Lockdown Files: Sannheten om fryktkampanjen som skulle tvinge Storbritannia i kne

0
Kilde: The Telegraph

Den britiske avisa The Telegraph har fått tak i store mengder interne meldinger i det britiske regjeringsapparatet som viser hvor kynisk myndighetene løy, manipulerte og brukte frykt og skremsler for å få folk til å bøye seg under de drakoniske koronareglene. 1. mars 2023 hadde avisa flere artikler under fellestittelen: Lockdown Files. Vi har omtalt dem her. Og avsløringene fortsetter. De forteller om helseminister Matt Hancock og hans «prosjekt frykt» og om hvordan BBC ble et redskap for denne kampanjen.

Matt Hancocks plan om å «skremme livskiten av alle» om Covid

Lekkede WhatsApp-meldinger avslører hvordan Storbritannias helseminister håpet å sjokkere publikum til å overholde stadig skiftende lockdownregler I løpet av pandemien strevde tjenestemenn og ministre med hvordan de skulle sikre at offentligheten overholdt stadig skiftende begrensninger.

Et våpen i arsenalet deres var frykt. “We frighten the pants off everyone,” foreslo Matt Hancock i en WhatsApp-melding til sin medierådgiver. Den daværende helseministeren var ikke alene i sitt ønske om å skremme publikum til å overholde reglene. WhatsApp-meldingene som The Telegraph har sett viser hvordan flere medlemmer av Mr Hancocks team engasjerte seg i en slags «Project Fear», der de snakket om hvordan man kan bruke «frykt og skyldfølelse» for å få folk til å adlyde lockdown.

I juni 2020 var antall registrerte Covid-tilfeller bare 689, og regjeringen var bare dager unna å gjenåpne puber, restauranter og frisørsalonger. Men 30. juni 2020 hadde Leicester nettopp gått inn i en lokal lockdown. I en WhatsApp-gruppe kalt «Local Action Committee», rapporterte Emma Dean, Mr Hancocks spesialrådgiver for politikk, tilbake til gruppen et rykte om at Milton Keynes kan være den neste byen som er kastet inn i en lokal lockdown.

Dette ga ammunisjon til å dra i gang fryktkampanjen på nytt.

Regjeringa hadde begynt å publisere en såkalt «overvåkningsliste» over de verst rammede områdene i landet, ikke minst for å rettferdiggjøre og forklare offentligheten behovet for lokale nedstengninger.

Men den 7. oktober 2020 skrotet ministrene publiseringen av lista – tanken var tilsynelatende at tallene økte og at det ville få innbyggere og politikere på steder som Leicester til å stille spørsmål ved hvorfor de ble trukket ut for lokale nedstengninger.

«Project Fear»-forfattere diskuterte når de skulle «distribuere» en ny Covid-variant

I en melding sa kabinettsekretær Simon Case at «frykt-/skyldfaktoren» var «viktig» for å «øke opp meldingene» under den tredje nasjonale nedstengninga i januar 2021.

I en WhatsApp-samtale den 13. desember, innhentet av The Telegraph, informerte Damon Poole, en av Mr Hancocks medierådgivere, sjefen sin om at Tory-parlamentsmedlemmer var «rasende allerede over utsiktene» til strengere Covid-tiltak og foreslo «vi kan få en topp med ny variant».

Kommentaren antydet at de trodde belastningen kunne være nyttig for å forberede grunnen for en fremtidig nedstengning og tøffere restriksjoner i oppkjøringen til julen 2020.

Hancock svarte da: «Vi skremmer buksene av alle med den nye varianten.»

Mr Poole var enig og sa: «Jepp, det er det som vil få til en skikkelig endring.»

Diskusjonen kom to dager etter at Hancock ble informert om fremveksten av en ny variant – kjent som alfa- eller Kent-varianten, i desember 2020. En økning i tilfeller førte senere til at julen ble avlyst 19. desember.

