I Moskva begravde Xi og Putin Pax Americana

0
Xi Jinping og Vladimir Putin med avtaledokumentene etter møtene i Moskva. / Foto: Xinhua

I Moskva denne uka avslørte de kinesiske og russiske lederne sin felles forpliktelse til å redesigne den globale orden, et foretak som «man ikke har sett på 100 år».

Av Pepe Escobar, 22. mars 2023

Pepe Escobar.

Det som nettopp har funnet sted i Moskva er intet mindre enn et nytt Jalta, som forøvrig ligger på Krim. Men i motsetning til det betydningsfulle møtet mellom USAs president Franklin Roosevelt, den sovjetiske lederen Joseph Stalin og den britiske statsministeren Winston Churchill på Sovjetunionens Krim i 1945, er dette første gang på kanskje fem århundrer at ingen politisk leder fra vest setter den globale dagsorden.

Det er Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin som nå driver det multilaterale, multipolare showet. Vestlige eksepsjonalister kan bruke sine gråtekonerutiner så mye de vil: ingenting vil endre den spektakulære optikken og den underliggende substansen i denne verdensordenen som er under utvikling, spesielt for det globale sør.

Hva Xi og Putin har tenkt å gjøre ble forklart i detalj før toppmøtet deres, i to Op-Eds skrevet av presidentene selv. Som en svært synkronisert russisk ballett, ble Putins visjon lagt ut i Folkets dagblad i Kina, med fokus på et «fremtidsrettet partnerskap», mens Xis ble publisert i Russian Gazette og RIA Novosti, med fokus på et nytt kapittel i samarbeid og felles utvikling.

Helt fra starten av toppmøtet drev talene til både Xi og Putin NATO-publikummet inn i et hysterisk vanvidd av sinne og misunnelse: Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova fanget perfekt stemningen da hun bemerket at vesten «skummet om munnen». .»

Forsiden til Russian Gazette på mandag var ikonisk: Putin turnerte nazifrie Mariupol, småprater med innbyggere, side om side med Xis kronikk. Det var, i et nøtteskall, Moskvas kortfattede svar på Washingtons MQ-9 Reaper-stunt og den internasjonale straffedomstolens (ICC) kengurudomstoler. «Skum om munnen» så mye du vil; NATO er i ferd med å bli grundig ydmyket i Ukraina.

Under deres første «uformelle» møte snakket Xi og Putin i ikke mindre enn fire og en halv time. På slutten eskorterte Putin personlig Xi til limousinen hans. Denne samtalen var den virkelige saken: kartlegging av multipolaritetslinjene – som starter med en løsning for Ukraina.

Forutsigbart nok var det svært få lekkasjer fra sherpaene, men det var ganske betydelige lekkasjer på deres «dybdeutveksling» i Ukraina. Putin understreket høflig at han respekterer Kinas posisjon – uttrykt i Beijings 12-punkts konfliktløsningsplan, som har blitt fullstendig avvist av Washington. Men den russiske posisjonen forblir jernkledd: demilitarisering, ukrainsk nøytralitet og fastslåing av nye fakta på bakken.

Les: Kinas forslag til løsning på krisa i Ukraina

Parallelt utelukket det russiske utenriksdepartementet fullstendig en rolle for USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i fremtidige Ukraina-forhandlinger: de anses ikke som nøytrale meklere.

Et multipolart lappeteppe

Dagen etter handlet alt om forretninger: alt fra energi og «militærteknisk» samarbeid til å forbedre effektiviteten til handels- og økonomiske korridorer som går gjennom Eurasia.

Russland rangerer allerede som den fremste naturgassleverandøren til Kina – og overgår Turkmenistan og Qatar – det meste via den 3000 km lange Power of Siberia-rørledningen som går fra Sibir til Kinas nordøstlige Heilongjiang-provins, lansert i desember 2019. Forhandlinger om Power of Siberia II rørledningen via Mongolia går raskt fremover.

Kinesisk-russisk samarbeid innen høyteknologi vil gå gjennom taket: 79 prosjekter til over 165 milliarder dollar. Alt fra flytende naturgass (LNG) til flykonstruksjon, maskinverktøykonstruksjon, romforskning, agroindustri og oppgraderte økonomiske korridorer.

Den kinesiske presidenten sa eksplisitt at han ønsker å knytte New Silk Road-prosjektene til Eurasia Economic Union (EAEU). Denne BRI-EAEU-interpolasjonen er en naturlig evolusjon. Kina har allerede signert en økonomisk samarbeidsavtale med EAEU. Den russiske makroøkonomiske uber-strategen Sergey Glazyevs ideer bærer endelig frukter.

