E-poster fra eieren av UC Global avslører at han solgte data om Wikileaks-grunnleggerens juridiske forsvarsstrategi til etterretningsbyrået. Den amerikanske regjeringen sendte raskt en arrestordre til Storbritannia for å hindre aktivistens fluktplan. Dette skriver den spanske avisa El País.
«Vær på utkikk i morgen for å se hva du kan få … og få det til å fungere.» Michelle Wallemacq, driftssjef for et spansk selskap kalt UC Global, skrev denne meldingen 20. desember 2017 til to teknikere som overvåker sikkerheten ved den ecuadorianske ambassaden i London, der Wikileaks-grunnlegger Julian Assange bodde etter å ha fått asyl. Hun varslet dem om ankomsten til Rommy Vallejo, sjefen for SENAIN, Ecuadors hemmelige tjeneste, som var planlagt å møte neste dag med Assange for å motta konfidensiell informasjon som kunne påvirke cyberaktivistens framtid.
Vallejo hadde leid tjenestene til dette lille selskapet fra Jerez de la Frontera i det sørvestlige Spania for å sørge for sikkerhet for Ecuadors diplomatiske korps i London, men visste ikke at det planla å ta opp møtet hans med Assange. Vallejo var uvitende om at UC Global hadde plantet skjulte mikrofoner i hele ambassaden, selv på kvinnebadet. Han visste heller ikke at UC Globals eier, David Morales, hadde sendt informasjon om Assanges møter med advokatene hans til US Central Intelligence Agency (CIA) like etter at han søkte tilflukt i den ecuadorianske ambassaden.
Ecuadors president på den tiden, Lenin Moreno, hadde beordret sine ansatte til å samarbeide med Assanges spanske advokater for å utvikle en plan for å få Assange ut av ambassaden, gi ham ecuadoriansk statsborgerskap og et diplomatpass. Planen ble satt uker før Vallejos møte og var kjent for bare seks personer. Da UC Globals kameraer tok opp møtet der Assange, hans advokat Stella Morris, Ecuadors konsul Fidel Narváez og Vallejo deltok, fikk de vite at flukten ville skje om fire dager: 25. desember. Assange skulle reise i en av ambassadørens diplomatiske biler og reise gjennom Eurotunnelen til Sveits eller en annen destinasjon på det kontinentale Europa.
«Det er veldig sent… Fordi den er så stor, la jeg filen i en delt Dropbox-mappe [skydatalagringstjeneste]. Noen med erfaring med lyd kan gjøre det mer forståelig… Ecuen [Vallejo] er ganske hørbar, men de andre [Assange og Morris] er veldig dempet», skrev en av teknikerne noen timer senere til David Morales.
Morales sendte dataene i de tidlige morgentimene til sine «amerikanske venner», og virkningen var umiddelbar. USA sendte raskt en arrestordre på Assange til Storbritannia, så fluktplanen måtte avbrytes. To år senere ble Assange utvist fra Ecuadors ambassade. I juni 2022 beordret den britiske regjeringen ham utlevert til USA. Siden den gang har Assange blitt holdt i et fengsel i London i påvente av en anke. USA har siktet ham for 18 påståtte forbrytelser som kan føre til maksimalt 175 års fengsel.
Forrådt av de mediene som tjente på å bruke det stoffet han publiserte
Svært mange aviser, TV-stasjoner og mediehus i den vestlige verden brukte stoffet til WikiLeaks som Julian Assange sørget for å publiserer. Se en oversikt her. Etterpå har de gjennomgående forrådt ham. Det har også statsministrene i hans hjemland Australia gjort.
Les: John Pilger: Forræderne mot Julian Assange
steigan.no har den største og mest omfattende dekninga i Norge av saka til Julian Assange. Her finner du artikler om Julian Assange.