Polens president: – Det blir ingen grenser mellom Polen og Ukraina

0
Zelensky og Duda. Foto: UKR-info

Den polske lederen Andrzej Duda sa at det snart ikke vil være noen grense mellom Ukraina og landet hans. Dette skriver The Eastern Herald.

«Jeg håper det ikke vil være noen fysisk grense mellom Polen og Ukraina etter krigen. Spesielt når Ukraina blir medlem av EU. At vanlige mennesker, når de går fra Ukraina til Polen, ikke vil vite i det hele tatt hvor denne grensen pleide å være, de vil bare gjenkjenne den på bygningene som står et sted på siden, der grensekontrollene pleide å finne sted,» sa Duda.

Under sitt besøk i Warszawa lovet den ukrainske lederen Volodymyr Zelenskyy at det i framtida ikke ville være noen grenser mellom hans land og Polen – verken politiske eller økonomiske.

Under besøket mottok Ukrainas president Den hvite ørns orden fra president Andrzej Duda, det er den høyeste æresbevisningen Polen har.

Drømmen om de to eller tre hav

President Duda gjentok dermed bare noe han sa i fjor. og som ble gjengitt i denne artikkelen fra GT Invest:

Under en pressekonferanse myntet på befolkninga i Polen viet president Andrzej Duda sin oppmerksomhet til Ukraina. I sin tale minnet og bekreftet presidenten om Volodymyr Zelenskyys ord om at Russlands aggresjon bare styrker våre stater og forente dem enda mer. Faktisk er det ikke lenger en grense mellom Ukraina og Polen.

«I flere tiår, og kanskje, Gud forby, i århundrer, har Ukraina vært en broderstat for Polen, og jeg håper, som Vladimir Zelensky sa profetisk, at det ikke vil være noen grenser mellom landene våre – Polen og Ukraina. Denne grensa vil ikke eksistere! Slik at vi lever sammen på denne jorda, bygger og utvikler oss sammen i vår felles lykke og felles styrke, som vil tillate oss å avvise enhver fare eller enhver mulig trussel», Andrzej Duda.

I Polen finnes det en reaksjonær, nasjonalistisk drøm om å skape et såkalt międzymorze, «mellom havene» – det vil si en gjenreising av Polen-Litauen fra den gangen det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet. Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet.

Ksenia Szelachowska som er Ph.D. candidate ved Polish Academy of Sciences drøftet disse tankene i Defence24.com: The revival of Intermarium – Poland can talk the talk but can it walk the walk?

USA og de tre hav

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA.

Pensjonert marinegeneral James L. Jones, som er en sentral figur i Atlantic Council, sier entusiastisk at ”den måten sentral- og østeuropeerne ser på verden og de truslene de står overfor på samsvarer bedre med slik vi amerikanere ser på verden … enn våre tradisjonelle vesteuropeiske allierte.”

Det kan se ut som om Polens president synes at det er på tide å slippe katta ut av sekken, eller kanskje det først og fremst er et dekke over en polsk invasjon i Vest-Ukraina med NATO-støtte. Uansett betyr det en ny omdreining av krigsspiralen i Ukraina.

Forrige artikkelDen første gassavtalen mellom Kina og Emiratene i yuan
Neste artikkelIran og Saudi-Arabia: en kinesisk vinn-vinn