NRK skjemmer seg ut i dekninga av Nord Stream-sabotasjen

0
Fra Dagsrevyen 9. mars 2023

Statskanalen NRK har aldri gitt noen saklig framstilling av den store avsløringa til Seymour Hersh om sabotasjeaksjonen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen. Når verdens fremste nålevende gravejournalist gir en detaljert framstilling av hvordan USA og Norge samarbeidet om denne største terroraksjonen i nyere tid, skulle man ha trodd at det ville ha vært et naturlig journalistisk oppdrag for den «redaktørstyrte» kanalen NRK å la Hersh komme til orde. Hvorfor tok man ikke i det minste en telefon til ham for å be ham om å svare på spørsmål ikke minst om Norges rolle?

Spørsmålet er retorisk.

Alle vet at NRKs ledelse og journalister ikke oppfatter sitt oppdrag slik. De ser på seg sjøl først og fremst som talerør for regjeringa, NATO og Washington.

Derfor ventet de til de fikk utlevert et manus fra den andre sida av dammen. Og det skal de ha på Marienlyst: De kan lese manus fra Biden-administrasjonen på godt norsk. Bortsett fra det framsto sendinga 9. mars 2023 som det reineste Muppetshow eller Barnetimen for de minste.

Se: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/202303/NNFA19030823/avspiller (7.45 ut i sendinga.)

Multieksperten Hallvard Sandberg gjorde sitt beste for å få publikum til å tro på den totalt usannsynlige fortellinga om den «pro-ukrainske gruppa» og yachten deres. Han fortjener definitivt denne illustrasjonen for innsatsen sin:

Det «tunge journalistiske miljøet» som Sandberg snakket om er redaksjonen i New York Times, som ikke en gang hadde giddet å gjøre noe annet enn å servere et rykte som de påsto kom fra «etterretningskilder». Ingen dokumentasjon, ingen bakgrunnsinformasjon som skulle kunne gi historien noen troverdighet. Sandberg gjorde sitt ytterste for å få folk til å tro at vanlig dykkerutstyr ville være tilstrekkelig i det som er karakterisert som en komplisert og svært krevende sabotasjehandling.

I det lette journalistiske miljøet på Marienlyst kan man tillate seg å fnyse av at Hersh «brukte én anonym kilde», uten å ta hensyn til at han har hatt varslere i Pentagon og andre militære miljøer i en mannsalder og kjenner dem ut og inn. Men man har ingen forbehold mot referere til en anonym «kilde» uten annen holdbarhetsstempling enn at den kommer fra en redasjon som tidligere har gitt oss slike journalistiske prestasjoner som «Saddams masseødeleggelsesvåpen» og andre eventyr.

NRK finansieres over skatteseddelen og drar inn om 6 milliarder kroner årlig.

Da Seymour Hersh fikk seg forelagt artikkelen fra sin gamle arbeidsplass New York Times holdt han på å le seg i hjel og brøt ut: «Er de virkelig så dumme?»

Les også: The Empire of Lies Strikes Back… Extraordinary Cover-Up of Nord Stream Terrorism

Vi er kommet dit at når de profesjonelle løgnerne i mediene har fått folk til å tro på et narrativ så bryr de seg ikke en gang om at den nye fortellinga de henger på det gamle rammeverket er så usannsynlig at knapt et barn kan tro på den. (Eller rettere: Man må vel nesten være akademiker for å tro på noe som er så hinsides usannsynlig.) De kjører elendigheten ut i beste sendetid og håper at folk er blitt så sløve at de ikke ser hvor urimelig det hele er.

Men underteksten fra Washington er ikke til å ta feil av. De tror naturligvis ikke på det de har servert. Men historien inneholder et budskap til Kiev om at Det hvite hus kan komme til å dumpe Zelensky-regimet når det passer dem.

Forrige artikkelCovid-fortellingen revner – britisk storavis skriver at den tidligere helseministeren bør arresteres
Neste artikkelZelensky taper popularitet i den amerikanske underholdningsindustrien
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).