Washington Post: – Forsøkene på å isolere Russland har mislykkes

0
Indias statsminister Modi i passiar med president Putin.

Hovedstrømsavisa Washington Post har publisert en kronikk som slår fast at Vestens forsøk på å isolere Russland har mislykkes og at man tvert om ser en økende global splittelse der det globale sør står på den ene sida og Europa og USA/Canada står på den andre.

Clement Manyathela, som er vert for et populært og innflytelsesrikt talkshow på Sør-Afrikas Radio 702, husker forargelsen han følte da russiske tropper først stormet inn i Ukraina. Han hadde trodd Russlands insistering på at det ikke planla å angripe og følte seg lurt da krigen brøt ut.

«Vi ble løyet for,» sa han. Men da kampene fortsatte, begynte han, og mange av dem som ringte inn til showet hans, å stille spørsmål: Hvorfor hadde president Vladimir Putin ansett det som nødvendig å invadere? Brant NATO opp ilden ved å sende så mange våpen til Ukraina? Hvordan kunne USA forvente at andre rundt om i verden skulle støtte deres politikk når de også hadde invadert land?

«Da USA gikk inn i Irak, da USA gikk inn i Libya, hadde de sine egne begrunnelser som vi ikke trodde på, og nå prøver de å snu verden mot Russland. Dette er også uakseptabelt, sa Manyathela. «Jeg ser fortsatt ingen begrunnelse for å invadere et land, men man kan ikke diktere oss hva vi må mene om Russlands invasjon i Ukraina. Jeg føler ærlig talt at USA prøvde å mobbe oss.»

«Vesten hykler»

WP skriver videre:

Samtaler med mennesker i Sør-Afrika, Kenya og India antyder et dypt ambivalent syn på konflikten, mindre inspirert av spørsmålet om hvorvidt Russland tok feil i å invadere enn av nåværende og historiske klager mot Vesten – over kolonialisme, oppfatninger av arroganse og Vestens manglende evne til å bruke like mange ressurser på å løse konflikter og menneskerettighetsbrudd i andre deler av verden, som de palestinske områdene, Etiopia og Den demokratiske republikken Kongo.

De vestlige landene «er hyklerske», sa Bhaskar Dutta, en kontorist i Kolkata, India. «Disse menneskene koloniserte hele verden. Det Russland har gjort kan ikke tolereres, men samtidig kan du ikke klandre dem fullstendig.»

Amerikanske tjenestemenn påpeker at 141 av 193 land stemte i FN for å fordømme Russland etter invasjonen; samme antall godkjente et nesten identisk vedtak på tampen av jubileet torsdag. Men bare 33 land har innført sanksjoner mot Russland, og et tilsvarende antall sender dødelig hjelp til Ukraina. En undersøkelse fra Economist Intelligence Unit i fjor anslo at to tredjedeler av verdens befolkning bor i land som har avstått fra å fordømme Russland.

Forrige artikkelFødselsratene faller i sterkt vaksinerte land
Neste artikkelChris Hedges på Rage Against the War Machine
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).