Bangladesh fant en kreativ omvei rundt USAs sanksjoner

0
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Aerial_view_of_Rooppur_Nuclear_Powerplant.jpg
Atomkraftverket Rooppur, Ishwardi er under bygging. / Foto: Wikimedia

Bangladesh finner en alternativ måte å betale Russland for atomkraftverk på: med yuan. Å bruke Kinas valuta for å unngå bankrestriksjoner kan irritere vestlige partnere. Dette skriver AsiaNikkei.com.

Bangladesh ser ut til å ha funnet en løsning for å gjøre opp stoppede betalinger landet skylder Russland for et atomkraftverk: å betale dem i kinesiske yuan.

Med amerikanske og europeiske sanksjoner som blokkerer Russland fra store deler av det internasjonale banksystemet, har Dhaka lett etter måter å betale regninger til en sum av 110 millioner dollar for atomkraftverket Rooppur som fortsatt under bygging. Men i forrige uke ble en delegasjon på høyt nivå fra Russland og Bangladeshs finansdepartement enige om at regningene kunne betales i yuan.

Uttam Kumar Karmaker, assisterende sekretær for departementets økonomiske avdeling for utenlandske relasjoner (ERD), fortalte Nikkei Asia at tilbakebetaling til Moskva i Kinas valuta så ut til å være det mest levedyktige alternativet under de nåværende omstendighetene.

«På grunn av sanksjonene mot russiske banker,» sa Karmaker, «kunne vi ikke behandle betalinger i amerikanske dollar. Russland ba oss om å gjøre opp betalingene i deres valuta, rubler, men det var ikke gjennomførbart. Så vi valgte begge å bruke yuan.»

Rooppur vil når det er ferdig være i stand til å generere 2400 megawatt kraft. Det skal være et avgjørende element i Bangladeshs planer om å generere mer energi og redusere avhengigheten av kull. Den nye ordningen, som skal bidra til å sikre at prosjektet går fremover, kommer midt i økende oppfordringer fra globale sør-nasjoner og andre om å bevege seg bort fra dollaren og redusere dominansen til vestlig-ledede finansinstitusjoner.

I henhold til pakten vil Bangladesh løse betalinger med Russland via en kinesisk bank, sannsynligvis ved å trekke på Dhakas egne reserver av yuan. Russiske mottakere vil motta midler gjennom Kinas Cross-Border Interbank Payment System (CIPS), et yuan-drevet alternativ til det dollardominerte SWIFT-systemet.

For Bangladesh er Kina handelspartner nr. 1. Russland bygger og finansierer over 90% av Rooppur-anlegget på 12,65 milliarder dollar – Bangladeshs største infrastrukturprosjekt.

Ypperlig illustrasjon

Denne saka er en ypperlig illustrasjon av to forhold.

For det første viser den at USAs sanksjoner hensynsløst rammer tredjeland, også fattige utviklingsland, i sin økonomiske krigføring mot Russland. Så mye for USAs såkalte «rettsbaserte orden» som også de norske stortingspartiene har sluttet seg til.

For det andre illustrerer den poenget til USAs finansminister Janet Yellen, da hun i et øyeblikk av sjølinnsikt innrømte at «USAs sanksjonspolitikk mot Russland og andre land fra USAs side setter dollarens dominans i fare når de nasjonene som rammes søker etter et alternativ.»

«Det er en risiko når vi bruker økonomiske sanksjoner som er knyttet til dollarens rolle at det over tid kan undergrave dollarens hegemoni,» sa Yellen på CNN.

«Selvfølgelig skaper det et ønske fra Kinas, Russlands og Irans side om å finne et alternativ,» sa hun til nettverkets Fareed Zakaria i et intervju.

Opprøret mot dollarhegemoniet lar seg ikke stanse

Uttalelsene fra Janet Yellen viser at det har begynt å trenge gjennom i den amerikanske herskerklassen at den sjøl gjennom sine sanksjoner bidrar til å framskynde dollarens fall.

Men det skulle bare mangle at de ikke fikk øynene opp for det. Flere ganger i uka kommer det jo meldinger fra store og viktige land om at de tar sikte på å fri seg fra dollarhegemoniet.

Det siste var uttalelsene fra Brasils president Lula i Beijing:

Lula i Beijing: Slutt å handle i dollar – stans våpensendingene til Ukraina

Samtidig kunne den nye sjefen for BRICS-banken, Brasils venstreorienterte eks-president Dilma Rousseff, avsløre at de gradvis beveger seg bort fra amerikanske dollar, og lover minst 30% av lånene i lokale valutaer til medlemmene.

BRICS-banken avdollariserer: lover 30% av lånene i lokal valuta

USA og Janet Yellen har oppdaget dette for seint. Denne prosessen er kommet for langt. Den lar seg ikke stanse. Og USA har langt på vei seg sjøl å takke.

Forrige artikkelDen internasjonale småbrukerdagen – kampen for retten til matsikkerhet og matsuverenitet
Neste artikkelKina og Russland samler seg mot felles fiende