Bankenes korthus fortsetter å rase – de globale markedene skjelver

0

I artikkelen Bankkollapsen i USA – hvorfor kommer den? skrev vi at kollapsen til Silicon Valley Bank (SVB) bare er en første dominobrikke i et ras som kommer til å bli mye større. Vi forklarte at den nåværende bankkrisa har sine røtter tilbake til sommeren 2019 da G7-landenes sentralbankledere bare kunne konstatere at den krisa som da allered hadde begynt ville bli den største noensinne.

14. mars 2023 peker overskriftene i Financial Times på at vi er på ballen:

Bank sell-off spreads to Japan as SVB collapse shakes global markets

Large US banks inundated with new depositors as smaller lenders face turmoil

US capitalism is ‘breaking down before our eyes’, says Ken Griffin

En svært pikant detalj er at topplederne i SVB meget godt visste hvilken vei det bar, så de solgte unna så mye de kunne før kollapsen for å berge mye av formuen sin:

En annen pikant detalj er at finanssjef Joseph Gentile i SVB inntil 2007 var sjef i Lehman Brothers Global Investment Bank før den kollapset i 2008 og utløste den forrige finanskrisa. Dette skriver Newsweek.

De store bankene er langt verre stilt

Alle bankene sitter med store mengder derivater, det oligarken og multimillliardæren Warren Buffet kaller «finansielle masseødeleggelsesvåpen». Dette er fullstendig fiktive «verdier», og i en kollaps vil de forsterke raset.

Lista over bankenes derivatmengder viser at SVB bare er en spurv i denne tranedansen:

Og vi ser hvordan de største bankene i USA skjelver:

USAs kapitalisme «bryter sammen foran øynene våre»

Ken Griffin, grunnlegger av hedgefondet Citadel, sa at redningspakken for Silicon Valley Bank som ble avduket av amerikanske regulatorer, viser at amerikansk kapitalisme «bryter sammen foran øynene våre».

Griffin sa til Financial Times at den amerikanske regjeringen ikke burde ha grepet inn for å beskytte alle SVB-innskytere etter kollapsen av den Santa Clara-baserte banken fredag.

«USA skal være en kapitalistisk økonomi, og den bryter sammen foran øynene våre,» sa han i et intervju mandag, en dag etter at amerikanske regulatorer lovet å beskytte alle innskytere i SVB – selv de med saldo over den føderale forsikringsgrensa på 250 000 dollar.

Anna Eshoo (D) som er representant i Kongressen fra California kalte kollapsen til SVB for et «jordskjelv med styrke 7,9 på Richters skala». Og finansminister Janet Yellen tok straks et videomøte med Jay Powell, som er sjef for The Fed og Martin Gruenberg, som er sjef for The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Sammen klekte de ut redningsplanen for SVBs innskytere ifølge Financial Times. Få timer etterpå hadde de fått Bidens godkjenning av planen.

Men de biter seg jo i halen fordi det som virkelig fikk snøballen til å rulle i de bankene som nå er de facto konkurs var den nye rentepolitikken til The Fed der mange år med nærmest nullrente er erstattet med raskt økende styringsrente.

Japanske banker er veldig sterkt eksponert overfor bankkrisa i USA siden de sitter med enorme mengder dollarobligasjoner. De verdiene som er i spill er på 2,29 billioner (1000 milliarder) yen, skriver Bloomberg.

Reuters melder at bankkrisa i USA har sendt sjokkbølger inn i det globale bankmarkedet. Samtidig melder Reuters at russiske Sperbank, som opprinnelig ble hardt rammet av sanksjonene, er kommet sterkt tilbake og forventer rekordhøy profitt i 2023.

Forrige artikkelTidligere sikkerhetsrådgiver i USA: «Ødelegg Taiwans halvlederfabrikker hvis Kina går til krig»
Neste artikkelSeymour Hersh: Hatet mot Putin får amerikanske tjenestemenn til å «gjøre dumme ting»