Macron til Europa: Vi må ikke tenke på oss selv som «tilhengere» av USA

0
Europeisk dukkemann møter kinesisk strateg. Foto: Xinhua

Etter hvert som spenningene mellom Kina og Taiwan eskalerer, ber den franske presidenten om uavhengighet fra amerikanske posisjoner, skriver Politico. Vi gjengir et kort utdrag av artikkelen:

Emmanuel Macron sier at Europa må redusere sin avhengighet av USA og unngå å bli dratt inn i en mulig konfrontasjon med Kina om Taiwan.

Den franske presidenten snakket om emnet under et intervju med POLITICO og to andre franske medier på flyet som brakte ham tilbake fra et tre dager langt statsbesøk i Kina, noen timer før Beijing startet store militærøvelser rundt Taiwan.

Etter å ha tilbrakt rundt seks timer med Kinas president Xi Jinping under reisen, vendte Emmanuel Macron tilbake til sitt yndlingskonsept om «strategisk autonomi» for Europa – der Frankrike burde spille, det sier seg selv, en ledende rolle. Målet: å gjøre EU til en «tredje supermakt».

For presidenten vil «den store risikoen» for Europa være «å bli dratt inn i kriser som ikke er våre, noe som vil hindre oss i å bygge vår strategiske autonomi», sa han om bord på presidentflyet mellom Beijing og Guangzhou, i det sørlige Kina.

Xi Jinping og det kinesiske kommunistpartiet har entusiastisk støttet Emmanuel Macrons konsept om strategisk autonomi, og kinesiske tjenestemenn refererer stadig til det i sine forhold til europeiske land. Partiledere og teoretikere i Beijing er overbevist om at Vesten er i tilbakegang, at Kina er på vei oppover, og at svekkelsen av de transatlantiske relasjonene vil bidra til å akselerere denne trenden.

Macron har rett – uheldigvis er han en posør

I en Twitter-kommentar skriver den italienske forfatteren Thomas Fazi:

Macron har åpenbart rett, som jeg hevdet i min siste artikkeln. Dessverre er han bare en posør – en barnepolitiker i en verden av voksne, som alle europeiske ledere – noe som betyr at ingen konkret handling sannsynligvis vil følge av dette. Men det faktum at selv barn begynner å si dette er et positivt tegn.

Macron er en av de stoppede dressene som Europa er så fullt av.

«En tredje supermakt» som ikke klarer å forsyne seg sjøl med energi eller som ikke klarer å ta vare på sin egen infrastruktur når den blir sprengt i stykker av deres «allierte»? En «autonomi» som består i å innføre sanksjoner som skader Europa mer enn de skader Russland?

Uavhengig av alt hans snakk om europeisk autonomi så er han ingen Charles deGaulle. Macron vil ikke sette hardt mot hardt overfor Washington etter dette.

Dette får vi snart en prøve på.

Som vi meldte i artikkelen USA vil true Europa til å håndheve sanksjonene mot Russland er utsendinger fra Washington på vei til Europa og Asia med budskapet fra Biden-administrasjonen om at «Dere er enten med oss eller mot oss

Så får Macron eventuelt vise at han er noe annet enn en dukkemann. Vi holder ikke pusten.

Forrige artikkelRapport: Saudiere og houthier kan snart fornye våpenhvilen
Neste artikkelCIA-direktør: USA tatt på senga av Saudi-Iran-normalisering