Storbritannia leverer ammunisjon med utarmet uran til Ukraina

0
Den britiske hæren donerer 14 Challenger 2 stridsvogner til Ukraina. (Foto: Si Longworth / MOD)

Britiske stridsvogner som er gitt til Ukraina, vil bli utstyrt med kontroversielle utarmede urangranater, har det kommet frem.

Av Phil Miller, DeclassifiedUK, 21. mars 2023

Phil Miller.

Storbritannia vil sende «panserbrytende ammunisjon som inneholder utarmet uran» til Ukraina, for bruk i stridsvognskvadronen donert av den britiske hæren.

Forsvarsminister baronesse Goldie kom med innrømmelsen i går (20. mars 2023, o.a.) som svar på et skriftlig parlamentarisk spørsmål fra Raymond Jolliffe, 5th Baron Hylton i Overhuset.

Goldie sa: «Slik ammunisjon er svært effektiv for å beseire moderne stridsvogner og pansrede kjøretøy.»

Russland har tidligere advart om at de vil anse bruken av utarmet uran i Ukraina som en «skitten bombe».

Kreml-representanten Konstantin Gavrilov sa i januar: «Hvis Kiev blir forsynt med slike granater til NATOs tunge militære utstyr, vil vi betrakte dette som bruk av skitne atombomber mot Russland, med alle de påfølgende konsekvensene.»

Ammunisjon med utarmet uran har vært knyttet til kreft og fødselsskader. De ble avfyrt i stor utstrekning av allierte styrker i Irak.

Granatene er radioaktive, og forskere mener at deres giftige effekter på menneskers helse kan fortsette å merkes lenge etter at konfliktene er avsluttet.

En talsperson for Det hvite hus nektet å bekrefte om USA leverte slike granater til Ukraina, da han ble spurt av en reporter i januar.

Storbritannia sender 14 Challenger 2 stridsvogner til Ukraina.


Britain supplying depleted uranium rounds to Ukraine

Siden Declassified først publiserte denne historien 21. mars 2023, har Russlands president Vladimir Putin truet med at han «vil måtte svare tilsvarende» mens hans forsvarsminister Sergej Sjoigu sa at det setter verden «færre og færre» skritt unna «atomkollisjon».

Phil Miller.

Phil Miller er Declassified Uks sjefsreporter. Han er forfatter av Keenie Meenie: The British Mercenaries Who Got Away With War Crimes. Følg ham på Twitter på @pmillerinfo

VIS FLERE ARTIKLER

Om bruk av ammunisjon med utarmet uran, se også:

Paying the Price: Killing the Children of Iraq (johnpilger.com)

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelNorman Fentons analyse: vaksinert vs. uvaksinert i Storbritannia
Neste artikkelHolde tyskere nede og russere ute
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.