Og sist, men ikke minst, vil det være et nytt driv mot gjensidige oppgjør i nasjonale valutaer – og mellom Asia og Afrika og Latin-Amerika. For alle praktiske formål støttet Putin rollen til den kinesiske yuanen som den nye handelsvalutaen mens de komplekse diskusjonene om en ny reservevaluta støttet av gull og/eller råvarer fortsetter.

Denne felles økonomiske/forretningsoffensiven knytter seg til den samordnede Russland-Kina diplomatiske offensiven for å omskape store deler av Vest-Asia og Afrika.

Kinesisk diplomati fungerer som  matryoshka  (russiske stabledukker) når det gjelder å levere subtile meldinger. Det er langt fra tilfeldig at Xis reise til Moskva nøyaktig sammenfaller med 20-årsjubileet for den amerikanske «Shock and Awe» (sjokk og ærefrykt, o.a.) og den ulovlige invasjonen, okkupasjonen og ødeleggelsen av Irak.

Parallelt ankom over 40 delegasjoner fra Afrika Moskva dagen før Xi for å delta i en parlamentarisk konferanse «Russland-Afrika i den multipolare verden» – en oppkjøring til det andre toppmøtet mellom Russland og Afrika neste juli.

Les: Vladimir Putins erklæring til de afrikanske lederne

Området rundt Dumaen så ut akkurat som de gamle ikke-allierte dagene da det meste av Afrika hadde svært tette antiimperialistiske forbindelser med Sovjetunionen.

Putin valgte akkurat dette øyeblikket for å avskrive mer enn 20 milliarder dollar i afrikansk gjeld.

I Vest-Asia opptrer Russland-Kina totalt synkronisert. Saudi-Iran-tilnærmingen ble faktisk satt i gang av Russland i Bagdad og Oman: det var disse forhandlingene som førte til signeringen av avtalen i Beijing. Moskva koordinerer også tilnærmingsdiskusjonene mellom Syria og Tyrkia. Russisk diplomati med Iran – nå under strategisk partnerskap – holdes på et eget spor.

Diplomatiske kilder bekrefter at kinesisk etterretning, via egne undersøkelser, nå er fullt forsikret om Putins enorme popularitet over hele Russland, og til og med innenfor landets politiske eliter. Det betyr at konspirasjoner av typen regimeskifte er uaktuelt. Dette var grunnleggende for Xis og Zhongnanhais (Kinas sentrale hovedkvarter for parti- og statstjenestemenn) beslutning om å «satse» på Putin som en pålitelig partner i de kommende årene, med tanke på at han kan stille opp og vinne det neste presidentvalget. Kina handler alltid om kontinuitet.

Så Xi-Putin-toppmøtet beseglet definitivt Kina-Russland som omfattende strategiske partnere på lang sikt, forpliktet til å utvikle seriøs geopolitisk og geoøkonomisk konkurranse med synkende vestlige hegemoner.

Dette er den nye verdenen som ble født i Moskva denne uka. Putin definerte det tidligere som en ny anti-kolonial politikk. Det er nå lagt ut som et multipolart lappeteppe. Det er ingen vei tilbake når det gjelder rivingen av restene av Pax Americana.

«Endringer som ikke har skjedd på 100 år»

I Before European Hegemony: The World System AD 1250-1350 bygde Janet Abu-Lughod en nøye konstruert fortelling som viser den rådende multipolare ordenen da Vesten «sakket etter ‘Orienten’.» Seinere «dro Vesten seg bare foran fordi» Orienten midlertidig var i uorden.»

Vi kan være vitner til et tilsvarende historisk skifte som er i ferd med å oppstå, med en gjenoppliving av konfusianismen (respekt for autoritet, vekt på sosial harmoni), likevekten som er iboende i Tao, og den åndelige kraften til østlig ortodoksi. Dette er virkelig en sivilisasjonskamp.

Moskva, som endelig ønsket velkommen til vårens første solfylte dager, ga denne uka en livaktig illustrasjon av «uker der tiår skjer» sammenlignet med «tiår der ingenting skjer».

De to presidentene tok farvel på en betegnede måte.

Xi: «Nå er det endringer som ikke har skjedd på 100 år. Når vi er sammen, driver vi disse endringene.»

Putin: «Jeg er enig.»

Xi: «Vær forsiktig, kjære venn.»

Putin: «Ha en trygg reise.»

Her er en ny dag som gryr, fra landene til den oppstående solas land til de eurasiske steppene.


Denne artikkelen ble først publisert i The Cradle:

In Moscow, Xi and Putin bury Pax Americana

Forrige artikkelNATOs aggresjon mot Jugoslavia i 1999 var det globale vendepunktet
Neste artikkelSjølforsyning og beredskap – det kan ikke være bøndenes ansvar å sikre matproduksjon i Norge
Pepe Escobar
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.