Kinas Xi skal møte Putin og snakke med Zelensky etterpå, mulige fredsforhandlinger?

0
Xi Jinping ble nylig gjenvalgt til president i Kina / Foto: Xinhua

Kina lanserte nylig en 12-punkts fredsplan for Ukraina-krigen

Av Dave DeCamp, Anti-War, 13. mars 2023

Dave DeCamp.

Kinas president Xi Jinping planlegger å snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelensky for første gang siden den russiske invasjonen av Ukraina ble lansert, melder The Wall Street Journal mandag.

Rapporten, som siterte folk som er kjent med saken, sa at Xi også planlegger å møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva neste uke og sannsynligvis vil holde sin samtale med Zelensky etter reisen til Russland.

Rapporten indikerer at Xi ønsker å megle mellom de to sidene og kommer etter at Beijing ga ut en 12-punkts fredsplan for konflikten i Ukraina, som konsentrerer seg om å kreve en pause i kampene og en gjenopptakelse av fredssamtaler.

Zelensky uttrykte åpenhet for Kinas forslag, men det ble avvist av president Biden og andre amerikanske embetsrepresentanter. Biden avviste helt ideen om at Kina skulle megle i en slutt på krigen som ikke bare ville være gunstig for Russland.

Men Kinas meklingsevner fikk nettopp et stort løft etter at Iran og Saudi-Arabia kunngjorde at de planlegger å normalisere forholdet, en avtale som ble meglet frem av Kina og kom etter dager med forhandlinger i Beijing. Teheran og Riyadh er gamle regionale rivaler og har ikke hatt formelle diplomatiske forbindelser siden 2016.

Gjennom hele konflikten i Ukraina har Kina bedt om våpenhvile og forhandlinger. USA anklaget nylig Beijing for å vurdere å bevæpne Russland, men ga ingen bevis for påstanden. Det er ingen tegn til at Kina har bestemt seg for å ta et slikt skritt, ettersom kinesiske tjenestemenn har advart om å sende våpen som skal brukes i krigen, noe som bare ville forlenge krigshandlingene.


Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

China’s Xi to Speak With Zelensky, Meet With Putin

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Les: Kinas forslag til løsning på krisa i Ukraina

Forrige artikkelKrig som bestilt?
Neste artikkelTidligere sikkerhetsrådgiver i USA: «Ødelegg Taiwans halvlederfabrikker hvis Kina går til krig»
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.