Kinas forslag til løsning på krisa i Ukraina

0
Illustrasjon: Global Times

Både land og suverene territorier må respekteres.

Den er lagt ut på Kinas utenriksdepartements offisielle side.


Punkt 4 summerer hovedinnholdet:

«Gjenoppta fredssamtalene. Dialog og forhandlinger er den eneste levedyktige løsningen på Ukraina-krisen.»

1. Respektere alle lands suverenitet. Universelt anerkjent internasjonal lov, inkludert formålene og prinsippene i FNs pakt, må overholdes strengt. Alle lands suverenitet, uavhengighet og territorielle integritet må opprettholdes effektivt. Alle land, store som små, sterke eller svake, rike eller fattige, er likeverdige medlemmer av det internasjonale samfunnet. Alle parter bør i fellesskap opprettholde de grunnleggende normene som styrer internasjonale relasjoner og forsvare internasjonal rettferdighet og rettferdighet. Lik og enhetlig anvendelse av folkeretten bør fremmes, mens dobbeltmoral må avvises.

2. Å forlate den kalde krigens mentalitet. Sikkerheten til et land bør ikke forfølges på bekostning av andre. Sikkerheten i en region bør ikke oppnås ved å styrke eller utvide militære blokker. De legitime sikkerhetsinteressene og bekymringene til alle land må tas på alvor og behandles på riktig måte. Alle parter bør, etter visjonen om felles, omfattende, samarbeidende og bærekraftig sikkerhet og med tanke på den langsiktige freden og stabiliteten i verden, bidra til å skape en balansert, effektiv og bærekraftig europeisk sikkerhetsarkitektur. Alle parter bør motsette seg jakten på egen sikkerhet på bekostning av andres sikkerhet, forhindre blokk-konfrontasjon og arbeide sammen for fred og stabilitet på det eurasiske kontinentet.

3. Opphør av fiendtligheter. Alle parter må holde seg rasjonelle og utvise tilbakeholdenhet, unngå å blåse til ilden og forverre spenninger, og forhindre at krisen forverres ytterligere eller til og med kommer ut av kontroll. Alle parter bør støtte Russland og Ukraina i å jobbe i samme retning og gjenoppta direkte dialog så raskt som mulig, for gradvis å deeskalere situasjonen og til slutt oppnå en omfattende våpenhvile.

4. Gjenoppta fredssamtalene. Dialog og forhandlinger er den eneste levedyktige løsningen på Ukraina-krisen. Alle anstrengelser som bidrar til en fredelig løsning av krisen må oppmuntres og støttes. Det internasjonale samfunnet bør forbli forpliktet til den rette tilnærmingen for å fremme samtaler for fred, hjelpe partene i konflikten med å åpne døren til et politisk oppgjør så snart som mulig, og skape betingelser og plattformer for gjenopptakelse av forhandlinger. Kina vil fortsette å spille en konstruktiv rolle i denne forbindelse.

5. Løse den humanitære krisen. Alle tiltak som bidrar til å lette den humanitære krisen må oppmuntres og støttes. Humanitære operasjoner bør følge prinsippene om nøytralitet og upartiskhet, og humanitære spørsmål bør ikke politiseres. Sivilbefolkningens sikkerhet må beskyttes effektivt, og det bør settes opp humanitære korridorer for evakuering av sivile fra konfliktsoner. FN bør støttes i å spille en koordinerende rolle i å kanalisere humanitær bistand til konfliktsoner.

6. Beskytte sivile og krigsfanger (POWs). Partene i konflikten bør strengt overholde internasjonal humanitær lov, unngå å angripe sivile eller sivile anlegg, beskytte kvinner, barn og andre ofre for konflikten, og respektere de grunnleggende rettighetene til krigsfanger. Kina støtter utvekslingen av krigsfanger mellom Russland og Ukraina, og oppfordrer alle parter til å skape gunstigere forhold for dette formålet.

7. Holde atomkraftverk trygge. Kina motsetter seg væpnede angrep mot atomkraftverk eller andre fredelige atomanlegg, og oppfordrer alle parter til å overholde internasjonal lov inkludert sikkerhetskonvensjonen (CNS) og resolutt unngå menneskeskapte atomulykker. Kina støtter Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i å spille en konstruktiv rolle i å fremme sikkerheten og sikkerheten til fredelige atomanlegg.

8. Redusere strategisk risiko. Atomvåpen må ikke brukes og atomkriger må ikke utkjempes. Trusselen eller bruken av atomvåpen bør motarbeides. Atomspredning må forhindres og atomkrise unngås. Kina motsetter seg forskning, utvikling og bruk av kjemiske og biologiske våpen av ethvert land under noen omstendigheter.

9. Tilrettelegging for korneksport. Alle parter må implementere Black Sea Grain Initiative signert av Russland, Tyrkia, Ukraina og FN fullt ut og effektivt på en balansert måte, og støtte FN i å spille en viktig rolle i denne forbindelse. Samarbeidsinitiativet om global matsikkerhet foreslått av Kina gir en gjennomførbar løsning på den globale matkrisen.

10. Stoppe ensidige sanksjoner. ensidige sanksjoner og maksimalt press kan ikke løse problemet; de skaper bare nye problemer. Kina motsetter seg ensidige sanksjoner som ikke er godkjent av FNs sikkerhetsråd. Relevante land bør slutte å misbruke unilaterale sanksjoner og «langarmsjurisdiksjon» mot andre land, for å gjøre sin del i å deskalere Ukraina-krisen og skape betingelser for utviklingsland til å vokse sine økonomier og bedre livene til folket sitt.

11. Holde industri- og forsyningskjeder stabile. Alle parter bør oppriktig opprettholde det eksisterende verdensøkonomiske systemet og motsette seg å bruke verdensøkonomien som et verktøy eller våpen for politiske formål. Felles innsats er nødvendig for å dempe smitteeffekten av krisen og forhindre at den forstyrrer internasjonalt samarbeid innen energi, finans, mathandel og transport og undergraver den globale økonomiske oppgangen

12. Fremme gjenoppbygging etter konflikt. Det internasjonale samfunnet må iverksette tiltak for å støtte gjenoppbygging etter konflikt i konfliktsoner. Kina er klar til å yte bistand og spille en konstruktiv rolle i denne bestrebelsen.


Oversatt av Malvind Børresen.


Noen foreløpige reaksjoner på Kinas fredsplan:

What is China’s peace proposal on how to end Ukraine war?

Ukraine sees some merit in Chinese peace plan

U.S. dismisses China’s Ukraine peace proposal

Forrige artikkelEndringene i WHOs statutter vil innføre et internasjonalt diktatur
Neste artikkelFosen: det kan se ut som staten vil ikke flytte vindturbinene, men samene!