«Norge er vår lille kjæledegge»

0

Fiktive spørsmål og ekte svar i en tenkt samtale med Seymour Hersh.

I februar skrev Seymour Hersh en artikkel om ødeleggelsen av Nord Stream gassrøret. At USA sto bak sabotasjen, var ikke akkurat et scoop. At Norge derimot skulle ha hjulpet USA kom for mange som en overraskelse. Som en av mine kolleger sa, «Norge gjør bare ikke slike ting.» 

Av George Chabert, Trondheim.

George Chabert.

Seymour Hersh er en verdenskjent journalist og har tidligere avslørt mange viktige saker, som den amerikanske massakren i 1968 av femhundre vietnamesiske bønder. Man kan ikke avfeie det han skriver, og jeg var sikker på at han i det minste ville bli grillet av de beste norske journalister. Vel, det skjedde ikke; ikke en eneste norsk journalist intervjuet Seymour Hersh for å bekrefte eller avkrefte hans beretning om norsk deltagelse i sabotasjen av Nord Stream. Derfor har jeg bestemt meg for selv å intervjue Seymour Hersh. Mine spørsmål er fiktive. Svarene derimot er ekte.

  • Kjære Seymour Hersh, i Norge har vi store vansker for å tro på det du skriver om norsk deltagelse i det som ikke var annet enn en krigshandling. Er du sikker på at alt du skrev stemmer?

Jeg har ansatt en av de beste redaktørene jeg jobber med her i Washington, i New York, og også i London Review. Og jeg har en faktasjekker. Hver eneste linje ble sjekket. Jeg ansatte den aller beste faktasjekkeren som har jobbet med meg i ti år siden tiden jeg jobbet i The New Yorker.

  • Hva var det vanskeligst å avdekke?

Det store poenget som alle overser, er at Norge var veldig viktig. Det var norske skip, norsk opplæring, norsk engasjement. 

  • Norge?…

Norge har vært vårt kjæledyr. De har vært vår lille kjæledegge. Norske hemmelige tjenester var sammen med oss involvert i operasjoner i Nord-Vietnam før krigen ble erklært. Norge har alltid vært fantastisk. Veldig dyktige sjøfolk. De har de beste patruljetorpedobåter i verden. De har de mest avanserte patruljetorpedobåter etter andre verdenskrig, og de ble brukt av oss, av amerikanske CIA og amerikanske Seals til å drive hemmelige operasjoner i Nord-Vietnam. Så vi har hatt et langt forhold. Og vi har antakelig investert hundrevis av millioner i Norge – mer det siste tiåret. Vi har bygget en fantastisk syntetisk aperturradar – den mest avanserte radaren som kan overvåke opp til og nær polarsirkelen

Det var en nedlagt norsk ubåtbase som ble brukt under andre verdenskrig. Vi bygde den opp igjen, langt oppe i nord. Og vi bygde en ny ubåtbase, topp moderne. Det er en stor norsk flybase og marinebase som vi også har investert i og deler fasiliteter med. Så de har blitt våre gutter, våre kjæledyr. Og de var veldig viktige. Vi kunne ikke ha gjennomført denne operasjonen uten dem.

  • Du mener sabotasjen av Nord Stream?

Det meste av øvelsen ble gjort i nærheten av Norge i vannveiene i det smale Østersjøområdet der det er en stor øy, og på forskjellige tidspunkter var rørledningene i en tolvmilsgrense i farvannet til både Danmark og Sverige. Og jeg tror at disse to landene ikke har vært veldig ærlige om hva de vet, og hva de har visst hele tiden. 

  • Jonas Gahr Støre besøkte USA i september 2022, og han møtte marineministeren og talsmannen for Det hvite hus. Ble Nord Stream diskutert da?

Ikke med dem; de vet ikke om disse oppdragene. De ville ikke få vite om et hemmelig oppdrag. Nei, sirkelen er veldig liten.Jeg tror grunnen til at det var så hemmelig er at så få visste om det. Det er den eneste måten å drive en operasjon på. Vet du hvor mange dykkere vi brukte til fire rørledninger? To. To dyktige dykkere fra den amerikanske marinen. Ikke fra Seals, ikke fra spesialstyrkene, men fra den amerikanske marinen. For hvis du bruker spesialstyrker, må du rapportere på en annen måte. Du må rapportere det til Kongressen. Men marinen, selv om CIA er involvert og de bringer inn marinen, trenger du ikke å gjøre det. Kongressen trenger ikke å vite om det. Og de vil ikke fortelle Kongressen noe som helst. Nei, det er veldig få mennesker. 

  • Kunne ikke sabotasjen utføres utlukkende av amerikanere?

Nordmennene hadde båtene og de hadde ekspertisen.De kjente havbunnen. De kjente strømningene. Østersjøen tømmes hvert år; det er en enorm strøm inn og ut. Den er ganske ødelagt nå på grunn av forurensning. Det pleide å være godt torskefiske.

  • Du nevnte tidligere et norske P8-A Poseidon fly. Dine kritikere mener at ingen slik fly ble registrert på det relevante tidspunkt. 

Det var et P8-A-fly. Det hadde slått av transponderen*. Så det var ingen måte å se det på. Problemet, som jeg sa tidligere, med alle menneskene som sier at det ikke var noe fly, er selvfølgelig at de ikke tenkte på det faktum at det ikke var noen transpondere. Jeg skrev om et fly som slapp en sonar i september for å utløse bombene. Men problemet var at alle rapporterte om det de ikke kunne finne. De ville bare skrive om det faktum at de ikke kunne finne et fly, uten å erkjenne at det er veldig lett å skjule et fly. Du kan skjule skip også, på samme måte. De har elektroniske ting de kan slå av. Alt jeg skrev er basert på den informasjonen jeg hadde. Det som skjedde, skjedde, punktum.

Kilde: https://www.thepostil.com/our-interview-with-seymour-hersh/

*) Transponder er en innretning som benyttes ved flygning, så flygeleder eller radaroperatør skal kunne identifisere fly med korrekt kallesignal.


Seymour Hersh: USA bombet Nord Stream for å forlenge proxy-krigen i Ukraina

Ble minesveiperen KNM «Otra» brukt til trening av Nord Stream-sabotørene?

NRK skjemmer seg ut i dekninga av Nord Stream-sabotasjen

Forrige artikkelTungetale
Neste artikkelKrigsdagbok del 51 – 3. til 5. mars 2023