Hancock uttrykte sin bekymring for at samtaler om Brexit ville dominere overskrifter og redusere virkningen, og spurte Poole om hans medieråd. «Når distribuerer vi den nye varianten,» spurte Hancock.

«De forferdelige konsekvensene av Matt Hancocks skremmetaktikk for lockdown»

I en annen artikkel i The Telegraph skriver Isabel Oakeshott om de forferdelige psykiske konsekvensene som fulgte av Hancocks skremselspropaganda. Hun viser til en skjebne, en fentenårig guttunge som ble så skremt av fryktpropagandaen at han endte med å ta livet av seg. Mora hans forsøkte å holde ham vekk fra TVen der frykten ble spredt, men lyktes ikke.

«Han bet neglene ned til beinet. Han var bokstavelig talt redd for lufta han pustet inn. Han hadde på seg en maske overalt, sier moren.

Isabel Oakeshott skriver at politikerne og byråkratene ikke brydde seg om konsekvene av fryktkampanjene sine, bare om sin egen posisjon på meningsmålingene.

BBC var med på sammensvergelsen mot publikum

Janet Daley skriver The BBC conspired in the campaign of fear that kept Britain locked up.

Ministre og kringkastere behandlet kampen mot viruset som en krig – noe som rettferdiggjorde å knuse all dissens.

Det handlet ikke om vitenskap, det handlet om politikk. Det var åpenbart så snart regjeringen begynte å snakke om å FollowThe Science som om det var en fast mengde av åpenbare sannheter. Ingen som kan noe om vitenskap kunne si noe slikt med mindre de var engasjert i en bevisst villedende kampanje for offentlig tvang.

Den rene absurditeten og meningsløsheten ved så mange av restriksjonene på det normale livet burde ha avslørt spillet: dette programmet ble laget for å skremme til ikke å informere og for å få tvil eller skepsis til å fremstå som moralsk uansvarlig – som er nøyaktig det motsatte av hva vitenskapen gjør. Men de av oss som fordømte alt dette på den tiden, protesterte ikke bare mot et intellektuelt svik – men også mot avviklingen av en tradisjon med åpen argumentasjon og rasjonell debatt som hadde skapt den moderne verden.

Det man manipulerte med her var forholdene som gjør livet gjenkjennelig menneskelig: intimitetene og båndene som er det vi vinner på personlige relasjoner og følelsesmessig helse. Mye av dette gikk langt utover det vi generelt anser som autoritarisme: selv den østtyske Stasi forbød ikke barn å klemme besteforeldrene sine, eller forbød seksuelle forhold mellom mennesker som bodde i forskjellige husholdninger.

Lockdown Files viser at BBC var helt og fullt med på fryktkampanjen og spilte en sentral rolle i å piske folk på geledd.

Det samme skjedde i Norge

Å se avsløringene i Storbritannia er for Norge å se seg sjøl i speilet. Ministrene, helsebyråkratene og mediene gjorde akkurat det samme hos oss. Ved daglige overdoser med fryktkampanjer og stadig vekslende, sjølmotsigende og meningsløse «tiltak», restriksjoner, påbud og ordre holdt de befolkninga nede i frykt og villrede. Vi få som opponerte ble angrepet, forsøkt latterliggjort eller simpelthen forsøkt tiet i hjel. Og Janet Daley har rett: kampanjene, påbudene, frihetsberøvelsen og hatbudkspene mot enhver opposisjon gikk DDR en høy gang.

Eller som i Italia: Ikke en gang Mussolini forsøkte å nekte folk å treffe hverandre, lage fester, arrangere brylupper, gå i begravelser ellr delta i gudstjenester. Men det gjorde regjeringa Draghi med Solberg hakk i hæl. Og alle «redaktørstyrte medier» fra VG til Klassekampen kappet om å være den flinkeste gutten i klassen. Uten mediene hadde det vært umulig å tvinge folk i kne til de grader som det som ble gjort.

Forrige artikkelArktis: Den nye kalde krigens vinder uler ved polarsirkelen
Neste artikkelFlertallet vil ha fred