Opprøret mot Macron i Frankrike fortsetter

0
Fra streikedemonstrasjonene i Frankrike 23. mars 2023. Innfelt finanskapitalens mann Emmanuel Macron

Den politiske kampen i Frankrike likner mer og mer på en borgerkrig mellom den rike eliten med den autoritære nikkedukken Emmanuel Macron i spissen på den ene sida og arbeiderklassen, fagbevegelsen, ungdomsbevegelsen, de fattige og de utstøtte på den andre sida.

De bildene som kommer inn fra Paris, Bordeaux og andre franske byer likner mer på bilder fra en borgerkrig enn bilder fra en av Europas store kulturnasjoner.

Torsdag 23. mars var det igjen over en milllion mennesker ute i franske gater ifølge myndighetenes anslag. Det skriver BBC:

Mer enn en million mennesker gikk ut i gatene over hele Frankrike torsdag, med 119.000 i Paris, ifølge tall fra innenriksdepartementet. Politiet skjøt tåregass mot demonstranter i hovedstaden og 80 personer ble arrestert over hele landet. Demonstrasjonene ble utløst av loven som hevet pensjonsalderen med to år til 64. Fagforeninger har oppfordret til ytterligere protester neste tirsdag, som vil falle sammen med kong Charles IIIs statsbesøk i landet. Han skulle etter planen være i den sørvestlige byen Bordeaux den dagen, hvor en brann oppslukte inngangsdøra til rådhuset torsdag kveld etter en dag med protester og sammenstøt. Det var ikke klart hvem som var ansvarlig for brannen, som raskt ble slukket av brannvesenet.

Macrons regjering fortsetter å bruke grov politivold mot demonstrantene. Hadde noe liknende skjedd i et land Vesten ønsker å ta makta over, hadde statssjefen fort blitt nominert til «månedens Hitler» og kravet om regimeskifte og sanksjoner sittet løst. Macron kan fortsette sitt brutale diktatur fordi han vet at han har ryggdekning fra sine klassefrender i Washington og i europeiske hovedsteder.

Her er noen scener fra de siste demonstrasjonene:

Venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon sier til fransk TV at siden Macron ikke er villig til å komme folket i møtet, vil opprøret fortsette:

Forrige artikkelVindkraft – nå er det sårbare havområder som står for tur
Neste artikkelUSA frykter at det skal bli en fredsavtale i Ukraina