Dekkhistorien for Nord Stream-sabotasjen smuldrer opp

0
Båten Andromeda som ifølge dekkhistorien skulle ha utført sabotasjen. Ikke en gang i NATO tror man nå på dette.

Også Washington Post og Asia Times sliter med å få eventyret om seilbåten Andromeda til å henge sammen.

I artikkelen Spøkelsesskipet og Nord Stream avslørte Seymour Hersh de falske detaljene i CIAs dekkhistorie. Han skriver:

America’s Central Intelligence Agency kjører konstant hemmelige operasjoner rundt om i verden, og alle må ha en dekkhistorie i tilfelle ting går dårlig, som de ofte gjør. Det er like viktig å ha en forklaring når det går bra, som man gjorde i Østersjøen i fjor høst. I løpet av uker etter min rapport om at Joe Biden beordret ødeleggelsen av Nord Stream-rørledningene, produserte byrået en dekkhistorie og fant villige mottakere i New York Times og to store tyske publikasjoner.

Ved å lage en historie om dyphavsdykkere og et mannskap som ikke eksisterte, fulgte byrået protokollen, og historien ville vært en del av de første dagene med hemmelig planlegging for å ødelegge rørledningene. Det essensielle elementet var en mytisk yacht som ironisk nok heter Andromeda – etter den vakre datteren til en mytisk konge som var lenket til en stein, naken. Dekkhistorien ble delt med og støttet av BND, Tysklands føderale etterretningstjeneste.

Den 3. april rapporterte Washington Post at noen europeiske etterforskere nå tviler på at Andromeda kunne ha sabotert rørledningene uten hjelp fra ett eller flere andre fartøy. Noen i Europa lurte på om rollen til Andromeda var «noe å distrahere eller bare en del av bildet».

Nå har Asia Times tatt opp den tråden i artikkelen The Nord Stream blasts cover story is crumbling.

Avisa siterer utdrag fra Washington Post:

Amerikanske og europeiske tjenestemenn sa at de fortsatt ikke vet sikkert hvem som står bak undervannsangrepet. Men flere sa at de delte tysk skepsis til at et mannskap på seks personer på en seilbåt la hundrevis av kilo med eksplosiver som deaktiverte Nord Stream 1 og en del av Nord Stream 2, et nyere sett med rørledninger som ennå ikke leverte gass til kundene.

Eksperter bemerket at mens det teoretisk var mulig å plassere eksplosivene på rørledningen for hånd, ville selv dyktige dykkere bli utfordret til å senke seg mer enn 200 fot (85 meter) til havbunnen og sakte stige til overflaten for å gi kroppen deres tid til å dekomprimere.

En slik operasjon ville ha tatt flere dykk, og utsatt Andromeda for deteksjon fra nærliggende skip. Oppdraget ville vært lettere å gjemme og gjennomføre ved å bruke fjernstyrte undervannsfarkoster eller små ubåter, sa dykker- og bergingseksperter som har jobbet i eksplosjonens område, som har grov sjø og tung skipstrafikk.

Og videre:

Den tyske etterforskningen har fastslått at spor av eksplosiver av «militærklasse» funnet på et bord inne i båtens kabin samsvarer med partiet med eksplosiver som ble brukt på rørledningen. Flere tjenestemenn tvilte på at dyktige sabotører ville legge igjen slike grelle bevis på deres skyld. De lurer på om de eksplosive sporene – samlet inn måneder etter at den leide båten ble returnert til eierne – var ment å feilaktig lede etterforskere til Andromeda som fartøyet som ble brukt i angrepet.

For urimelig sjøl for en Biden-tilhenger

Vi har vist til denne artikkelen fra Washington Post før, men det springende punktet her er at saka tas opp og understrekes av ei avis som Asia Times, som er en av de mest innflytelsesrike mainstreamavisene i Asia.

Og dette understrekes ytterligere ved at artikkelforfatteren Bradley K. Martin er erklært Biden-tilhenger og skriver:

Hvis Biden gjorde det Hersh sier presidenten gjorde, ville jeg personlig håpe at han slipper unna med det.

Men han tilføyer også:

Men som journalist går jeg ikke med på å hjelpe Biden-administrasjonen ved å late som jeg ikke ser det som er åpenbart. Plikten til å holde ordene og gjerningene til myndighetene under streng gransking prioriteres over mine personlige preferanser.

Da må vi si at eventyrfortellinga om seilskuta Andromeda har fått alvorlige problemer. Det er vel snart bare i Norge at avisredaktørene fortsetter å tro slike barneromshistorier fra Foggy Bottom og Langley.

Blant menigmann og regjeringer i Det globale sør er det neppe noen tvil om hvem som sto bak århundrets sabotasje mot sine egne allierte.


Hvis du ikke allerede er abonnent.

Registrér deg for abonnement i dag:

Forrige artikkelStorm om havvind i Rødt
Neste artikkelRegjeringens forslag til endringer i smittevernloven strider mot Grunnloven