vil De kunne beundre fornuftige regler utformet for alles sikkerhet, for eksempel forbud mot sjakk, samtidig som man tillater det langt mindre farlige spillet dam.

Dypt inne i Hellcare ligger det mest strålende oppløftende stedet i hele Belmarsh, ja, hele Storbritannia: den sublime navngitte Belmarsh End of Life Suite. Lytt nøye, og De vil kanskje høre fangenes rop om «Bror, jeg skal dø her inne», et vitnesbyrd om kvaliteten på både liv og død i fengselet Deres.

Men frykt ikke, for det er skjønnhet å finne innenfor disse veggene. La øynene Deres nyte de pittoreske kråkene som hekker i barberbladpiggtråden og de hundrevis av sultne rottene som regner Belmarsh som sitt hjem. Og hvis De kommer om våren, kan De til og med få et glimt av andungene lagt av egensindige stokkender på fengselsområdet. Men ikke utsett det, for de glupske rottene sørger for at livene deres er flyktige.

Jeg ber Dem, kong Charles, om å besøke Hans Majestets fengsel Belmarsh, for det er en ære som sømmer seg for en konge. Når De tar fatt på Deres regjeringstid, må De alltid huske ordene i King James Bible: «Salige er de barmhjertige, for de skal få barmhjertighet» (Matteus 5:7). Og må barmhjertighet være ledende lys for Deres rike, både innenfor og utenfor Belmarshs murer.

Deres mest hengivne undersått,

Julian Assange

A9379AY


Brevet fra Julian Assange ble publisert på DeclassifiedUK.

A Kingly Proposal: Letter from Julian Assange to King Charles III


Forrige artikkelAvskaffelsen av 1. mai
Neste artikkelDa trailersjåførene stjal showet