De massive endringene av den økonomiske balansen i verden

0
Kontinentalskiftet

I USA og Europa, og ikke minst i Norge, rår fortsatt forestillingene om at det er Vesten som dominerer verdensøkonomien og dermed verdenspolitikken. De bruker fortsatt formuleringer som «verdenssamfunnet» og mener seg sjøl. De evner ikke å ta inn over seg de enorme forandringene som allerede har skjedd eller som skjer akkurat nå.

To plansjer vil illustrere vårt poeng:

Som Statista skriver i fotnoten er denne plansjen bygd på tall fra Verdensbanken og IMF. På vel tretti år har de gamle kolonimaktene blitt forvist fra elitedivisjonen og befinner seg stadig lenger ned på tabellen. Neste år vil bare USA være igjen av vestmaktene blant topp seks. Og sjøl Russland, som amerikanske politikere hånlig har omtalt som «en bensinstajon som later som om det er et land» (John McCain), er med i elitesjiktet. Dette til tross for at USA og Vesten har prøvd å ødelegge Russland økonomisk gjennom en økonomisk krigføring uten sidestykke.

Kina rykker fra

Den andre plansjen er også basert på tall fra IMF og viser hvordan Kina har tatt igjen USA (BNP i kjøpekraft) og rykker fra:

En ny verdensorden

Sjøl om mesteparten av vestlige medier fortsatt nyter sin tornerosesøvn begynner realitetene å sive inn her og der, slik som i i tyske Deutsche Welle, som er så mainstream som man kan få dem:

A new world order? BRICS nations offer alternative to West:

I 2014, med 50 milliarder dollar (rundt 46 milliarder euro) i startpenger, lanserte BRICS-nasjonene Den nye utviklingsbanken som et alternativ til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. I tillegg opprettet de en likviditetsmekanisme kalt Contingent Reserve Arrangement for å støtte medlemmer som sliter med betalinger.

Disse tilbudene var ikke bare attraktive for BRICS-landene selv, men også for mange andre utviklings- og fremvoksende økonomier som hadde hatt smertefulle erfaringer med IMFs strukturelle tilpasningsprogrammer og innstramninger. Dette er grunnen til at mange land sa at de kunne være interessert i å bli med i BRICS-gruppen.

BRICS-banken er åpen for nye medlemmer. I 2021 tok Egypt, De forente arabiske emirater, Uruguay og Bangladesh opp aksjer. Disse var imidlertid mye lavere enn de respektive investeringene på 10 milliarder dollar som ble gjort av bankens grunnleggende medlemmer.

Kommer til å utvide

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor har sagt at den verdensomspennende interessen for BRICS-gruppen var «enorm». I begynnelsen av mars fortalte hun TV-intervjuere at hun hadde 12 brev fra interesserte land på skrivebordet.

«Saudi-Arabia er ett,» sa hun. «De forente arabiske emirater, Egypt, Algerie og Argentina,» samt Mexico og Nigeria .

Det går fort nå. Nesten hver uke kommer nyheter som dette:

Den første gassavtalen mellom Kina og Emiratene i yuan

‘Petrodollar’ at risk as TotalEnergies sells LNG to China in yuan

Forrige artikkelDansk studie antyder enorm forskjell i risiko mellom koronavaksinene etter produksjonsparti
Neste artikkelUSA starter atomkrigsspill