Dollarens kommende fall

0

Sjefredaktør Pål Steigan forklarer hvorfor dollaren vil komme til å miste sin posisjon som verdens dominerende reservevaluta. Bare det siste året har dollaren tapt markedsandeler i et tempo som er ti ganger så raskt som tidligere de siste 20 årene.

Han siterer finansanalytiker Stephen Jen som nylig skrev:

Denne erosjonen i USDs reservevalutastatus har akselerert bratt siden starten av krigen i Ukraina. Eksepsjonelle handlinger som USA og dets allierte har fortatt seg mot Russland har skremt land med store reservebeholdninger, hvorav de fleste er fra det globale sør.

Hvis du vil lese artikler i steigan.no om det som kalles avdollarisering av verdensøkonomien, kan du skrive https://steigan.no/tag/avdollarisering/ i adressefeltet på nettleseren.

Blant de artiklene Steigan viser til har vi:

Dollaren står nå for mindre enn halvparten av verdens valutareserver

Avdollarisering skjer i et «overveldende tempo», sier finansekspert

USAs finansminister: Sanksjoner kan true dollarens hegemoni

Den tredje dollarkrigen

Forrige artikkelArgumentasjon for støtte til NATOs krig i Ukraina over staur og vegger
Neste artikkelPST – stat i staten?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).