CIA-direktør: USA tatt på senga av Saudi-Iran-normalisering

0

CIA-direktør William Burns besøkte Saudi-Arabia tidligere denne uka for å uttrykke frustrasjon over Riyadhs overraskende normaliseringsavtale med Teheran, som ble meglet frem av Beijing, rapporterte The Wall Street Journal torsdag. WSJ skriver:

I et uanmeldt besøk i Saudi-Arabia tidligere denne uka uttrykte CIA-direktør William Burns frustrasjon med saudierne, ifølge folk som er kjent med saka. Han fortalte den saudiske kronprins Mohammed bin Salman at USA har følt seg forbigått av Riyadhs tilnærming til Iran og Syria – land som fortsatt er sterkt sanksjonert av Vesten.

Etter avtalen med Iran er Saudi-Arabia klar til å normalisere sitt forhold til Syria. Det er ventet at Riyadh vil invitere Syrias president Bashar al-Assad til et toppmøte i Den arabiske liga i mai. Biden-administrasjonen er imot at land i regionen skal gjenoppta båndene til Syria, da den foretrekker å holde landet isolert, ettersom USAs politikk er å forhindre gjenoppbygging. (MSN har fjernet den sida der dette sitatet fra Blinken forekom.)

En amerikansk tjenestemann sier til Reuters at Burns også diskuterte etterretningssamarbeid med Riyadh. «Direktøren forsterket vår forpliktelse til etterretningssamarbeid, spesielt innen kontraterrorisme,» sa tjenestemannen.

Det har også vært indikasjoner på at Saudi-Arabia forbereder seg på å normalisere forholdet til den syriske regjeringa under ledelse av Bashar al-Assad, noe som også vil være i strid med en sentral amerikansk utenrikspolitisk holdning i regionen, skriver MiddleEastMonitor.

Forrige artikkelMacron til Europa: Vi må ikke tenke på oss selv som «tilhengere» av USA
Neste artikkelFred er en trussel for dem som lever av krig