Tidligere sikkerhetsrådgiver i USA: «Ødelegg Taiwans halvlederfabrikker hvis Kina går til krig»

0
Fotomontasje: The Grayzone

En voksende mengde bevis tyder på at USA vil ødelegge den globale økonomien framfor å la Kina ta kontrollen over Taiwans halvlederfabrikker.

Av Alexander Rubinstein, The Grayzone, 13. mars 2023.

Alexander Rubinstein.

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Robert C. O’Brien, har antydet en skummel amerikansk beredskapsplan i tilfelle en kinesisk invasjon av Taiwan. I stedet for å se Taiwans halvlederfabrikker falle i hendene på Kinas kommunistiske parti, vil USA og dets allierte ganske enkelt «gjøre en Nord Stream».

«USA og dets allierte kommer aldri til å la disse fabrikkene falle i kinesiske hender,» sa O’Brien til Semafor, et nyhetsbyrå som har blitt finansiert av den fengslede demokratiske finansmannen Sam Bankman-Fried og hans bror. O’Brien fortsatte med å sammenligne ødeleggelsen av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) med Winston Churchills bombing av en fransk marineflåte etter landets kapitulasjon til Nazi-Tyskland.

Halvledere laget i Taiwan er nødvendige for at alt fra smarttelefoner til biler skal fungere. Taiwan produserer rundt 65 prosent av verdens halvledere og nær 90 prosent av de avanserte brikkene. Årlig produseres en tredjedel av all ny datakraft som genereres globalt i Taiwan. Det amerikanske nasjonale sikkerhetsrådet anslår at tapet av TSMC «kan påføre verdensøkonomien ødeleggelser for mer enn 1 billion dollar.» (1 billion er 1000 milliarder, o.a.)

Etter hvert som spenningen øker over Taiwanstredet, har det amerikanske finansdepartementet publisert minst to studier om «den generelle markedseffekten av en invasjon», mens National Security Council gjennomfører en studie om «halvledere og USAs avhengighet av TSMC».

TSMCs avanserte brikker brukes i «alle store amerikanske forsvarssystemer og plattformer», noe som gjør dem til en viktig byggestein i det amerikanske imperiet.

Gitt disse faktaene, er det høyst sannsynlig at ødeleggelse av Taiwans chipproduksjonsanlegg eventuelt vil være den mest skadelige økonomiske sabotasjehandlingen i historien.

Etter å ha tjent i ledende stillinger i de tre administrasjonene som gikk foran Bidens, er få private amerikanske borgere bedre posisjonert til å ta imot og videreføre synspunktene til nasjonale sikkerhetseliter enn O’Brien. Som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver reiste han til Arizona i 2020 for å gratulere statens guvernør med åpningen av en TSMC-fabrikk på 12 milliarder dollar i staten, og brukte anledningen som en plattform for å agitere mot kinesisk kommunisme. «La oss være klare på ett punkt, det kinesiske kommunistpartiet er en marxist-leninistisk organisasjon. Partiets generalsekretær Xi Jinping ser på seg selv som Josef Stalins etterfølger», erklærte O’Brien.

Ironisk nok var det det globale kapitalistiske systemet som muliggjorde framveksten til Kinas nå dominerende industrielle kapasitet. Ifølge William Alan Reinsch, en seniorrådgiver ved Washingtons ledende anti-Kina-tenketank, Center for Strategic and International Studies (CSIS), plasserte chipprodusenter i utviklede land sine fabrikker i «lavtlønnsland uten fagforeninger og uten miljøkrav» for å maksimere profitten.

Nå, med en så viktig industri lokalisert på kinesisk territorium, slutter O’Brien seg til et kor av utenrikspolitiske hardlinere som trygler om ekstreme tiltak mot Kina.

Overskrift i Bloomberg.

Som Bloomberg rapporterte i oktober 2022, har tidligere tjenestemenn med bånd til Pentagon oppfordret Biden-administrasjonen til å ødelegge Taiwans halvlederindustri i tilfelle et kinesisk militærangrep. Kanalen siterte Elbridge Colby, en rabiat anti-Kina tidligere tjenestemann i Pentagon, som proklamerte: «Vi kan ikke tillate at en så verdifull egenkapital faller i kinesiske hender, jeg tror det ville være galt.»

I fjor ba US Army War Colleges mest nedlastede rapport om en tilsvarende hensynsløs strategi. «Fra starten av bør USA og Taiwan legge planer for en målbevisst strategi for den brente jords taktikk som vil gjøre Taiwan ikke bare uattraktivt om det noen gang blir tatt med makt, men direkte kostbart å vedlikeholde,» foreslo dokumentet . «Dette kan gjøres mest effektivt ved å true med å ødelegge anlegg som tilhører Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, den viktigste brikkeprodusenten i verden og Kinas viktigste leverandør.» (s. 30)

«En automatisk mekanisme kan utformes, som vil bli utløst når en invasjon ble bekreftet,» foreslo rapporten, og la til at USA og dets allierte kunne «gi tilflukt» til taiwanske arbeidere i sektoren, mens Taipei kunne lage «og offentliggjøre planer» om å ødelegge fastlandets chip-fabrikasjonslinjer gjennom å bruke cruise- og ballistiske missiler, inkludert mot Semiconductor Manufacturing International Corporation-anlegget i Shanghai. Dokumentet foreslo også en «forhåndsplanlagt sanksjonskampanje mot enhver chipeksport til Kina.»

Tenketanken CSIS kjørte en nylig serie med 24 krigsspill som satte det amerikanske militæret mot Kina etter en hypotetisk invasjon av Taiwan i 2026. I simuleringene mistet USA dusinvis av skip, hundrevis av fly og titusenvis av tjenestepersonell, mens «Taiwan så sin økonomi bli ødelagt.»


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

Former US natsec advisor: destroy Taiwan semiconductor factories if China invades

Forrige artikkelKinas Xi skal møte Putin og snakke med Zelensky etterpå, mulige fredsforhandlinger?
Neste artikkelBankenes korthus fortsetter å rase – de globale markedene skjelver
Alexander Rubinstein
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.