Ukrainske soldater begriper ikke hvorfor de får ordre om å holde Bakhmut

0
"Gryta" ved Bakhmut

Slaget om Bakhmut er en prestisjesak for Vladimir Zelensky og hans stab i Kiev. De har sendt titusener av soldater inn i det som kalles «kjøttkverna i Bakhmut» der de færreste soldatene har noe håp om å vende tilbake i live. Det er en meningsløs og kriminell sløsing med menneskeliv som også er helt uforståelig for flertallet av de ukrainske soldatene, hvis vi skal tro den ukrainske avisa Kyiv Independent.

Avisa skriver:

Ukrainian soldiers in Bakhmut: ‘Our troops are not being protected’

Under sine korte besøk i den nærliggende byen Kostiantynivka fortalte ukrainske infanterister Kyiv Independent om uforberedte, dårlig trente bataljoner som ble kastet inn i frontlinjens kjøttkvern for å overleve så godt de kunne med lite støtte fra pansrede kjøretøy, mortere, artilleri, droner. og taktisk informasjon.

«Vi får ingen støtte,» sier en soldat ved navn Serhiy, som har kjempet i frontlinjene i Bakhmut, og satt seg ned sammen med sin venn, også kalt Serhiy, for en samtale på en liten kafé i Kostiantynivka-markedet. Begge mennene er i 40-årene, men den ene er litt eldre enn den andre.

Soldatene sier at de mangler alt som trengs for å beskytte seg:

De sier at russisk artilleri, kampvogner for infanteri og pansrede personellførere ofte får lov til å slå til mot ukrainske stillinger i timer eller dager uten å bli beskutt av ukrainske tunge våpen. Noen klaget over dårlig koordinasjon og situasjonsforståelse, som tillot dette å skje eller gjorde det enda verre.

Morterskyttere snakket om ekstrem mangel på ammunisjon og å måtte bruke våpen helt tilbake til andre verdenskrig. Droner som skal gi kritisk rekognoseringsinformasjon er også knappe og går tapt i svært høyt tempo i enkelte deler av slagmarken.

Alt dette fører til skremmende tap av både døde og sårede. «Bataljonen kom inn i midten av desember … mellom alle de forskjellige avdelingene var det 500 av oss,» sier Borys, en stridsmedisiner fra Odessa Oblast som kjempet rundt Bakhmut. «For en måned siden var vi bokstavelig talt 150.»

«Når du går ut til stillingen, er det ikke engang en 50/50 sjanse for at du kommer ut derfra (i live),» sier den eldre Serhiy. «Det er mer som 30/70.»

Flere soldater sier at Bakhmut-troppene knapt får nok tid til å lære å skyte ei rifle – noen ganger er treningen deres bare 2 uker før de blir kastet inn i de varmeste delene av krigens mest intense nåværende kamp. De ville ha foretrukket at troppene fikk minimum to eller tre måneders trening før de ble utplassert til et slikt hot spot.

Så lang situasjonsrapporten fra Kyiv Independent.

De ukrainske styrkene er sjanseløse

Kanskje er det så mange som 20.000 ukrainske soldater som nå er fanget i det som russerne kaller «ei gryte», ei knipetang, der de har den russiske hæren med deres tunge artilleri på tre sider og der den eneste fluktruta er en ti kilometer lang korridor der russisk artilleri har full beskytningskontroll mot den eneste veien inn og ut.

«Gryta» ved Bakhmut

En ukrainsk militæranalytiker som har snakket med den tyske avisa Bild sier:

«Det store flertallet av soldatene i Bakhmut forstår ikke hvorfor byen holdes.»

Analytikeren fortsetter: «Spørsmålene som guttene i Bachmut stiller seg er: Hva er strategien? Hvorfor skal vi grave oss ned her når fienden omringer oss?»

VG hyller fallen nazisoldat

Avisa VG skriver: Ukrainsk krigshelt drept i kamp med russerne:

President Volodymyr Zelenskyj bekrefter at en 27-årig ukrainsk krigshelt – med dekknavnet «da Vinci» – tirsdag ble drept i kampene ved byen Bakhmut.

Dmytro Kotsyubaylo ble av Zelenskyj æret med den prestisjefylte ordenen «Ukrainas helt» for sin krigsinnsats i november 2021.

Nå forteller presidenten om Kotzjybaylos bortgang på Telegram.

– Han døde i kamp for Ukraina, fastslår Zelenskyj.

Ifølge amerikanske Forbes var han ledende offiser i den frivillige bataljonen «Pravyj sektor», og sluttet seg aldri til Ukrainas regulære væpnede styrker.

Også Zelenskyj omtaler ham som «frivillig».

– Siden 2014 har han forsvart vår uavhengighet og vårt folks verdighet. En av de yngste heltene i Ukraina, sier presidenten.

Hva er Pravyj sektor?

Pravyj sektor, eller Høyre sektor, er blant de mest notoriske fascistiske eller nazistiske organisasjonene i Ukraina. Som Zelenzky bekrefter har de slåss siden 2014 (nemlig på Maidan) og de har dannet et fascistisk frikorps som ikke er underlagt den ukrainske hæren, men kjemper sammen med den.

På de offisielle nettsidene deres kan man se hvordan de smykker seg med fascistiske og nazistiske symboler.

Allerede i 2015 krevde de ny krig i Ukraina. Høyre sektor krever ny krig i Øst-Ukraina

Les: Jødehetsen vokser i Ukraina

I forbindelse med fireårsdagen for nazistenes massakre av 48 mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa holdt fascistorganisasjonen Pravij sektor en demonstrasjon der en av lederne deres, Tatyana Soykina, sa at landet ikke lenger skal tilhøre ”oligarkene og jødene” eller zhidi som hun kalte dem, med en sterkt nedsettende betegnelse.

I april 2018 marsjerte hundrevis av nazister gjennom gatene i Lviv til minne om en avdeling av Waffen SS med mange lokale frivillige. Demonstrantene ropte blant annet ”død over zhidi”. I byen Ternopil i Vest-Ukraina ble et Holocaust-minnested satt fyr på 26. april.

En roma-leir i Lysa Hora bla angrepet av den fascistiske gruppa C14 natt til 21. april og satt fyr på. Sjøl USAs offisielle utenlandsorgan, Radio Free Europe, slår fast at Ukrainas innenriksminister har utnevnt høyreekstremister til framtredende posisjoner og har sett gjennom fingrene med det når slike grupper har brukt vold.

Så langt har det kommet og så fort har det gått. Nå er det blitt mainstream i Norge å hylle nazistiske frontsoldater.

Forrige artikkelLockdown Files: Spillet bak kulissene som førte fram til full stengning av Storbritannia
Neste artikkelPiloter og flyverter fikk hjertestans under flyging og «døde plutselig»