Rapport: Saudiere og houthier kan snart fornye våpenhvilen

0
Svært mange barn er blitt ofre for Saudi-Arabias bombing. Foto: Ahmed Abdulkareem / MintPress

Våpenhvilen i Jemen utløp i oktober i fjor, men det har fortsatt ikke vært noen saudiske luftangrep i Jemen eller houthi-angrep i Saudi-Arabia. Etter normaliseringsavtalen mellom Iran og Saudi-Arabia er det utsikter til at våpenhvilen kan forlenges.

Av Dave DeCamp, 6. april, 2023

Dave DeCamp.

Stridende parter i Jemen kan snart signere en avtale om å fornye en våpenhvile som vil vare til slutten av 2023, rapporterte The New Arab torsdag.

En våpenhvile som trådte i kraft i april 2022, utløp i oktober i fjor. Mens det har vært en økning i kampene på bakken, har det fortsatt ikke vært noen saudiske luftangrep i Jemen siden mars 2022, og ingen missil- og droneangrep inne i Saudi-Arabia, fra houthiene.

Kilder sier til The New Arabs arabiskspråklige søsterside, at håpet om en ny våpenhvile kommer etter at Saudi-Arabias forsvarsminister Khalid bin Salman, møtte medlemmer av presidentrådet som representerer den Saudi-støttede regjeringen i Jemen.

En avtale om å forlenge våpenhvilen kan inkludere at saudierne tillater flere flyvninger fra Sanaa-flyplassen, gjenopptakelse av oljeeksport og åpning av veier houthiene har blokkert i Taiz. Men kildene sa at noen houthi-krav kanskje ikke blir oppfylt.

Houthiene har lenge bedt om en fullstendig heving av blokaden av Jemen som en forutsetning for en løsning. Et av deres hovedkrav nå er at statsansatte som bor i houthi-kontrollerte områder skal få utbetalt lønn ved hjelp av inntekter fra jemenittisk olje- og gasssalg.

FNs spesialutsending til Jemen, Hans Grundberg, sa i forrige måned at han så fornyet fremdrift for en fredsavtale i Jemen etter normaliseringsavtalen mellom Iran og Saudi-Arabia. Mens Iran ikke er på langt nær så involvert i Jemen-krigen som saudierne er, forventes det fornyede engasjementet mellom Teheran og Riyadh å bringe mer stabilitet til regionen. Siden tilnærmingen til Iran har saudierne også tatt skritt mot normalisering med Syria.

25. mars markerte åtteårsdagen for den USA støttede, saudi ledede intervensjonen i Jemen. Siden da har minst 377.000 mennesker blitt drept i krigen. Mer enn halvparten døde på grunn av sult og sykdom forårsaket av blokaden og koalisjonens brutale bombekampanje.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Report: Saudis and Houthis Might Renew Ceasefire Soon

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Det bør likevel noteres at jemenittiske medier melder om stadige brudd på våpenhvilen.

Les også: Can renewed Saudi-Iran diplomacy lead to peace in Yemen?

steigan.no har Norges mest omfattende og langvarige dekning av krigen i Jemen.

Forrige artikkelUSA ser Finlands NATO-tilslutning som omringing av Russland
Neste artikkelMacron til Europa: Vi må ikke tenke på oss selv som «tilhengere» av USA
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.