Arabiske ministre oppfordrer Syria til å gjenvinne kontrollen over sitt territorium

0
Fra utenriksministermøtet i Amman. Foto: Sana
Av Dave DeCamp.

Utenriksministrene i Syria, Jordan, Saudi-Arabia, Irak og Egypt møttes i Amman mandag for å diskutere en løsning på krisa i Syria i det siste skrittet mot at Damaskus skal bli normalisert fullt ut og helt på linje med land i regionen.

Ministrene ga ut en felles uttalelse som uttrykker støtte til at Syria skal gjenvinne kontrollen over hele sitt territorium, som inkluderer området øst i Syria okkupert av amerikanske styrker.

I følge uttalelsen ble ministrene enige om å arbeide for å «støtte Syria og dets institusjoner i enhver legitim innsats for å utvide dets kontroll over landets territorium under Syrias lover, og avslutte tilstedeværelsen av væpnede styrker og terrorgrupper på syriske landområder, og stoppe utenlandsk innblanding i syriske indre anliggender.»

Ministrene støtter arbeidet for «gradvis å nå en politisk løsning som avslutter lidelsene til det broderlige syriske folket og de katastrofale konsekvensene av den syriske krisa, oppnår nasjonal forsoning og setter Syria på veien til gjenoppbygging». De ble enige om å etablere arbeidsgrupper for å bygge videre på framgangen i møtet.

«Dette møtet er begynnelsen på en arabisk-ledet politisk vei for å nå en løsning på krisa,» sa Jordans utenriksminister Ayman Safadi om møtet.

Saudi-Arabia og Jordan leder et forsøk på å bringe Syria tilbake til den arabiske ligaen, som Damaskus ble utvist fra i 2011. USA er sterkt imot denne innsatsen, da de foretrekker å holde Syria isolert under lammende økonomiske sanksjoner, som er utformet for å hindre landets gjenoppbygging.

På toppen av sanksjonene har USA rundt 900 soldater i det østlige Syria og støtter den kurdisk-ledede SDF, slik at USA kan kontrollere omtrent en tredjedel av syrisk territorium, et område hvor de fleste av Syrias oljeressurser er lokalisert. Hvis Syria normaliserer seg med flere regionale land, vil USA sannsynligvis komme under press fra sine arabiske allierte om å trekke seg tilbake og oppheve sanksjonene.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Arab Ministers Call for Syria to Regain Control of Its Territory


Les også: Final statement of the Amman meeting.


Kommentar:

Dette er en betydelig politisk og diplomatisk seier for Syria. De arabiske statene som har vært svært delaktige i stedfortrederkrigen til USA mot Syria har nå gjort en 180 graders vending. De vil ha fullstendig slutt på krigen, ha alle utenlandske styrker, det vil ikke minst si amerikanske og tyrkiske styrker, ut av Syria, nedkjempelse av alle terroristgrupper og opphevelse av alle sanksjoner. Araberlandene ønsker alt tilrettelagt for retur av syriske flyktninger og gjenoppbygging av landet.

Dette setter naturligvis også Norge under et press siden det er «våre» allierte i krigen mot Syria som nå krever dette. Norge fortsetter å støtte terrorgrupper i Nord-Syria, opprettholder sanksjonene og sympatiserer med USAs militære kontroll over den nordøstlige delen av landet. Denne politikken har nå ingen støtte i Syrias arabiske naboland.

USA, Norge og Vesten har lidd et totalt nederlag i krigen mot Syria, og det gjenstår bare å trekke konsekvensene av det. Ikke det at vi forventer at Norge har en rasjonell utenrikspolitisk ledelse med evne til sjølstendig analyse og virkelighetsorientering. Støre & co gjør vel ingenting før de får direkte ordre om det fra Washington. Og norsk venstreside har begått utenrikspolitisk harakiri, så derfra er det vel også lite å vente.

Men Det globale sør vil hilse dette gjennombruddet med glede. Det henger også sammen med Kinas diplomati i området og den påfølgende forsoninga mellom Saudi-Arabia og Iran. Historiens lokomotiv er på skinnene og toget går uansett hva Washington og deres patetiske vasaller måtte mene.

Red.

Forrige artikkelSal av bjørneskinn, og andre påfunn
Neste artikkelDatatilsynet forbyr SSB å samle data om folks matinnkjøp
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.