Ny RAND-rapport sier at en lang krig i Ukraina er imot USAs interesser

0
Soldater fra 4th Squadron, 2nd Cavalry Regiment med en 30 mm Stryker Infantry Carrier Vehicle - Dragoon før en treningsøvelse ved Rose Barracks i Vilseck, Tyskland, 10. januar 2023. (U.S. Army-bilde av Gertrud Zach)

Rapport fra USAs militære tenketank sier at en langvarig krig i Ukraina hemmer USAs evne til å fokusere på sin «konkurranse med Kina».

Av Dave DeCamp, 30. januar 2023

Dave DeCamp.

RAND Corporation gav ut en ny rapport som advarer mot en «langvarig konflikt» i Ukraina og sier at en langvarig krig er mot amerikanske interesser, og bryter med synspunktet til mange hauker i Washington, om at USA bør støtte kampen mot Russland på lang sikt.

RAND er finansiert direkte av det amerikanske militæret og former ofte amerikansk politikk, inkludert haukete politikk mot Moskva. En 2019-rapport med tittelen «Extending Russia,» undersøkte risikoen og fordelene ved måter USA kunne prøve å «redusere» Russland på, og mange av disse politiske retningslinjene har blitt implementert, inkludert levering av «dødelig bistand» til Ukraina, sanksjoner mot Russland og «hindring» av landets gass- og oljeeksport.

Den nye rapporten fra RAND, med tittelen «Avoiding a Long War,» (Forhindre en lang krig. Overs.merkn.) undersøker risikoen med den nåværende konflikten og erkjenner at en langvarig konflikt øker risikoen for atomkrig.

Et sammendrag av den nye rapporten lyder: «Diskusjonen om Russland-Ukraina-krigen i Washington domineres i økende grad av spørsmålet om hvordan den kan ende. For å informere denne diskusjonen, identifiserer dette perspektivet hvordan krigen kan utvikle seg og hvordan alternative baner vil påvirke amerikanske interesser. Forfatterne hevder at i tillegg til å minimere risikoen for stor eskalering, ville amerikanske interesser være best tjent med å unngå en langvarig konflikt.»

Forfatterne sier at krigen i Ukraina gjør det vanskeligere for USA å fokusere på sin innsats til å forberede seg på en fremtidig konflikt med Kina. «USAs evne til å fokusere på sine andre globale prioriteringer, spesielt konkurransen med Kina, vil forbli begrenset så lenge krigen absorberer seniorpolitikernes tid og amerikanske militære ressurser,» står det i rapporten.

Rapporten sier at den største risikoen for en lang krig i Ukraina er at det ville være «en langvarig forhøyet risiko for russisk atombruk og en krig mellom NATO og Russland». Den sier at «å unngå disse to formene for eskalering er den viktigste amerikanske prioriteten».

Når det gjelder Ukraina som gjenerobrer mer av territoriet som Russland erobret, sier rapporten at dette bare er en «mindre betydelig fordel» og at «å unngå en lang krig også er en høyere prioritet for USA enn å legge til rette for betydelig mer ukrainsk territoriell kontroll». Rapporten plasserer «svekkelsen av Russland» som en større fordel for USA enn ukrainske gevinster, men likevel ikke verdt risikoen for en lang krig.

Rapporten anerkjenner at det for tiden er lite håp om fredssamtaler og antyder at USA kan «betinge fremtidig militærhjelp med en ukrainsk forpliktelse til forhandlinger». Et annet forslag for å fremme forhandlinger er at USA etablerer betingelser for lettelser i sanksjonene mot Russland. Forfatterne erkjenner at Biden-administrasjonen ikke har gjort noe forsøk på å presse de stridende partene til fredssamtaler.

Les også: Et imperium i panikk prøver å gi Russland et «tilbud det ikke kan avslå»

Konklusjonen sier at på grunn av den politiske situasjonen i USA, er et «dramatisk skifte» i USAs politikk overfor Ukraina usannsynlig. Men forfatterne sier at «å utvikle disse instrumentene nå og sosialisere dem med Ukraina og med amerikanske allierte, kan bidra til å katalysere den endelige starten på en prosess som kan bringe denne krigen til en forhandlet slutt i en tidsramme som ville tjene amerikanske interesser.»


Forfatter: Dave DeCamp

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

New RAND Report Says a Long War in Ukraine Is Against US Interests

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelThe Ukrainian Solidarity Network: Det høyeste stadiet av den vestlige sosialimperialismen
Neste artikkelKinesiske medier dekker nå Project Veritas’ undersøkelse av Pfizer
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.