Avdollarisering – ikke hvis, men når

0
Skjermdump fra video

Det begynner å synke inn også i USA at dollarens dager som verdens revervevaluta er talte. Vi har viet en del plass på den raske avdollariseringa som har skjedd etter Russlands invasjon i Ukraina. Ikke minst det faktum at USA har beslaglagt, det vil si stjålet, 300 milliarder dollar av Russlands utenlandsreserver har fått mange ledere i Det globale sør til å se etter andre alternativer enn dollaren. De har skjønt at en dag kan det bli deres land som blir plyndret på denne måten.

I USA har folk som multimilliardæren Warren Buffett og økonomen Paul Krugman sagt at kampen for avdollarisering vil mislykkes og deres syn havner gjerne på lederplass i hovedstrømsmediene. Men det finnes andre som ikke er så sikre på at de har rett.

Countercurrents skriver:

De-dollarisering ser nå uunngåelig ut og truer med å bli et nasjonalt sikkerhetsproblem, ifølge International Crisis Groups medformann Frank Giustra.

I kommentarer publisert i Responsible Statecraft skrev Frank Giustra at ideen om at dollaren kunne miste sin dominans var utenkelig i det meste av den utviklede verden inntil USA og dets allierte frøs Russlands valutareserver og stengte landet ute fra SWIFT-systemet etter at Moskva startet sin krig mot Ukraina.

Økende motstand mot dollar

Det satte i gang økende motstand mot dollaren, skriver Giustra, med en rekke land som oppretter handelsavtaler utenom dollar mens en BRICS-plan for sin egen valuta har dukket opp igjen.

«Finansielle systemer er bygget på tillit, og hvis de militariseres, mister de den tilliten som er nødvendig for å beholde sin dominans,» skriver han.

Sentralbankene ser på de russiske sanksjonene som en advarsel, og har begynt å redusere dollarreservene sine, samtidig som de samler gull.

I kommentaren innleder Giustra med ordene:

USAs hegemoni mister grepet, ettersom venn og fiende søker valutaalternativer midt oppe i globale sanksjoner og nye globale sør-allianser.

Dette er klare ord for pengene (!).

Men hvem er så denne Frank Giustra?

Frank Giustra er president og administrerende direktør i Fiore Group, et privat firma som forvalter en mangfoldig portefølje av eiendeler og investeringer i naturressurser, underholdning, livsstil og kvanteteknologi. Han er også grunnlegger av Lionsgate Entertainment, nå et av verdens største uavhengige filmselskaper. Dessuten er han altså, som vi alt har pekt på medformann i International Crisis Group, også kalt Crisis Group.

Denne organisasjonen er igjen støttet av George og Alexander Soros. (Jonas Gahr Støre står forresten fortsatt oppført som styremedlem i Crisis Group.)

Se også artikkelen om Giustra i Wikipedia.

Frank Giustra donerte i sin tid 31,3 millioner dollar til Clinton Foundation med et løfte om minst 100 millioner dollar. Giustra står i det hele tatt svært nær Bill og Hillary Clinton og har vært helt sentral i å finansiere dem opp. Les: The Clinton connection. Han er dermed også helt sentral i finansieringa av Det demokratiske partiet i USA og deres saker.

Dette gjør at akkurat det han mener om dollarens tap av posisjonen som verdens reservevaluta er interessant. Dette er en person helt i de innerste sirklene av kapitalens maktapparat.

Forrige artikkelDe propaganderer for nazister, men vil ikke fortelle deg det
Neste artikkelDouglas Macgregor: «Enten angriper dere Russland nå, ellers kan dere like gjerne kapitulere»