67 prosent av norsk vindkraft eies av utenlandske selskaper

0
Skjermdump fra NRK. Tekstet av oss.

NRK har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om en oversikt over eierskapet i norsk vindkraft.

«Ifølge overingeniør Carl Andreas Veie i Seksjon for kraftsituasjon og ressurser i NVE er 67,4 prosent av den norske vindkraften i dag eid av utenlandske selskaper.

Ifølge NVE er 55 av 65 vindkraftverk som er i drift i Norge helt eller delvis eid av utenlandske selskaper.«

Dette er de store utenlandske eierne av vindkraft

I 2020 lagde NRK en oversikt over hvilke de utenlandske eierne av norsk vingkraftindustri er. Det kan ha blitt noen endringer etter det, men i grove trekk stemmer den nok godt i dag også:

Åtte av de ti største eierne i norsk vindkraft er utenlandske kapitalforvaltere. Disse setter opp egne fond for å finansiere vindkraftprosjekter, og disse er igjen eid av mange mindre investorer:

  • Luxcara – kapitalforvalter med hovedkontor i Hamburg som satser på fornybar energi. I Norge opererer de gjennom selskapet Hyfe Holding GMBH Forvalter ifølge egne opplysninger over 1,2 millarder euro. Eier Egersund vindkraftverk og den såkalte Bjerkreim-klyngen.
  • Credit Suisse – sveitsisk bank med sete i Zürich, som gjennom sitt datterselskap Credit Suisse Energy Infrastructure Partners, CSEIP, forvalter et fond for eierskap i Fosen Vind DA gjennom selskapet Nordic Wind. Investorer i dette fondet er forsikringskonsernet Talanx og de finske og tyske pensjonsfondene ELO, WWDA og WPJ. Credit Suisse er en av de største aktørene på investeringer i kraftbransjen. Fondet er deleier av Fosen Vind og heleier av Nygårdsfjellet, Ånstadblåheia og Sørfjord vindkraftverk i Nordland.
  • BlackRock – ifølge Reuters verdens største investeringsfond, basert i USA. Investerer i Norge gjennom Global Renewable Fund, som igjen er eid av en rekke investorer. Eier Tellenes vindkraftverk i Rogaland og Guleslettene i Vestland.
  • BKW Energi – sveitsisk kraftselskap som er eid av kantonen Bern og det tyske energiselskapet E.On. Eier Marker Vindpark og en andel av Fosen Vind.
  • SWM Stadtwerke München – Er det kommunale kraftselskapet til byen München syd i Tyskland. Samarbeider med Trønderenergi og er eier av selskapet Midgard, med vindkraftverk på Frøya, Hundhammerfjellet, Sørmarkfjellet og Stokkfjellet i tillegg til å være hovedeier av Raskiftet vindkraftverk i Trysil
  • Prime Capital – Kapitalforvalter med hovedkontor i Frankfurt. Forvalter over 16 milliarder euro. Eier vindkraftanleggene Kvitfjell og Raudfjell i Troms gjennom selskapet Nordlicht Holding. Den egentlige investoren her er et pensjonsfond for tyske leger og helsepersonell, Ärzteversorgung Westfalen-Lippe
  • SUSI Renewables – sveitsisk fondsforvalter spesialisert på investeringer i fornybar energi. Forvalter 1,2 millarder euro. Reklamerer med en bærekraftig målsettting for å nå et karbonfritt samfunn ved å skape gode avkastningsmuligheter for klientene. Eier Tonstad vindkraftverk i Agder.
  • Aquila Capital – tysk forvaltningsselskap for investeringer i fornybar energi, eiendom og grønn infrastruktur, med hovedkontor i Hamburg. Forvalter over 10 milliarder euro. I Norge er de medeiere av Midtfjellet vindpark i Vestland og heleiere av Øyfjellet vindkraftverk i Nordland.

BlackRocks to vindkraftverk i Norge, Tellenes i Rogaland og Guleslettene i Vestland fylke, har solgt kraften til Google og aluminiumsprodusenten Alcoa.

Credit Suisse er deleier i Fosen Vind DA gjennom selskapet CSEIP, som igjen er eid av tyske forsikringsselskap og pensjonsfond, og et finsk pensjonsfond.

Oljefondet er en stor eier i BlackRock og i Credit Suisse. Så Oljefondet fungerer som kassakreditt for selskapene som plyndrer norske naturressurser. Men fondet får ikke lov til å investere i å skape norske arbeidsplasser.

Norge som koloni og Støres regjering som kompradorer

Det er altså utenlandsk storkapital som profitterer på ødeleggelsen av norsk natur med vindtrubinpesten som nå sprer seg over hele landet. Her er Norge en koloni under utenlandsk kapital, og Støres regjering, og Solbergs regjering før den, opptrer som kompradorer for utenlandsk kapital.

En komprador er etter ordbokdefinisjonen «en person som opptrer som agent for utenlandske organisasjoner som driver med investeringer, handel eller økonomisk eller politisk utbytting». Oversatt fra oxforddictionaries.com. Oxford University Press.

Begrepet passer perfekt på den regjeringa vi har.

Forrige artikkel«Skitten strøm» fra vindturbiner utelukker reindrift
Neste artikkelBlackRocks tyranniske ESG agenda